NHO forsvarer Wizz Airs ankomst i Norge

NHO Luftfart tar den ungarske nykommeren Wizz Air i forsvar. Lavprisselskapet er blant annet blitt kritisert for å ha et negativt forhold til fagforeninger.

NHO Luftfart tar den ungarske nykommeren Wizz Air i forsvar. – Wizz Air sier at de følger de regler som gjelder i Norge, og vi kjenner ikke til noe annet, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Wizz Air sier at de følger de regler som gjelder i Norge, og vi kjenner ikke til noe annet, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til Flysmart24.

Lothe synes ikke det er uventet at nye aktører prøver seg nå. Han har tidligere pekt på hvordan flyselskaper med solid økonomi kan bruke koronaproblemene hos andre svakere selskaper til å overta markeder.

Les på E24+

Analyse: Hvorfor Wizz Air kom til Norge

Han mener at det er dette som nå skjer i Norge, og at Wizz Air ikke gjør annet enn å utnytte det regelverket som ble skapt da europeisk luftfart ble åpnet for fri konkurranse på 90-tallet.

– Myndighetene ønsket fri konkurranse, og det er litt sent nå å si at vi ikke ønsker selskaper fra land med andre arbeidslivsvilkår enn hos oss, sier Lothe.

Les også

Wizz Air dobler satsingen i Norge: Vil etablere base i Trondheim

Han gjør det klart at EU-reglene ikke setter som krav om at det er nødvendig med en fast mannskapsbase i Norge for å starte krig på norsk innenriks flyruter:

– Det er fullt mulig å fly til og fra Norge, og for så vidt også innenriks i Norge, med bruk av personell stasjonert i andre land. Dette har skjedd før også. Staten har jo selv kjøpt tjenester på anbudsruter fra blant annet det danske selskapet DAT med bruk av personell fra andre land. Men når ansatte blir stasjonert i Norge, vil det nok komme krav om tariffavtaler, og norske lønns- og avtalevilkår vil måtte slå inn, sier Lothe om Wizz Air.

Les også

Wizz Air med kartbommert: – Alle byene er plassert feil

Les også

Wizz Air-sjefen: – Føler ingen kjærlighet fra Norge

Les også

SAS-selskap vil hjelpe Wizz Air i Norge

Publisert: