Diktator-datterens fall fra tronen

Jetsett-diplomaten Gulnara Karimovas fall fra maktens tinder har vært brutalt: Bankkonti er frosset, eiendommer beslaglagt, kjæresten fengslet og hun selv kastet i husarrest.

HUSARREST: Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimov (42) har sittet i husarrest i Tasjkent siden februar i år. Hennes talspersoner hevder husarresten er et resultat av en 20 måender lang dynastikamp i presidentfamilien og presidentens innerste sirkel.

Ed/ce
  • Kari Aarstad Aase
Publisert:

Spekulasjonene om hvem som står bak, er mange, og inkluderer hennes egen far, presidenten i Usbekistan. Flere mener arkitekten bak husarresten er lederen for de nasjonale sikkerhetsstyrkene i landet eller rett og slett Gulnaras mor og søster.

«Min mor har en sterk lobby som arbeider mot meg» hevdet hun i et intervju med den tyrkiske avisen Hurriyet i desember i fjor.

Siden februar i år har Glunara Karimova (42) og den angivelig hjertesyke datteren Iman (16) sittet i husarrest i Usbekistans hovedstad Tasjkent.

I tillegg til å bli internasjonalt etterforsket for at hennes Gibraltar-registrerte selskap Takilant skal ha mottatt bestikkelser fra blant annet Telenor-eide Vimpelcom, har hun de siste årene opplevd at både forretningslivet og privatlivet har raknet fullstendig.

Eldstedatteren til Usbekistans diktator Islam Karimov, har vist at hun er en kvinne med mange egenskaper: Hun har studert ved flere universitet i Usbekistan, ved Harvard og New York Fashion Institute of Technology. Hun er – eller var – professor (i statsvitenskap), FN-diplomat, forretningskvinne, mediemogul, forfatter, popstjerne, smykke- og klesdesigner og jetsett dronning.

KLESDESIGNER: Blant Gulnara Karimovas mange talenter, er design. Hun har kreert både smykker, klær og egen parfyme. Her fra visningen av hennes Guli Collection under Kina's moteuke i Beijing i oktober 2012.

Jason Lee

Gulnara tok sin doktorgrad i terrorisme og separatisme.

Angivelig fikk hun også politiske ambisjoner, og planla å ta over makten etter sin 76 år gamle far, som har regjert med jernhånd siden 1991. Hans helse skal være skrantende, og ingen opposisjonspartier eller politikere finnes i landet, som sammenlignes med Nord-Korea i lukkethet og despotisk styre.

Les også

Dette er Telenor-toppene i Vimpelcom

Hun avviste ryktene om politisk overtagelse så sent som i fjor vinter, men flere spekulerer i at det er grunnen til at hun nå sitter i husarrest.

– Er det tilfeldig at disse anklagene og husarresten kommer akkurat samtidig med at valgforberedelsen starter, spør hennes talsperson, Locksley Ryan, partner i det britiske PR-byrået Davidson Ryan Dore.

Usbekistan skal avholde parlamentsvalg nå i desember, og presidentvalg i første halvdel av 2015.

AUTOKRAT: Usbekistans første, og hittil eneste president, Islam Karimov, har styrt med jernhånd siden 1991. Her fra et møte i Minsk i oktober i år.

Maxim Malinovsky

Gulnara var 20 år da Usbekistan nølende forlot Sovjetunionen og erklærte seg som selvstendig stat. Faren kom til makten under et meget omstridt valg i desember samme år. Eldstedatteren var hans øyensten, og sier hun hadde en normal og jordnær oppvekst og barndom. Hun er takknemlig for at faren tilbrakte mye tid med henne da hun var liten:

– Han lærte meg forskjellen på rett og galt, sannhet og løgn og andre basiskunnskaper, fortalte hun om faren, som senere er kjent for å fengsle folk uten dom, slå ned all opposisjon og drive utstrakt tortur i fengslene.

Les også

Slik forklarer Vimpelcom Usbekistan-betalingene

En av dem som fikk merke det, var Gulnaras første mann, Mansur Maqsudi, en etnisk usbeker fra Afghanistan, som er amerikansk statsborger. De giftet seg i 1991 og fikk sønnen Islam Jr. og datteren Iman. Skilsmissen i 2001 endte i en lang og opprivende kamp om omsorgen for barna, som moren til slutt fikk i 2008. Innen den tid, skal Maqsudis familie ha blitt fengslet, forfulgt og kjørt til den afghanske grensen og dumpet i veikanten.

ØYENSTEN: Gulnara Karimova skal ha vært sin fars øyensten før konflikter splittet familien. Her tar hun bilde av faren som danser på feiringen av Usbekistans uavhengighetsdag i Tasjkent i august 2012.

Shamil Zhumatov

Lola, Gulnaras lillesøster, langet i et intervju med BBC ut mot søsteren, og gjorde det klart at det var gode grunner til at de to ikke hadde snakket sammen på 12 år. De besøkte ikke fedrelandet samtidig en gang.

– Vi hadde et vanlig og godt familieforhold og søsteren min og jeg sto hverandre veldig nær, frem til jeg giftet meg, fortalte Gulnara til Hurriyet.

– Ting har en tendens til å endre seg med makt, penger og politikk, sa hun.

Sistemann ut i familiekonflikten er Gulnaras sønn Islam KarimovJr, som studerer i Storbritannia, og i juni i år ga et intervju til den russiske TV kanalen REN-TV.

IKKE PÅ TALEFOT: Dette bildet er satt sammen av to , et av Gulnara og et av Lola. Søstrene skal ikke ha snakket sammen på 12 år. Gunara har beskyldt Lola for hekseri og ødeleggende oppførsel.

Muhammad Sharifmiguel Medina

Her sier han at han tror bestefaren ikke vet hva sikkerhetstjenesten og resten av familien gjør mot moren og søsteren. Iman har, ifølge broren en hjertefeil og trenger medisiner, og moren er ennå ikke frisk etter et angivelig drapsforsøk med tungmetaller for noen år siden. Jr. har ikke fått sett eller snakket med moren siden slutten av januar, og kommer nå med et rop om hjelp for å få dem ut av husarrest.

Spørsmålet er om det er noen som vil høre.

Kilder: uznews.net, BBC, Hurriyet, The Guardian, Wikipedia, Radio Free Europe Radio Liberty

Les også:

Norsk professor: Lite sannsynlig at Telenor ikke visste om utbetalingeneGiganter i korrupte land misbruker teletjenester til overvåkning– Telenor brøt egne korrupsjonsreglerMæland: - Ingen av oss kan spå om fremtidenTelenors styreleder: – Det hadde vært deilig å selge seg ut av Vimpelcom

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Her bodde diktatordatteren

  2. Dette er Vimpelcom-skandalen

  3. Mot sikker seier for Usbekistans president

  4. Annonsørinnhold

  5. Åpen høring om Vimpelcom-saken: Betaling for lisenser, analyser eller korrupsjon?

  6. Nyhetsåret fra A til Å