Milliardsatsing fra British Airways: Kjøper 72 nye fly fra Airbus og Boeing

British Airways legger 48 milliarder kroner på bordet for å kjøpe nye fly og pusse opp eksisterende flåte.

BESTILLER FLERE: British Airways skal bestille flere Dreamliner-langdistansefly av Boeing. Her er 787-9-modellen avbildet under landing.
Publisert: Publisert:

Flyselskapet British Airways har nå annonsert en storinvestering på totalt 4,5 milliarder pund (48 milliarder kroner med dagens kurs) som vil pågå de neste fem årene.

Planen inkluderer:

  • Bestilling av 72 nye fly
  • Oppgradering av 128 eksisterende fly
  • Samt diverse investeringer i kundeopplevelsen ombord

British Airways skal bestille langdistanseflyet A350XWB fra Airbus og Dreamliner 787–10 fra Boeing, samt kort- og mellomdistansefly av typen A320neo og A321neo fra Airbus.

På samtlige fly vil alle seter få strømuttak og det skal installeres høyhastighets Wifi.

– British Airways møter sterkere konkurranse enn vi noen gang har opplevd, sa administrerende direktør Alex Cruz i flyselskapet under en tale på World Travel Market i London denne uken.

– Som et nasjonalt flyselskap har vi ingen immunitet mot måten bransjen har endret seg. En ledende posisjon gir oss ikke nødvendigvis et privilegium. Vi har ikke en automatisk rett til videre vekst. Jeg er derimot lidenskapelig opptatt av å sikre at British Airways fortsetter å levere til kundene, fortsatte Cruz.

British Airways har i dag en flåte på over 280 fly, inkludert 25 Boeing 787 Dreamliner (16 av den større 9-versjonen). Selskapet har også 18 Airbus A350-1000 og 12 Boeing 787-10 under bestilling fra før.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Vokser i konkurranseutsatt marked

British Airways er en del av IAG-konsernet sammen med flyselskapene Iberia, Vueling og Aer Lingus. Kvartalsrapporten for tredje kvartal viser at konsernet på linje med mange andre store europeiske flyselskap som Lufthansa og KLM-Air France har hatt en positiv utvikling i år.

Siden nyttår har omsetningen økt 1,3 prosent til 17,5 milliarder euro, mens brutto driftsresultat (før engangseffekter) økte 26,9 prosent til 2,4 milliarder euro. Etter skatt økte resultatet 5,6 prosent til 1,6 milliarder euro.

IAG opplever samtidig en intens konkurranse fra andre aktører, både i Europa og fra andre kontinenter, fra «luksusselskapene»i Midtøsten til lavprisaktører som Ryanair og Norwegian.

IAG-konsernet lanserte i sommer flyselskapet Level for å møte noe deler av konkurransen fra lavprisselskapene. Selskapet har base i Barcelona og har startet ruter til Los Angeles, San Francisco, Buenos Aires og Punta Cana med to Airbus A330 uten businessklasse.

Les også

– Jeg kan ikke huske å ha sett et slikt tall

Les også

Widerøe tar i bruk nytt jetfly

Les også

Lufthansa kjøper opp konkurstruede Air Berlin

Publisert:

Her kan du lese mer om