EU undersøker fire tilfeller av sjelden blodpropp med Johnson & Johnson-vaksinen

EUs legemiddelverk (EMA) undersøker nå fire tilfeller som er meldt inn etter Johnson & Johnson-vaksinering i USA.

AKTUELL: Johnson & Johnson-vaksinen er allerede godkjent i Norge, men vi har ikke fått noen doser ennå. Den første leveransen er ventet i midten av april.
Publisert:

Det melder EU-organet i en pressemelding.

Det er et lignende sykdomsbilde som det som er observert etter AstraZeneca-vaksinen, altså kombinasjonen sjelden blodpropp i kombinasjon med lave blodplater, som er rapportert.

Ifølge avisen Statnews er 4,5 millioner amerikanere vaksinert med denne vaksinen.

EMA legger til at det foreløpig ikke er klart om det er en kobling mellom vaksinen og disse tilfellene. 

Et av tilfellene ble meldt inn under den kliniske studien. En av de fire døde.

Legemiddelverket har oppfattet at de fire tilfellene dreier seg om yngre personer:

– Vi vet ikke alderen per i dag, men min forståelse er at det er yngre mennesker under 60, sier Steinar Madsen.

Johnson & Johnson-vaksinen er allerede godkjent i Norge, men vi har ikke fått noen doser ennå. Den første leveransen er ventet i midten av april.

Legemiddelverket: Tas alvorlig

– Det er det samme sykdomsbildet. Også med AstraZeneca, så varierer jo dette sykdomsbildet fra pasient til pasient, men i hovedsak er det samme sykdomsbilde. Det er klart at dette tas veldig alvorlig, og det er derfor EMA har vedtatt å starte en signalsak, for å se nærmere på om det kan være sammenheng med vaksinen, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til VG.

– Det er viktig å få frem at disse tilfellene er svært sjeldne. Det er gitt over fire millioner doser av Johnson & Johnson i USA, understreker Madsen.

Foreløpig er det ikke fastslått en sammenheng mellom disse tilfellene og Johnson & Johnson-vaksinen, påpeker han.

FAGDIREKTØR: Steinar Madsen i Legemiddelverket følger nøye med på meldingene fra Johnson & Johnson-vaksinasjonen i USA.

– Hvis det er problemer også med denne, så er det dårlig nytt for vaksineringen i Norge?

– Ja, men nå må vi få tid til å vurdere dette. Foreløpig kan vi ikke kommentere på det punktet. Det er veldig sjeldne tilfeller. Og derfor starter man denne signalprosessen for å vurdere det nærmere, sier Madsen.

Viktig vaksine for Norge

Johnson & Johnson-vaksinen er allerede godkjent i Norge, men vi har ikke fått noen doser ennå. Den første leveransen er ventet i midten av april.

Johnson & Johnson-vaksinen er avgjørende for fremdriften i det norske vaksinasjonsprogrammet.

FHI håper at alle voksne kan ha fått tilbud om første dose i løpet av juli. Etter planen skal Norge – fra april til august motta nok Johnson & Johnson-doser til å fullvaksinere over 1,9 millioner nordmenn. Det gjør denne vaksinen til den nest største vaksineleverandøren i Norge, etter Pfizer.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI har tidligere sagt til VG at forsinkelsen blir betydelig dersom denne vaksinen tas ut.

– Ja, det vil få betydelige negative konsekvenser, hvis man ikke kan bruke Johnson & Johnson-vaksinene. Da snakker vi om mange ukers forsinkelser i programmet.

FHI: Geir Bukholm.

Da det kun var rapportert om et tilfelle fra Johnson & Johnson-vaksinen, sa Bukholm at de fulgte tett med:

– Det er grunn til å også ha oppmerksomhet rundt den vaksinen. Nettopp fordi det er en vektorvaksine og at det er et sykdomsbilde som ligner veldig på de norske tilfellene.

Les mer om vaksinen ved å trykke på grafikken under:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17742

Vaksinen er foreløpig kun i bruk i USA, men er godkjent i EU, og forventes å komme til europeiske land, inkludert Norge, neste uke.

Onsdag konkluderte EMA med at det er en mulig sammenheng mellom den sjeldne blodpropp-tilstanden og AstraZeneca-vaksinen. De bestemte seg også for å føre opp tilstanden som en uvanlig bivirkning av AstraZenecas vaksine.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/18460
Publisert:
Gå til e24.no