Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak
Yara-rettssaken på 1,2,3.
Klokken 09.00 mandag morgen starter en av årets største rettssaker i Oslo tingrett.
De tre neste månedene skal vi få vite hvor involvert eller ei den tidligere Yara-toppledelsen var i korrupsjonsskandalen som gjødselgiganten måtte betale tidenes største bot til et selskap for.
De fire – tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, amerikanske Kenneth Wallace og franske Daniel Clauw – er tiltalt for å ha betalt ut til sammen titalls millioner kroner i bestikkelser til blant andre sønnen til oljeministeren i Libya og sønnen til en høytstående tjenestemann i India.
Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld i saken.
– Tiltalen gjelder alvorlige forhold med bestikkelser av høytstående embetsmenn i utlandet, har aktor og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim uttalt til E24.
Skandalen er av internasjonal karakter og det er kalt inn nær 60 vitner til å forklare seg om komplekset.
Vitner kommer til Oslo tingrett, enten fysisk eller via videolink, fra Frankrike, India, Storbritannia, Danmark, USA, Bahrain, Sveits og Qatar.
Yara-saken: – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er
De tiltalte er altså norske Thorleif Enger, som var konsernsjef i Yara fra 2004 til oktober 2008.
Amerikanske Kendrick Wallace: Yaras juridiske direktør og i konsernledelsen fra 2004 til sommeren 2008.
Norske Tor Holba: I konsernledelsen fra 2004 til mai 2012. Holba hevder at han er varsleren som brakte hele saken fram i lyset, og hans forsvarer Astri Aas-Hansen har tidligere uttalt at han er klart skuffet over tiltalen.
Franske Daniel Clauw: I konsernledelsen fra 2004 til høsten 2006 som driftsdirektør og visekonsernsjef. Var senere konsulent i selskapet til september 2007.
Kan få ti år i fengsel
Strafferammen for ett tilfelle av grov korrupsjon er opptil ti års fengsel. Dersom de tiltalte kjennes skyldige i flere forhold, kan straffen bli strengere.
Selskapet har erkjent forholdet, og i fjor vedtok Yara et forelegg på 270 millioner kroner og 25 millioner i inndragninger for tre tilfeller av grov korrupsjon i Libya, India og Russland.
Det er den største boten som noensinne er gitt til et norsk selskap.