Pionerdykkerne får saken opp i Strasbourg

Etter å ha tapt flere saker mot den norske staten får pionerdykkerne fra Nordsjøen opp saken sin for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

GIR IKKE OPP: De tidligere nordsjødykkerne tar saken sin helt til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg etter å ha tapt i Høyesterett. Her er en av dykkerpionerene Magn Muledal fra tiden da han var aktiv dykker i Nordsjøen.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Partene er innkalt til et rettsmøte i Strasbourg i september, skriver Aftenposten.

– Verdens rikeste land, nobelnasjonen Norge, må se det som svært pinlig at velstanden er tuftet på menneskerettighetsbrudd av så alvorlig karakter at det blir belyst i internasjonale domstoler, sier Henning O. Haug i interesseorganisasjonen Offshore Dykker Unionen (ODU) til avisa.

Dykkernes kamp mot staten har pågått i en årrekke. De har krevd erstatning for helseskadene som så mange pådro seg i den tidlige fasen av oljeeventyret i Nordsjøen, fra slutten av 1960-tallet og fram til 1990.

Dykkerne vant i Oslo tingrett i 2007, og tre dykkere ble tilkjent erstatningsbeløp på 3, 5 og 6 millioner kroner, noe som kunne dannet et mønster for nærmere 250 andre pionerdykkere.

Men staten anket og vant først i lagmannsretten i 2008 og deretter i Høyesterett året etter. Ingen nektet for at dykkerne hadde pådratt seg helseskader, men staten som ikke hadde vært arbeidsgiver eller oppdragsgiver i dykkervirksomheten, ble av Høyesterett ikke ansett som sittende med erstatningsansvaret.

Mens partene forbereder seg til rettsmøtet i Strasbourg til høsten, forhandles det i kulissene om å finne en politisk løsning, skriver avisa.

LO-forbundet Industri Energi vil gi dykkerne ytterligere 25 grunnbeløp i folketrygden, drøyt 2 millioner kroner, for å få saken ut av verden. Da vil dykkerne komme opp på samme nivå som soldatveteraner fra utenlandsoppdrag.

– Det er en skamplett for Norge at vi ikke for lengst har funnet en løsning for disse dykkerne, sier forbundsleder Leif Sande.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Pionerdykkerne får saken opp i Strasbourg

 2. Betalt innhold

  I forliksmøte

 3. Betalt innhold

  Nordsjødykkerne til Strasbourg

 4. Nordsjødykkerne får 1,7 millioner kroner hver

 5. – Enighet om økt kompensasjon til nordsjødykkere