Antallet kvinnelige toppledere synker i Sverige

Andelen kvinnelige sjefer i de største svenske selskapene synker, mens den øker i land som USA, Storbritannia og Frankrike.

Carina Åkerström leder Handelsbanken som en av et minkende antall kvinnelige ledere i Sverige. Oversikten Allbright-stiftelsen har gjennomført viser at det også er handelsbanken som har flest kvinnelige toppledere

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
  • NTB-TT
Publisert:

23 prosent av sjefsstillingene i Sveriges 30 største børsnoterte selskap, er nå besatt av kvinner. I fjor var andelen 24 prosent, viser en oversikt utarbeidet av Allbright-stiftelsen.

Andelen kvinner på toppen har økt jevnt i Sverige de siste sju årene, men i år ble trenden brutt, viser oversikten.

Handelsbanken har mistet flest kvinnelige toppledere det siste året. Der var hver tredje i ledergruppen kvinne i fjor, men i dag er administrerende direktør Carina Åkerström alene kvinne tilbake i toppen.

I USA har andelen kvinnelige toppsjefer økt de 25 til 28 prosent det siste året.

Kvinneandelen har også økt i Storbritannia, Frankrike og Tyskland, mens den har falt til 13 prosent i Polen.

Øker i norske kommuner

En rapport fra SSB i år viser at stadig flere kvinner for lederstillinger i norske kommuner, men at det er stor forskjell mellom fylkene.

Samtidig viser en oversikt fra Brønnøysundregistrene at antallet kvinnelige styreledere i norske aksjeselskaper har stått stille, og hvor syv av ti selskaper bare har menn i styret.

Per mars i år var det 13 prosent kvinnelige styreledere i norske selskaper.

Les også

Bare 13 av de nesten 200 selskapene på Oslo Børs styres av kvinner: – Vi har ikke vært gode nok til å jobbe med å få frem kvinner

Her kan du lese mer om