Lokal reisefavoritt i nord: – 2021 blir «make it or break it»
ALTA (E24): Hos Trasti & Trine får du naturopplevelser, selvskutt rype og smør kjernet med tørkede gressløksblomster. Bærekraftsturisme er på fremmarsj, men nå må familiebedriften «overleve fra uke til uke».
- Malene Emilie Rustad
- Marius Fiskum (foto)
På Stengelsen slette, noen hundre meter fra Altaaleva, er tre nye gjestehus i ferd med å reise seg. Et satsingsprosjekt som overskuddet fra de siste årene har gått til.
Nå ser derimot fremtiden til familiebedriften Trasti & Trine usikker ut.
– 2020 har vært ille. Alt av gjester forsvant etter 12. mars, sier Trine Lyrek til E24.
Hun står ute på familiens tun, omgitt av hundegårder, furuskog og stillhet.
Vinteren er familiens viktigste sesong. Gjester kommer vanligvis fra fjernt og nært for å kjøre hundeslede, se nordlys og oppleve norsk natur.
Men gjestene har uteblitt.
For å sikre bedriftens overlevelse har Lyrek og samboer Johnny Trasti permittert ansatte og sett seg nødt til å jobbe 16-timers dager.
Lyrek forteller at ingen av regjeringens krisepakker til reiselivet har truffet familiebedriften.
– Vi må overleve fra uke til uke. Nå er det ingen gjester her, og det betyr at ingen penger kommer inn. 2021 blir det året som viser om vi overlever eller ikke, det blir «make it or break it», sier Lyrek.
Laksehoder som sjekketriks
Trine Lyrek har drevet med hundekjøring i over 25 år. I 2007 flyttet hun fra Alaska til Alta for å teste ut om hobbyen kunne bli til en heltidsjobb.
Hun startet med en enslig lavvo og en hundegård på eiendommen som i dag prydes av en rekke trehus, gapahuk og 70 huskyhunder.
Den prisvinnende kokken Johnny Trasti kom inn i bildet etter en svært usedvanlig sjekkemetode: Han dukket opp hos Lyrek med en bøtte full av laksehoder.
Trasti jobbet på den tiden som kokk på ishotellet Sorrisniva i Alta, og tok med seg laksehodene som en slags gest til Lyreks huskeyhunder.
– Det ville vel ikke funket i Oslo, spør Lyrek og ler. Men det gjorde det altså i Alta.
I dag har bedriften vokst til å bli Trasti & Trine, et opplevelsessenter med prisbelønt nordlyssafari, overnatting, restaurant, bakeri og hundekjøring.
Én av få som driver økoturisme
Johnny Trasti er i gang med å vise frem familiens vinrom, mens den trofaste hunden ved navn Barolo følger ivrig etter.
Inne på familiens restaurant serveres alt fra bjørnepaté og rypebryst til tyttebærbrownies og stangsellerisorbet.
– Vi får hele dyr inn på kjøkkenet, alt blir skjært ned og det blir laget kraft. Vi plukker gressløk, tørker blomster og lager gresssløksalt og smør. Alt er hjemmelaget, sier Trasti.
Han har jobbet som kokk i over 30 år.
På tunet bygges et drivhus hvor Lyrek vil dyrke beter, gulerøtter og ruccula.
Trasti & Trine er én av 15 norske reiselivsbedrifter som er sertifisert av Norsk Økoturisme, noe som betyr at de tilbyr natur- og kulturopplevelser med lokal forankring og uten negative konsekvenser for natur eller kultur.
Det siste tiåret har bedriften vokst sakte, men sikkert, og i 2018 ble de kåret til en Gaselle-bedrift av DN.
– I et vanlig år leverer vi og tjener penger. Vi har aldri ikke tjent penger, sier Lyrek.
Reiselivet håper på ny runde med norgesferie: – Handler om å komme over kneika
Hensyn til miljø blir stadig viktigere
Ifølge en ny undersøkelse fra NHO Reiseliv vurderer 42 prosent av medlemmene en reell konkursrisiko på grunn av koronapandemien.
Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv, forteller at mange av regjeringens ordninger til reiselivet ikke har truffet.
– Jeg håper regjeringen ser det samme som Trasti & Trine gjør. Får man de gode aktørene gjennom denne krisen og gjør de investeringene som kreves, så kommer turistnæringen til å være en næring som sørger for viktige arbeidsplasser i hele landet. For et sted som Alta er dette en kjempeviktig investering som gjør at folk blir boende, sier Bergmål.
