Svensk godteriaktør: Reversert sukkeravgift påvirker oss ikke

Maxgodis selger tonnevis med godteri til Norge, og takker norske politikere for at det fortsatt er mulig å selge momsfri sjokolade og brus – også med nytt statsbudsjett.

FORNØYD MED BUDSJETTET: Maxgodis-sjef Morten Hansson har flere ganger fortalt om eventyrlig vekst i salget av godteri og brus fra Sverige til Norge, og sier de kommer til å leve fint med en reversering av sukkeravgiften på sjokolade og søtsaker.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Det svenske godteriselskapet Net Trading Group (NTG), som eier nettbutikken Maxgodis, sendte tirsdag ut en børsmelding som provoserer norske matprodusenter og dagligvarekjeder.

Selskapet skriver at det nye statsbudsjettet som ble presentert mandag, ikke vil påvirke deres salg av godteri til norske kunder:

«NTG bedømmer at dette (budsjettet journ.anm.) ikke kommer til å medføre noen konsekvenser da prisforskjellen fremdeles kommer til å være store i det norske markedet»

Selskapet er også glade for at momsfritaket på netthandel under 350 kroner blir stående, samt at sukkeravgiften på brus ikke reverseres.

Les også

Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften

Tåler reversering av avgift på brus

Det var knyttet stor spenning til om regjeringen ville fjerne det omstridte momsfritaket på netthandel under 350 kroner, noe de ikke gjorde.

Flere i norsk næringsliv sier dette er et større problem enn sukkeravgiften.

Sjefen for Maxgodis, nordmannen Morten Hansson, sier de ikke hadde forventet at både momsfritaket og sukkeravgiften på brus skulle overleve, men at de var forberedt på alle mulige utfall.

– At man reverserer avgiften på sjokolade og søtsaker er helt «fair», vi hadde tålt det om de reverserte avgiften på brus også, sier han.

Maxgodis har ikke butikker, og selger kun på nett i både det norske, finske og svenske markedet.

– Om man hadde fjernet momsfritaket på netthandel, hvordan hadde det påvirket dere?

– Vi er forberedt på alt, og vi tror det også hadde gått fint. Vi selger godteri fra Sverige til Finland, og der ser vi at til tross for momsfritak på varer under 22 euro (208,8 kroner) kjøper 90 prosent av kundene våre varer for over den grensen, sier Hansson.

Han tror nordmenn vil handle for mye mer per ordre dersom momsfritaket på netthandel under 350 kroner fjernes, ettersom det ikke vil være noe incentiv til å holde seg under grensen, samtidig som at varene fremdeles er mye billigere enn i norske butikker.

Regjeringen skriver i en melding i forbindelse med statsbudsjettet at en reversering av avgiften på sjokolade og søtsaker vil gjøre det mindre lønnsomt med grensehandel og utenlandsk netthandel. Det ser imidlertid ikke ut til å skremme Maxgodis.

NTG kan ikke kommentere eksakte salgstall, men sier de godt fornøyd med høsten.

Les også

Svensk nettaktør selger 260 prosent mer godis

I årets første halvår økte selskapets nettoomsetning med hele 260 prosent, fra 12 millioner til 43 millioner svenske kroner fra samme halvår i fjor.

– Ikke til å fatte

Det var forventet fra matnæringen at momsfritaket på netthandel ville bli fjernet i det nye statsbudsjettet, samtidig som både Virke og NHO fryktet at regjeringen kunne utsette endringen for å trekke KrF inn i regjering.

NHO Service og Handel representerer mange av de store aktørene innen norsk netthandel, som Kolonial.no, Komplett.no og Nettandelen.no, samt dagligvareaktører som Rema 1000.

PROTEST: Rune Forsberg fra Hval sjokoladefabrikk protesterte mot sukkeravgiften utenfor statsministerens kontor før budsjettendringen ble gjort kjent.

De reagerer kraftig på regjeringens budsjettbeslutning.

– Det er knapt til å fatte at regjeringen ofrer norske arbeidsplasser for å sponse utenlandske nettbutikker, sier leder av NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, og fortsetter:

– Videreføringen av 350-kronersgrensen rammer ikke bare fremtidige arbeidsplasser, den bidrar også til at jobber vi har i dag forsvinner.

Hval Sjokolade i Sandefjord har permittert ansatte som følge av sukkeravgiften, og var svært glade for at avgiften blir reversert.

– Det er et stort steg i riktig retning, og jeg håper og tror at politikerne ser alvoret, uttalte Hval-sjef Rolf Rune Forsberg til E24 etter at budsjettet ble annonsert.

Både Hval, Freia, Nidar og andre norske matprodusenter selger varene sine momsfritt på Maxgodis sine nettsider.

Les også

Norske bleier smugles for mange tusen kroner

Les også

Analyse forsterker SSB-tall: Nordmenn pantet 7,7 millioner svenske brusbokser i Norge

Les også

Fersk undersøkelse: Mathandelen på nett har stoppet opp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dagligvarebransjen

Flere artikler

  1. – Regjeringen ødelegger bransjen

  2. Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften

  3. Gir sukkeravgiften skylden for millionunderskudd og permitteringer

  4. – Vil tåle det veldig godt

  5. – Hadde vært over om vi ikke hadde hatt penger i banken