Politiet ruller opp bedrageriliga – skal ha sendt ukjent beløp til Syria

Politiet etterforsker en større gruppe bedragere som skal ha brukt falske lønnsslipper til å ta opp lån i flere banker.

DNB anmeldte i fjor vår en bedragerisak til politiet. Saken etterforskes fortsatt, i det som ser ut til å være opprullingen av en større bedrageriliga.
Publisert:

Bedrageriene ble anmeldt til politiet i fjor sommer, men er fortsatt under etterforskning, ifølge politiet.

Politiførstebetjent Åsbjørn Vikan i Trøndelag politidistrikt bekrefter at de har en større lånebedragerisak på bordet, og opplyser at de har 13 mistenkte, men at det også kan være atskillig flere involverte.

– Gjerningspersonene har levert falsk underlagsdokumentasjon, som ligninger eller lønnsslipper som viser siste månedens inntekt. Denne dokumentasjonen har vist seg å være uriktig, sier Vikan.

– Sendt til Syria

Flere politidistrikter er involvert i etterforskningen. Politiet har også gjennomført flere avhør i saken, men så langt er ingen pågrepet eller tiltalt.

Det var DNB som først anmeldte lånebedrageriene i mai i fjor, og for DNBs del er kun snakk om et tap på opptil en halv million kroner. Vikan anslår imidlertid at beløpet kan være mye større.

– For bakmennenes del har det gått godt over 10 millioner gjennom deres kontoer i perioden. Men de har mange kontoer i mange banker, så vi vet ikke sikkert hvor stort beløp det er snakk om.

Svindlerne skal ifølge Vikan ha sendt pengene til Tyrkia og Syria.

– Vi har foreløpig ikke holdepunkt for å kalle det terrorfinansiering, men de rette instanser er informert, sier Vikan.

PST bekrefter at de ble orientert om saken. Det er imidlertid ikke en åpen PST-etterforskning på nåværende tidspunkt, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen.

Han legger til at PST rett som det er blir orientert om mistanker om terrorfinansiering, men at det ofte er vanskelig å finne ut hvor og hvordan pengene blir brukt.

DNB anmeldte i fjor

Terje Fjeldvær, som leder DNBs avdeling for bedrageribekjempelse, bekrefter overfor E24 at de anmeldte en bedragerisak på forsommeren i fjor, og at den ser ut til å være en del av et større nettverk.

– I mai anmeldte vi to personer for misbruk av til sammen 11 identiteter. Alle identitetene er fra det vi kaller en sårbar gruppe. De har samme nasjonalitet som gjerningspersonene, sier Fjeldvær.

DNB antar at ofrene har ønsket å ta opp lån ordinært uten hell.

– Derfor har de gått til noen som har tilbudt dem hjelp, og de som tilbød hjelp har fått tak i deres BankID og forfalsket lønnsinformasjon i deres navn, tatt opp lån og stukket av med pengene.

– Så mistenker vi også at de har gjort det samme mot andre personer og søkt lån i mange andre banker i tillegg til DNB, sier Fjeldvær.

For DNBs del er det snakk om en halv million kroner, hvor noe gikk gjennom og mye ikke gjorde det, opplyser Fjeldvær.

– Men de totale beløpene antar vi er mye større, sier han.

Les også

Shadi ble svindlet for millionbeløp og saksøkt av Bank Norwegian – nå er hun frikjent

– Elementer av menneskehandel

– Vi er glade for at politiet etterforsker dette og tar det alvorlig. Det er ganske kynisk kriminalitet å utnytte flyktninger på denne måten, sier Fjeldvær.

Det første forholdet ble oppdaget da noen brukte falsk dokumentasjon i forbindelse med søknad om finansiering på to kjøretøy, forklarer han.

– Da begynte vi å gjøre undersøkelser og fant ut at det var mange likhetstrekk mellom disse og andre søknader, som igjen førte til nye undersøkelser og til slutt anmeldelse.

– DNB har tapt opptil en halv million kroner. Det er ikke en stor sum for oss i den store sammenhengen, men saken er stor og alvorlig, fordi vi mener den inneholder elementer av menneskehandel når man utnytter sårbare grupper. Så må noen andre definere akkurat det.

Publisert: