Strengere regler for elsparkesykler: – Hvorfor skal fotgjengere ta støyten?
3000 kroner blir boten, om dere er flere på elsparkesykkelen og blir tatt. Men regjeringen innfører foreløpig ingen promillegrense.
Kommunene får mulighet til å ilegge parkeringsgebyr og skilte soner der elsparkesykler er forbudt. Og syklistene må holde gangfart, når de passerer fotgjengere.
– Vi tar grep for regulering og orden, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).
Endringene som regjeringen i dag beslutter i regelverket for bruk av elsparkesykler, trer i kraft 18. mai. Arbeidet for strengere regler har pågått siden i fjor sommer.
– Regjeringen jobber videre med spørsmålet om promillegrense, sier Hareide.
For at det skal bli forbudt å kjøre i fylla, må elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy omklassifiseres til en type motorvogn i veitrafikkloven.
I dag omfattes elsparkesykler av forbudet mot å føre kjøretøy når man «ikke kan anses skikket til å kjøre på en trygg måte».
At det hverken blir aldersgrense eller påbud om hjelm på elsparkesykler, er også en konsekvens av manglende omklassifisering.
Skader tredoblet
Nye tall viser at Oslo skadelegevakt registrerte 131 skader på elsparkesykkel i april, en tredobling fra samme måned i 2020. Begge månedene hadde skjenkestopp.
– Vi er bekymret for sommeren, med sannsynlig gjenåpning av alkoholservering kombinert med tilgjengelige sparkesykler om natten, sier overlege Henrik Siverts.
Skadelegevakten har siden 2019 registrert 2300 elsparkesykkelskader i Oslo. Over 200 er klassifisert som alvorlige, 650 som moderate. De tilskadekomne er i snitt 30 år.
Nå kan Oslo kommune ta inntauingsgebyr for feilparkerte elsparkesykler
Torsdag ble en kvinne i 60-årene ble kjørt ned av to barn på en elsparkesykkel i Bergen. Delvis bevisst ble kvinnen kjørt til traumemottaket på Haukeland sykehus.
I Oslo ble en kvinne i 50-årene torsdag påkjørt av en elsparkesyklist på Grønland. Med smerter i hofte og overkroppen ble hun kjørt til legevakten.
Kommunene kan nattestenge
– Med de nye reglene er det opp til kommunene å innføre nattestengning, sier Hareide.
Han oppfordrer kommunene til å bruke den nye verktøykassen som åpner for lokale soner med parkeringsforbud, fartsgrense eller bruksforbud og innføring av parkeringsbøter.
– Jeg er ikke i tvil om at vi får færre ulykker og mer ordnede forhold, som følge av at kommunene får mulighet til å håndtere disse utfordringene, sier statsråden.
Nå blir det elsparkesykkel til bestemor
Handikapforbundet mener at de nye reglene viser at regjeringen aksepterer fortsatt utrygge fortau og skyver ansvaret for regulering over på kommunene.
– Kulhetsfaktoren ved elsparkesykler vinner over tryggheten for fotgjengere og funksjonshemmede, sier forbundets nestleder Magnhild Sørbotten.
For Hareide er det viktig at det nettopp er kommunene som skal regulere, siden problemene elsparkesyklene skaper, er ulike fra storbyer til distriktskommuner.
– Betydelig kollisjonskraft
Organisasjonene for blinde og funksjonshemmede ville forby elsparkesykler på fortauet, men ble ikke hørt. I stedet blir fartsgrensen 6 km/t ved passering av gående.
– Det ville vært rart å ta elsparkesyklene bort fra fortauene, men fortsatt tillatt elsykler, som har langt høyere hastighet, sier samferdselsministeren.
Departementet frykter også mer alvorlige ulykker, om elsparkesyklene skal ut i veibanen.
Handikapforbundet mener elsparkesykler hører hjemme i sykkelfeltene.
– Om det er for farlig å kjøre i veibanen, hvorfor skal fotgjengerne ta støyten? De er den svake part overfor elsparkesykler, som har betydelig kollisjonskraft, sier Sørbotten.
Hareide forventer at elsparkesyklistene senker farten når de møter gående.
– Gjør de ikke det, må vi vurdere sterkere lut, sier KrF-statsråden.
– Forventer p-forbud
Stortinget jobber også med et lovforslag som kan gi kommunene klart rettslig grunnlag for å regulere utleie av elsparkesykler på offentlig grunn.
– Vi forventer at storbyene forbyr å sette elsparkesykler på fortau og i andre gangsoner, med unntak for oppmerkede felt for parkering, sier handikapforbundets nestleder.
Sørbotten forventer også at storbykommunene bruker muligheten til å forby kjøring på fortau og i gangsoner i sentrum, der det er trangt eller mye ferdsel.
Oljefondssjefen med uhell på elsparkesykkel – skadet skulderen
Knut Arild Hareide er glad for strengere regler, men sier samtidig:
– Veldig mange forstår at elsparkesyklene er miljøvennlige farkoster for å komme seg frem. Å stanse en slik utvikling, har noe veldig negativt ved seg, særlig under en pandemi.
– Bruker du selv elsparkesykkel?
– Veldig lite. Jeg må være ærlig og si at jeg trives bedre på sykkelsetet.