Forlater omstridt kinesisk selskap: – Uten disse lederne står Huawei svakere
Etter et år med mye negativ oppmerksomhet rundt Huawei mister selskapet to av sine øverste ledere i Norge.
Den siste tiden har kinesiske Huawei vært omstridt, etter at USA har forbudt statlige etater fra å kjøpe selskapets produkter og tjenester.
Selskapet bedyrer at det ikke er grunnlag for dette og har bedt retten om å stanse forbudet. Huawei har også sagt seg villig til å skrive under avtaler med enkeltland om at utstyret deres ikke skal brukes til spionasje.
Samtidig forlater flere ledere selskapets norske virksomhet. Direktør Berit Kjøll i Huawei Norge blir idrettspresident, og selskapets sikkerhetssjef i Norge, Tore Larsen Orderløkken, forlater Huawei til fordel for Posten.
Professor Jon Iden ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener at det å miste to sentrale ledere er veldig uheldig for Huaweis norske virksomhet.
– Dette er et tegn på at Berit Kjøll og Tore Larsen Orderløkken har mistet troen på at Huawei vil få en dominerende stilling i det nye norske 5G-nettet, sier Iden til E24.
Samtidig peker han på at disse lederne har bidratt til å bygge opp tilliten til Huawei i Norge.
– Det har betydning at to renommerte ledere forlater selskapet. De har bidratt til å bygge tillit og troverdighet, og uten disse lederne står Huawei svakere, sier Iden.
Huaweis sikkerhetsdirektør i Norge slutter
Trenger vestlig teknologi
NHH-professoren understreker at når Telenor og andre aktører skal velge leverandør til utbyggingen av 5G-nettet, er det pris og teknologi som er avgjørende.
Den danske telekom-eksperten John Strand mener at Huawei ikke kan levere teknologi til 5G-nett uten tilgang på teknologi utviklet i Vesten.
Han viser til at patenter fra selskaper som Qualcomm, Ericsson og Nokia er viktige fundamenter for 5G-standarden.
– Huawei bygger sin teknologi på patenter fra disse selskapene. Uten tilgang på Vestens teknologi og disse patentene, kan Huawei ikke levere 5G-nett, sier Strand til E24.
Han peker samtidig på at USA er det land som er fremst på 5G, og det uten utstyr levert av Huawei.
– I USA er man lengst fremme i verden på 5G. Operatører som Verizon leverer 5G med utstyr som ikke er levert av Huawei, sier Strand.
Revurderer Huawei-avtaler
Huawei er verdens største leverandør av telekomutstyr, men møter stor motstand over hele verden fra myndigheter og selskaper som revurderer sine avtaler med den kinesiske telegiganten i frykt for at selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og dens etterretningsorganer.
Både USA, New Zealand og Australia har bannlyst Huawei fra sine mobilnett, og det kom frem før jul at store teleoperatører i Frankrike, Storbritannia og Tyskland revurderer avtaler med kinesiske selskaper.
USAs president Donald Trump har signert en erklæring om en «nasjonal nødssituasjon» som forbyr amerikanske selskaper å bruke utenlandsk utstyr som «utgjør en uakseptabel risiko».
– Å nekte Huawei fra å gjøre forretninger i USA vil ikke gjøre landet sikrere eller sterkere, bare føre til færre, dyrere og dårligere alternativer, skrev selskapet som en reaksjon på Trump-erklæringen.
Strand mener at diskusjonen om sikkerhet i nettverk som transporterer data er viktig, men at det ikke er nok å fokusere på teleinfrastrukturen.
Han mener at diskusjonen om sikkerhet når det gjelder hardware som samler inn og behandler data er like viktig.
– Enkelt fortalt er eksempelvis PC-en du bruker til at behandle data på, og den server som du lagrer data på, like viktige som det nettverk som transporterer data. Det samme gjelder også apper og de mange dingser vi har og som i stigende grad blir koblet til nettet, sier Strand.
Huawei ber domstol i USA fjerne forbud
Advarsler fra Politiets sikkerhetstjeneste
Beslutninger knyttet til utbyggingen av 5G-nettet engasjerer politikere. Og dette er også et tema for Forsvarets Etterretningstjeneste og Politiets sikkerhetstjeneste.
Politiets sikkerhetstjeneste sa i januar til E24 at det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge.
PSTs tidligere leder Benedicte Bjørnland har tidligere fortalt at veien er kort fra selskapet til det kinesiske regimet.
Samferdselsdepartementet har varslet både Telenor, Telia og Ice i et brev datert 5. desember i fjor om å nøye vurdere fremtidige investeringer, spesielt til anskaffelser av utstyr for 5G, hvor Huawei er en stor aktør, sammen med Ericsson og Nokia.
Kina anklaget for å hacke Visma i Norge
Hackere som jobber på vegne av kinesisk etterretning skal ha brutt seg inn hos den norske programvaregiganten Visma for å stjele kundehemmeligheter.
Det var Visma selv som gikk ut med de oppsiktsvekkende anklagene i februar.
Bakteppet er et datainnbrudd hos programvareselskapet i september i fjor, hvorpå Visma hyret inn sikkerhetsselskapet Recorded Future for å etterforske hvem som sto bak.
Konklusjonen: Angrepet er del av en stor, kinesisk hackingkampanje for å stjele forretningshemmeligheter og immateriell eiendom verden over.
Sikkerhetssjef Espen Johansen i Visma beskrev angrepet som potensielt «katastrofalt» overfor Reuters, som først omtalte det påståtte Kina-angrepet.
Kinas utenriksdepartementet besvarte ikke nyhetsbyråets henvendelser. Kinas ambassade i Norge besvarte ikke henvendelser på telefon og e-post fra VG/E24.
Ifølge Visma ble ingen kundesystemer berørt av dataangrepet.
Strand mener at opplysningene fra Visma er meget tankevekkende. Han understreker at noe av det verste som kan ramme en bedrift er hvis slike data blir stjålet. Og konkurrenter får innsikt i selskapets kunder, hvilke tjenester de kjøper og til hvilken pris.
– Da kan konkurrenten underby selskapets priser og stjele alle kundene, sier Strand.