Regelbrudd ved midlertidige ansettelser bekymrer LO

Fire av ti som jobber i bedrifter med midlertidig ansatte melder om brudd på arbeidsmiljøloven, ifølge LOs tillitsvalgtpanel. Landsorganisasjonen er bekymret over utviklingen.

BEKYMRET: LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Frode Hansen VG
 • NTB
Publisert:

Bestemmelsen det syndes mot er kravet om at virksomheten minst én gang i året skal drøfte bruken av midlertidig ansatte med tillitsvalgte, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). I møtene skal grunnlag, omfang og konsekvenser av midlertidige ansettelser tas opp.

39 prosent svarer at slike drøftinger ikke har funnet sted, mens ytterligere 7 prosent sier de er usikre, viser tall som er gjengitt på arbeidslivet.no.

– LO advarte mot at endringen i arbeidsmiljøloven vil føre til endring av maktbalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i favør arbeidsgiver. Det er sterk grunn til å være urolig for denne utviklingen, sier utredningsleder Øyvind Rongevær i LO.

Inger Lise Blyverket i Virke sier hennes organisasjon støtter drøftingsplikten. Hun ber tillitsvalgte ta opp manglende drøftingsmøter med ledelsen.

– Den er viktig både for å involvere ansatte og fordi den skaper en bevisstgjøring hos arbeidsgivere slik at man ikke bruker midlertidige stillinger ukritisk, sier Blyverket, som er Virkes direktør for forhandlinger og arbeidslivspolitikk.

Les også

Ble truet med sparken - nå er lønnskonflikten i Asko Molde løst

Les også

Solberg mener Ap tar feil om ledighetstall

Les også

Nesten fire av ti bryter arbeidsmiljøloven

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsmiljøloven
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Virke
 4. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. 25.000 flere midlertidig ansatte

 2. Partene åpner for å skrote IA-avtalen

 3. TV-mekling på overtid

 4. Annonsørinnhold

 5. Jobbekspertene: Hvordan sier vi opp en ansatt som sykemelder seg før hvert oppsigelsesmøte?

 6. Jobbekspertene svarer: Kan vi si opp en vikar før kontrakten løper ut?