Aksjefall for Apple, Google og Facebook: Frykter USA-gransking av teknologikjempene

Teknologiaksjene falt på Wall Street, etter at USA skal ha fordelt myndigheten for eventuelle granskinger av Google, og Facebook og Apple.

This photograph taken on September 28, 2017, shows a smartphone being operated in front of GAFA logos (acronym for Google, Apple, Facebook and Amazon web giants) as background in Hédé-Bazouges, western France. / AFP PHOTO / Damien MEYER
Publisert: Publisert:

I helgen skrev Wall Street Journal at Google-eier Alphabet skal granskes av amerikanske myndigheter på grunn av selskapets dominans.

Mandag falt Alphabet-aksjen 6,1 prosent.

Nå viser det seg at flere selskaper kan bli gransket, og det bidro til å sende teknologiindeksen Nasdaq nedover mandag.

Slik endte børsene i USA mandag:

  • Nasdaq Composite: Ned 1,61 prosent
  • Dow Jones: Opp 0,02 prosent
  • S&P 500: Ned 0,28 prosent

Flere amerikanske aviser skriver at forbruker- og konkurransemyndigheten Federal Trade Commission (FTC) og Justisdepartementet i det siste har fordelt ansvaret mellom seg for eventuelle granskinger av teknologibransjen.

De to aktørene har et felles ansvar for å sikre at USAs regler mot kartellvirksomhet og misbruk av markedsmakt blir overholdt.

Deler opp ansvaret

Mandag skrev Wall Street Journal at FTC har fått retten til å lede en eventuell gransking av hvordan Facebooks virksomhet påvirker konkurransen.

Ifølge avisen er det ikke bestemt at det skal skje noen gransking, men nyheten bidro til at aksjen ble sendt ned med7,5 prosent.

Samme kveld skriver Reuters at Justisdepartementet i USA vurderer å granske iPhone-produsenten Apple som del av en bred gjennomgang av teknologiselskapenes dominans i sine bransjer.

Det er ikke kjent hva en slik gransking kan innebære, men tidligere har blant annet Spotify klaget til EU-kommisjonen på at Apple krever en viss avgift for salg som skjer gjennom selskapets betalingssystem.

Markedet sendte Apple-aksjen ned 1 prosent.

Det hjalp ikke Apple-aksjen så mye at selskapet hadde utviklerkonferanse mandag, hvor det presenterte flere nye tjenester og løsninger.

Også Amazon er en stor og dominerende teknologiaktør, og Washington Post skrev i helgen at Federal Trade Commission skal få større ansvar for å holde giganten under oppsyn. Amazon har ifølge avisen vært gransket i Europa, men det er ikke kjent om USA vil granske også dette selskapet.

Amazon ble likevel med nedover på børsen mandag, med et fall på 4,6 prosent.

Gransker Google

I helgen ble det kjent at USAs justisdepartement forbereder en kartellsak (antitrust) mot Google-eier Alphabet, for å vurdere om giganten har fått for stor markedsmakt når det gjelder internett-søk og reklameformidling.

En lignende gransking som ble gjort av FTC ble avsluttet i 2013, etter en avtale med Google.

EU-kommisjonen har også gransket selskapet.

I mars fikk Google en bot på over 14 milliarder kroner fra EU på grunn av misbruk av markedsmakt innen nettannonser, etter at selskapet hadde fått flere lignende bøter tidligere, blant annet knyttet til blokkering av rivaler.

Har splittet selskaper før

USA har en forhistorie når det gjelder å bryte opp selskaper som blir for mektige i sin bransje, og nærmest har monopol på det de driver med.

For eksempel er to av verdens største oljeselskaper, Chevron og ExxonMobil, tidligere deler av giganten Standard Oil. Giganten ble delt opp i 34 selskaper etter at USA innførte «Sherman Antitrust Act» og vant en rettssak mot oljeselskapet i 1911.

Forbruker- og konkurransemyndigheten Federal Trade Commission etablerte i februar en ekspertgruppe på 17 advokater som skal overvåke praksisen i teknologiselskapene og sikre at de ikke misbruker sin markedsmakt.

– Det er logisk å undersøke teknologimarkedene nøye for å sikre at forbrukere opplever fri og rettferdig konkurranse, sa FTC-styreleder Joe Simons i februar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om