Biltopp tatt for lønnsjuks

Amerikansk far og sønn for retten i Tokyo etter ellevill flukthistorie

To amerikanere erkjenner å ha hjulpet tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn i hans ville flukt fra Japan til Libanon i 2019.

Bilmagnaten Carlos Ghosn fotografert i slutten av mai i Dbayeh, nord for Beirut. Han rømte fra Japan til Libanon i 2019, og rettssaken mot to amerikanere som er tiltalt for å ha hjulpet ham i den ville flukten, starter denne uka.
 • NTB-AP
Publisert:

Ghosn var ute på kausjon da han flyktet til Libanon, som ikke har utleveringsavtale med Japan. Det gjorde han ved å gjemme seg i en kasse som ble fløyet med privatfly via Tyrkia i desember 2019.

I enkelte rapporter blir kassen omtalt som en kasse for bildeler, i andre var den for musikkutstyr.

Amerikaneren Michael Taylor og sønnen Peter er tiltalt for å ha hjulpet Ghosn med den Houdini-lignende flukten.

I retten i Tokyo mandag erkjente de to sin rolle i flukten slik aktor la fram hendelsesforløpet.

Ble utlevert

Ghosn var i to tiår sjef i bilgiganten Nissan, før han ble pågrepet i november 2018 og tiltalt for økonomisk mislighold. Den brasilianskfødte Ghosn, som nå har libanesisk pass, men også er fransk statsborger, samt brasiliansk, er under etterforskning også i Frankrike for økonomisk kriminalitet.

Far og sønn Taylor ble pågrepet i Massachusetts i mai i fjor, og utlevert til Japan i mars. Det var mulig ettersom USA har nettopp en utleveringsavtale med Japan og skjedde etter en åtte måneders rettsstrid.

Ifølge tiltalen fikk de minst 1,3 millioner dollar for å bistå i flukten. De møter mandag for retten, og det er ventet at de vil få uttale seg. I tillegg vil påtalemyndigheten komme med flere detaljer om anklagene.

Møtte Ghosn i 2019

Peter Taylor sa i en domstol i Massachusetts i januar at han møtte Ghosn i Japan i 2019, og at han da ville at Ghosn skulle bruke hans PR-selskap til å bedre ryktet sitt. Taylor sier han ikke var i Japan da flukten skal ha skjedd.

Samtidig sier han at han ikke var i kontakt med faren, Michael, i perioden da flukten skal ha skjedd.

En tredje person, George-Antoine Zayek, som også er mistenkt for å ha bidratt i flukten, er ikke pågrepet.

Ghosn har sagt at han flyktet fra Japan fordi han ikke trodde han ville få en rettferdig rettssak.

Hvis de blir dømt, risikerer Michael og Peter Taylor tre år i fengsel.

Det er sjelden USA utleverer personer som er siktet i saker som denne, og Taylor-familiens kamp mot utleveringen fikk stor oppmerksomhet.

Viste til soldatmotto

Michael Taylor er en tidligere spesialsoldat, som har spesialisert seg på å hente hjem barn som er blitt kidnappet, skrev The Guardian i mars.

Han har ikke nektet for å ha hjulpet til i flukten, og har ifølge Vanity vist til spesialsoldatenes motto når han er blitt spurt om hvorfor han gjorde det. Det mottoet er «å frigjøre de undertrykte».

Samtidig pågår rettssaken mot en annen amerikaner, Greg Kelly, i Tokyo. Han er tidligere visepresident i Nissan, og har nektet for at han godkjente for store utbetalinger til Ghosn.

Før han ble pågrepet var Ghosn en stjerne i bilindustrien, etter å ha reddet Nissan fra konkurs etter at han ble sendt dit fra det franske eierselskapet Renault i 1999.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Biltopp tatt for lønnsjuks
 2. Carlos Ghosn
 3. Nissan

Flere artikler

 1. Far og sønn dømt til fengsel for Ghosn-flukt

 2. Fransk arrestordre mot tidligere Nissan-sjef på rømmen

 3. Asia-børsene steg – mindre eksponert mot krigen enn EU og USA

 4. Betalt innhold

  Slik skal oljesjefen blitt lurt inn i storsvindel: - "Pierlugi, jeg må snakke med deg"

 5. Eiendomsbaroner i eksil