Hun peker på at hensyn til miljø og bærekraft stadig blir viktigere når folk planlegger sine reiser.
– Dette er en trend vi også så før pandemien, men som er blitt forsterket det siste året, sier Bergmål.
Ifølge en fersk undersøkelse fra Virke svarer 23 prosent at de er mer opptatt av bærekraft nå enn før pandemien. Fire av ti sier at hensynet til miljø er styrende for deres valg av destinasjon og reiseprodukt.
– Også virksomhetene er opptatt av dette. Tre av fire virksomheter svarer at det vil være viktig for virksomheten å tilby miljøvennlige og bærekraftige opplevelser eller reisealternativer fremover, sier Bergmål.
Prisvinnende kokk på kjøkkenet
I sommer støttet de lokale opp, og flere nordmenn kom sørfra. Trasti og Lyrek startet catering med middelhavstapas for ferielystne som savnet varmere strøk, åpnet utekafé på tunet og serverte opp til tolvretters middag med vinpakke i restauranten.
De fleste som kom på besøk, bestilte en femretters middag uten å spørre om prisen, forteller Lyrek.
– Folk er opptatt av kvalitet og når de får det, så betyr ikke prisen så mye. Og så vil jeg jo kunne si at vi har den beste restauranten i Finnmark, sier hun og ser bort på Johnny Trasti.
Mest økoturisme i nord
– Trasti & Trine lever virkelig av det som er kjernen for økoturisme, sier Agneta Lindén Moen til E24.
Hun er medlemsansvarlig i næringsorganisasjonen Hanen, som gir ut sertifiseringer for Norsk Økoturisme.
For at en bedrift skal oppfylle kravene følges internasjonale prinsipper. Det står ofte som en motsats til kommersiell masseturisme, og går ut på å bruke lokale råvarer på en bærekraftig måte og ha minst mulig fotavtrykk.
– Det handler i bunn og grunn om å skape verdi i det lokalsamfunnet man bor i og tilby naturopplevelser og kunnskap om mat og tradisjoner, sier Moen.
– Det er gjerne små og mellomstore natur- eller landbruksbaserte bedrifter som blir sertifisert, sier Moen og forteller at de fleste ligger nord i Norge.
– Jeg tror ikke økoturisme er et veldig kjent begrep for mange nordmenn, men blir man kjent med prinsippene, så kan det jo tenkes at man gjerne vil besøke disse stedene, sier Moen.
Vil videreføre bedriften til døtrene
Trasti og Lyrek har blitt enige om å trappe ned jobbingen om åtte år. Lyreks to døtre har fått samme frist: Vil de overta bedriften, må de bestemme seg innen 2028.
Hennes yngste datter er i militæret, mens Hanna Lyrek (21) jobber som profesjonell hundekjører og er tidenes yngste vinner av Finnmarksløpet.
– Jeg kan ikke tenke meg en hverdag uten hund og jeg kunne heller ikke ha tenkt meg å bo enn annen plass enn her, sier hun.
Hanna Lyrek jobber så mye hun kan i familiebedriften og tar med seg turister ut på hundekjøring.
– Det er vår jobb å bygge opp bedriften såpass bærekraftig over de neste årene slik at det blir aktuelt for én eller begge jentene å ta over. De har jo sett hvor mye vi jobber, sier Trine Lyrek.
Men før det må Trasti & Trine komme seg gjennom krisen i reiselivet.
– Vi er ikke redde for at vi ikke skal klare oss, så lenge de bare kan åpne opp snart, sier Lyrek.
Les også:
En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge
Virke vil ha «restart» for reiselivet – ber om 1 milliard kroner
1,4 milliarder i ny krisepakke til reiselivet: – Ikke tilstrekkelig, sier LO-leder
Reiselivsbedrift i Nord-Norge om statsbudsjettet: – Det er snakk om overlevelse
Coronakrisen ga full stopp, men Eirik peiser på: Investerer 50 millioner kroner i 60 nye rorbuer
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Reiselivet i nord: – Den siste nedstengningen har vært en katastrofe
Bruker millioner og fem uker på ishotell hvert år. Nå satser de nytt for å trekke norske turister
Krise i reiselivet: – Vi vet at folk skyter hundene sine
Hotellsjef reagerer på NHO-utspill: – Umulig å få tak i nok nordmenn
Reiselivet rigger seg til for nok en koronasommer. Her tilbys overnatting i hundehus.
Hun venter rush av nordmenn i sommer, men må stenge tre av fem steder