Teknikmagasinet med rekordtap

Aldri før har underskuddet vært større for Teknikmagasinet i Norge. Konkurs i det svenske morselskapet og pandemien gikk hardt utover butikkjeden.

De 34 norske butikkene i Teknikmagasinet-kjeden ble ikke påvirket av konkursen i morselskapet i Sverige, og selv etter store tap knyttet til konkurs og corona, har ikke kjeden planer om å legge ned butikker.
Publisert: Publisert:

Selv om Teknikmagasinets svenske morselskap har slitt med svake resultater i lengre tid, har den norsk virksomheten stort sett tjent penger de siste årene. Det tok slutt i fjor.

Resultatet er kraftig ned. Fra et lite overskudd på 429.000 kroner i 2018/2019, landet bunnlinjen på et underskudd på 14,3 millioner kroner.

Og ikke siden 2013 har omsetningen vært svakere for de 34 butikkene i kjeden. Denne var 159 millioner kroner i perioden juni 2019 til juli 2020.

Salgsnedgangen i absolutte tall var på 24 prosent fra året før, men dette regnskapsåret hadde 14 måneder for Teknikmagasinet, så justert for dette var nedgangen på 13 prosent.

Den svenske «altmulig-butikken» har vært gjennom tøffe tak og måtte grunnet svake resultater søke om konkursbeskyttelse i Sverige. Men i midten av januar ga selskapet opp rekonstruksjonen. Det endte med konkurs, og etter hvert fikk selskapet nye eiere i Matera Retail Group AB.

Les også

Det svenske selskapet Ambia kjøper Teknikmagasinet

Les også

Svenske Teknikmagasinet er konkurs

Nedstenging førte til 35 prosent salgsnedgang

Coronakrisen har for mange aktører i varehandelen vært en fest hvor norske forbrukere har brukt pengene sine på ting i stedet for tjenester, og både kategoriene hobby, hjem og elektronikk har gjort det sterkt under pandemien, noe også E24s coronaspesial viser.

Men det er ikke tilfellet for Teknikmagasinet som skriver at «myndighetenes begrensninger for å redusere smittespredningen hadde en negativ effekt på antall besøkende i butikkene og resulterte i en kraftig nedgang i salget på −35% i mars, −20% i april, −22% i mai og −15% i juni sammenlignet med året før.»

Kjeden skriver også at de opplevde 20–25 prosent salgsnedgang i de viktige månedene oktober og november i fjor, som ikke omfattes av dette årsregnskapet.

E24 har ikke fått svar fra Teknikmagasinets ledelse på spørsmål om årsregnskapet.

Tvunget til å forhåndsbetale fakturaer

Selv om Teknikmagasinet i Norge har god likviditet, er ikke det samme tilfellet for morselskapet. Derfor skriver selskapet at varefakturaer til morselskapet måtte betales på forhånd gjennom høsten 2020:

«For å takle dette må TM Norway (Teknikmagasinet Norway journ.anm.) ta opp et lån av Svea Finans på 13 millioner kroner og bruke dette som forskuddsbetaling av varefakturaer høsten 2020»

Selskapet satser nå hardt på reparasjon av mobiltelefoner, noe styret mener har vært en vellykket satsing.

Til tross for salgsnedgangen vil Teknikmagasinet beholde samme antall butikker i Norge, men vil muligens flytte noen til andre lokasjoner.

Batteribytte på en iPhone på Teknikmagasinet i Stockholm
Publisert: