Enger føler seg sikker på at medtiltalt er uskyldig

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger er mer sikker på sine ansattes uskyld nå, enn tidligere.

DAG 2: Tidligere toppsjef i Yara, Thorleif Enger, forklarer seg for andre dag i Yara-saken.
Publisert:

Thorleif Enger fortsatte tirsdag der han slapp mandag, med å forsvare sine ansatte fra vitneboksen.

Spesielt var det Økokrims kritikk av tidligere juridisk direktør Ken Wallace som sto sentralt da Enger for andre dag inntok vitneboksen for å bli «grillet» av Økokrim.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland spurte Enger om hans synspunkt på at det ble inngått en muntlig avtale med ministersønn i Libya. Nettopp den mulige bestikkelsen av Mohamed Ghanem er sentral i korrupsjonssaken mot Enger, Wallace, og de to andre tiltalte eksdirektørene Daniel Clauw og Tor Holba.

Mohamed Ghanem er sønn av tidligere oljeminister Sukhri Ghanem og fikk overført penger fra Yara via en handelspartner.

– Skulle vært annerledes

Enger hevder han ikke visste noe om dette mens det foregikk. Og selv om han nå er kjent med det som foregikk, har han fortsatt full tillit til sine medtiltalte.

– Jeg har tillit til at Wallace ikke har gjort en korrupt handling. Jeg er mer sikker på det nå enn da jeg først fikk vite om dette. Det betyr ikke at han ikke har gjort noen valg jeg ikke ville tatt. Men jeg kjenner ham godt, og jeg har tillit ham, sa Enger.

På direkte spørsmål fra Djupesland vedgår Enger at avtalen med Ghanem var feil.

– Det skulle vært gjort annerledes. Det har jeg svart på to ganger nå, sa Enger.

Men hvordan kan han da fortsatt ha tillit til Wallace, spurte Djupesland på nytt?

– Noen ganger gjør vi feil valg. Det tror jeg de fleste av oss opplever, repliserte Enger.

Gikk Wallace bak din rygg, Enger, fulgte Djupesland opp.

– Jeg visste ikke om det.

– Regelbrudd må diskuteres

Økokrim-advokaten ville vite hva som normalt skjer med ansatte som bryter bedriftens regler om fremferd.

– Det er umulig å sette opp strenge prosedyrer for hvordan man skal håndtere sånne saker. Skjer det et brudd, må man diskutere hvordan det skal håndteres, avhengig blant annet av graden av det som har skjedd, sa Enger.

Les også

Økokrim mener Yara tok for lett på korrupsjonsfaren i Libya

– Flere kan være med på en sånn diskusjon, la han til som svar på hvem som bør inngå i en diskusjon om regelbrudd.

- HR-personal, juridisk direktør, intern revisjon, det er flere som er naturlige å ha med i en slik diskusjon.

Til motangrep

Thorleif Enger blir gjennom formiddagen presset på detaljer rundt anti-korrupsjonsarbeidet til Yara. Aktor trekker frem flere rapporter, som viser det Økokrim mener er svakheter i Yaras anti-korrupsjonsarbeid.

Enger pekte på at at han var uenig i noen av rapportene, og at han hadde en annen tilnærming til anti-korrupsjonsarbeidet.

– Detaljerte regler kan aldri dekke over alle situasjoner som kan oppstå. Jeg ville heller ha generelle prinsipper, sa Enger som mener at det lukker muligheten for å hevde at noe er tillatt fordi det ikke eksplisitt er forbudt.

Enger går underveis til motangrep mot Marianne Djupesland.

– Jeg skjønner ikke kritikken. Jeg synes den er malplassert. Vi var til stede i 50 land i Afrika. Dette er land med sterkt behov for det vi leverer. Skulle vi holde oss borte fra land i Afrika fordi det er korrupsjon der, sa Enger offensivt.

Han viste til kritikk av Yara fordi landet var involvert i Etiopia og ga en pris til tidligere president Meles Zenawi. Under sitt improviserte innlegg påpeker Enger at Yara konsulterte «med de beste i verden» – deriblant Jeffrey Sachs – før de engasjerte seg i Etiopia og Meles. Likedan peker han på at Norge og andre vestlige land var representert på ministernivå under Meles sin begravelse.

– Det er ingen som hevder at Yara ikke skal engasjere seg i Afrika ... brøt Djupesland inn.

– Jeg har ikke sett noen uregelmessigheter i de 50 landene vi har vært involvert i, men med unntak av ett da. Dere mener to. Men vi kunne ikke holde oss borte fordi det er land hvor det foregår korrupsjon. Da måtte jo bistandsorganisasjoner holde seg borte fra Afrika også da, sa Enger.

Kan ikke gi noen garanti

Etter Engers engasjerte ordflom, spør Djupesland om an er fornøyd med anti-korrupsjonsarbeidet i Yara.

– Som konsernsjef er det umulig å garantere at det ikke skjer uregelmessigheter. Du kan bare gjøre ditt beste. Du kan bare signalisere de beste holdningene, sa Enger, og la til:

– Jeg gjorde så mye jeg var i stand til. Jeg brukte utrolig mye tid og krefter på det. Dessverre har det skjedd episoder jeg gjerne skulle sett annerledes.

Les også

– Slik snudde vi Yara-skuten

Les også

- Økokrim mangler etterrettelighet

Les også

Eks. Yara-topp om Libya-avtale: - La oss ikke snakke om det

Publisert:
Gå til e24.no