First House satser på bærekraft: Henter inn Norwea-sjef Øyvind Isachsen

Kommunikasjonsbyrået First House etablerer eget datterselskap som skal hjelpe næringslivet med bærekraft. Nå får de med seg bransjeorganisasjonen Norweas mangeårige leder Øyvind Isachsen.

Norwea-sjef Øyvind Isachsen blir nå rådgiver i kommunikasjonsbyrået First House, hvor han skal jobbe med bærekraftskommunikasjon.
Publisert: Publisert:

Øyvind Isachsen gir seg i Norwea etter å ha ledet organisasjonen i 14 år. Fra nyttår skal han jobbe med bærekraft gjennom et nytt datterselskap i First House.

Isachsen sier at han ønsker å hjelpe næringslivet med å se forretningsmuligheter, nå som Norge og Europa skal mer enn halvere utslippene innen 2030. Mange land setter nå full fart på løsninger som utbygging av fornybar energi.

– Jeg frykter at Norge kan bli irrelevant mens de andre landene rundt oss elektrifiseres. Hvis vi skal omstille fra offshore til onshorebransjer så trenger vi å få inn ingeniører og bygge ny industri i Norge. Men da trengs det også mer energi, sier Isachsen til E24.

– Men nå er det slik at den nye energien som trengs for å omstille samfunnet, den kommer på steder som Nord-Sverige. Da forsvinner forretningsmulighetene ut av Norge, sier han.

Administrerende direktør Per Høiby i First House.

– Starten på en kraftig satsing

First House har nå etablert datterselskapet Sustainability AS, som skal hjelpe bedrifter med å kommunisere om bærekraft. Det skjer etter et skifte i oppdragene fra olje og gass og over til virksomhet innen blant annet karbonfangst- og lagring, batteriproduksjon, hydrogen og vindkraft.

Isachsen blir en sentral rådgiver i denne selskapets nye satsing, sammen med Amanda Gran som er hentet inn fra Gunhild Stordalens Eat.

– Det at vi gjør dette er basert på den etterspørselen vi opplever både fra nye og eksisterende kunder, sier administrerende direktør Per Høiby i First House til E24.

– Dette er starten på en kraftig satsing på bærekraft i First House, sier han.

Les også

Norwegian-veteran Lasse Sandaker-Nielsen slutter

– Har ambisjoner

– Hvor mange ansatte sikter dere mot?

– Her må vi bygge sten på sten. Om vi om ett år er ti ansatte i Sustainability, eller om det er tyve, det skal jeg ikke si nå. Men at vi har ambisjoner, det kan jeg i alle fall si, sier Høiby.

Isachsen sier at han går til First House fordi han opplever at det er mange dyktige folk der. Han håper å kunne bidra til at det norske næringslivet posisjonerer seg for å levere bærekraftige løsninger både hjemme og ute.

– Nabolandene våre setter nå full fart på dette skiftet. Når jeg møter svenske og finske vindaktører, så er de stresset fordi myndighetene deres sier at farten må opp for at de skal nå målene sine, sier Isachsen.

– Slik jeg ser det ligger Norge langt etter, men med et skippertak kan vi få grepet noen av de forretningsmulighetene som ligger i det grønne skiftet, sier han.

Les også

Hurtigrutens innleide PR-rådgiver skaffet krisemøte med Venstre-kollega Iselin Nybø

First House har også ansatt Amanda Gran fra Gunhild Stordalens Eat.

Skuffet over kraftbransjen

Arbeidet Isachsen og Norwea har lagt ned har bidratt til at Norges vindkraftproduksjon etter hvert vil være oppe i 15 terawattimer (TWh) årlig, fra et nivå på rundt to TWh for ti år siden.

Vindkraftsjefen er skuffet over at mange kraftselskaper har vært avventende til vindkraften. Han tror at økt innslag av lokalt eierskap kunne ha dempet konfliktene rundt vindkraften.

– I Norwea gjorde vi et skippertak for å få bygget ut mer fornybar energi i Norge, og legge til rette for ny industri. Det som har vært den store sorgen for meg er at den norske kraftbransjen ikke ble med på dette løftet, men overlot verdiene i vindkraften til utenlandske aktører, sier han.

– Det kommer ikke godt nok frem i debatten hvorfor Norge bygger ut fornybar energi. Noe av årsaken til dette er at vindkraften eies via utenlandske aktører. Norske aktører som Lyse har solgt sine kraftverk til Luxcara og andre aktører, og også Equinor solgte i sin tid sine vindkraftverk på land, sier Isachsen.

Styreleder Peter Simonsen i Norwea sier at de har begynt å lete etter en ny sjef.

– Vi er glade for at Øyvind fortsetter å jobbe for den enormt viktige omstillingen til en fornybar økonomi, selv om vi syns det er synd å se ham gå fra Norwea, sier Simonsen.

Les også

First House klar med analyserobot: – Det er ingen her som er redd for å miste jobben

Norwegian, Telenor og Orkla

First House hentet nylig inn Elise Andersen Heidenreich fra Orkla, og har ansatt Lasse Sandaker-Nielsen fra flyselskapet Norwegian og Marte Ruud Sandberg fra Telenor.

– Vi ansetter nå folk med et moderne bærekraftssyn, sier Høiby.

– Flere og flere kunder etterspør hjelp til å posisjonere seg og bidra til refleksjoner og vurderinger rundt fremtidens rammebetingelser både politisk og forretningsmessig, sier han.

Han peker på at EUs nye Green Deal vil påvirke norske virksomheter, og at partienes programarbeid frem mot stortingsvalget neste år vil legge viktige premisser for norske selskapers rammevilkår i det grønne skiftet.

Blant partnerne og eierne i First House er tidligere statssekretær Sigbjørn Aanes, tidligere Fædrelandsvennen- og E24-redaktør Hans Christian Vadseth, tidligere Gjensidige-konserndirektør Cecilie Ditlev-Simonsen, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og tidligere Aker Solutions-kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid.

Selskapet med 33 rådgivere hadde i fjor sitt beste år med 172 millioner kroner i omsetning og et resultat før skatt på 35,8 millioner kroner.

Les også

First House-resultatet økte med 72 prosent

Les på E24+

Dette er våpendragerne i høstens viktigste slag i norsk dagligvare

Les også

Rederfamilie i milliardstrid: Pr-byrå byttet til opprørerne

Publisert: