Oljeservice-toppene om markedet: Knalltøft, men oversiktlig

Oljeservicebransjen er i ferd med å få pipelyden ut av ørene etter et brutalt 2015. – Det er tøft, men vi skjønner hva som må til nå, sier Aibel-sjef.

TØFFER VIDERE: Oljeservice-selskapene, her representert ved PGS' Ramford Titan, har hatt et forferdelig 2015. Nå har den nye virkeligheten sunket inn.

Foto: PGS
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Stemningen var ikke akkurat kjepphøy da oljeservicebransjen møttes på Swedbanks Nordic Energy Summit på torsdag. Samtlige sjefer som tok til talerstolen hadde store kuttrunder på kappen. Men kuttene er muligens så store at de fleste nå forsiktig begynner å se marginalt lysere på fremtiden.

– Bransjen har gjort mye nå, så nedsiden blir mindre og mindre. Tidligere hadde vi ikke fotfeste. Nå har vi oversikt og tenkningen har satt seg, sier Aibels finansdirektør Kaare Espolin Fladmark.

Aibel har i løpet av alle kuttrundene fjernet omtrent 800 ansatte det siste året. Fladmark påpeker at dersom selskapet ikke hadde fått en Johan Sverdrup-kontrakt hadde det vært enda verre.

– Selv om det er tøft så er det mer komfortabelt når man forstår hva det er som må til, sier han.

Les også

Oljeleverandørselskapet Aibel satser på fornybar energi i trange tider

– Puster på et minimum

I DVALE: Spectrum-sjef Rune Eng har ifølge seg selv skrudd pulsen på selskapet helt ned, slik at det kan reise seg igjen når markedet er tilbake.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Rune Eng, sjef i seismikkselskapet Spectrum har sendt selskapet inn i selvvalgt dvale.

– Det er ikke mange steder å gjemme seg, men vi har hverken båter og forpliktelser, så vi kan egentlig bare skru av, legge oss på ryggen og puste på et minimum. Så kan vi skru på gassen igjen når det skjer noe. Det er det som unikt med vår businessmodell, sier Eng.

Men helt stille er det ikke.

– Vi skyter noen nye prosjekter as we speak. Det er Australia og Afrika. Aktivitetsnivået er ned med 60 prosent, men oljeselskapene må jo ha data når det er nye lisensrunder, sier Eng og peker på at en del ikke-nasjonale oljeselskapene fortsatt gjør større investeringer.

Les også

Offshore-skip for over 20 milliarder i opplag

Må passe seg for dype kutt

Flere av sjefene hadde lagt merke til Statoils finansdirektør Hans Jacob Hegges nye

tone tidligere på dagen. Hegge varslet at Statoil skal tvinge kostnadene videre nedover.

– Det som har skjedd til nå er jo at oljeselskapene har dyttet kuttene over på oljeservice. Hos oss må man jo kutte, hvis ikke er man konkurs, sier nyslått TGS-sjef Kristian Johansen.

Han advarer oljebranjsen mot å kutte så dypt at leverandørleddet blir utradert.

– Dersom de kutter så mye at mange går over ende vil det bli konsolideringer, og da vil kostnadene stige igjen. Det er i oljeselskapenes interesse at ikke oljeservicebransjen får det enda tøffere nå, sier Johansen.

Tror på bedring

Schlumbergers forskningsdirektør Massimo Virgilio hadde tatt frem grafene for å forklare hvorfor han mener det er nødt til å bli bedre tider snart.

– Oljeetterspørselen fortsetter å vokse, slik den alltid har gjort og verdens økonomier vokser, sakte, men de vokser fortsatt. Når nå så lite ny produksjon blir satt i gang så vil produksjonsoverskuddet forsvinne snart, sier Virgilio.

Han er også enig med TGS' Johansen.

– Markedet må slutte å tenke så kortsiktig som det gjør nå. Det kommer til å lede til større skader enn nødvendig. Man burde være tøff nok til å ta noen investeringer som nå som kostnadene er så lave, sier Virgilio.

Les også

Nye gigantkutt hos Schlumberger: Norske ansatte frykter for jobben

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Aibel
  3. Spectrum
  4. TGS-NOPEC Geophysical Company
  5. Schlumberger

Flere artikler