Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Arveavgiften må fjernes

Det skal ikke være skatt på å dø, skriver E24s spaltist Siv Jensen.

Regjeringen har varslet en omlegging av arveavgiften. Og i god Jens Stoltenberg-stil gir man med den ene hånden og tar med den andre. FrP vil fjerne arveavgiften. Det skal ikke være skatt på å dø.

Arveavgiften er en av de eldste avgiftene vi har her i landet. Den ble innført i 1792 da Norge var under styre av danskekongen. Det er lenge siden Norge ble fritt fra Danmark. Således er det på høy tid at vi kvitter oss med arveavgiften, eller "dødsavgiften" som vi kaller den i FrP.

Grunnen til at avgiften bør bort er flere: Verdiene som avgiftsbelegges er allerede beskattet flere ganger. Tenk deg en bolig som din oldefar bygget tidlig på 1900-tallet. Han betalte skatt for pengene han tjente og sparte opp, og betalte moms for byggematerialene. Huset fulgte generasjonene og hvert år har familien betalt formueskatt. Når eieren har gått bort har de pårørende måtte betale arveavgift. Med andre ord har de samme verdiene blitt beskattet mange ganger.

På Stortinget har FrP mottatt flere henvendelser fra arvinger som har måtte selge arvegods fordi de ikke har penger til å betale arveavgift til staten.

Jeg synes arveavgiften er den mest uetiske avgiften vi har i landet. Mens folk fortsatt er i en sorgfase kommer staten og skal ha sin bit av avdødes verdier.

Dette er staten på sitt verste og mest utspekulerte!

Derfor har Fremskrittspartiet i alle år vært den største pådriveren for å redusere arveavgiften, med det mål for øye å fjerne den. I vårt alternative statsbudsjett for 2008 foreslo vi å øke bunnfradraget til 500.000 kroner. Men jeg kan love at vi vil fortsette vår kamp mot denne uetiske avgiften, og vi kommer til å foreslå betydelige reduksjoner i avgiften også til høsten når vi skal lage FrPs alternative statsbudsjett.

Regjeringen har varslet at den i høst vil vurdere en omlegging av hele avgiften. Men i god gammeldags sosialistisk stil gir regjeringen med den ene hånden og tar med den andre. Regjeringen vil vurdere å øke bunnfradraget til 400.000 kroner og innføre en flat skatt på 12 prosent av arven. Samtidig ønsker de rødgrønne å skjerpe skattekravet på arv av aksjer i unoterte selskaper.

Det å skjerpe skattene for arv av aksjer i unoterte selskaper er kanskje mer uetisk enn dagens regler. Dette vil ramme familier som har brukt store ressurser og fritid til å bygge opp sitt eget livsverk. En slik innstramming vil kunne gjøre morgendagen svært vanskelig for familiebedrifter som i dag jobber hardt for å få virksomheten til å gå i balanse.

Forslaget til skjerpelser i arveavgiften for familiebedrifter kommer samtidig med tallene som viser at gründervirksomheten stuper under den rødgrønne regjeringen. Nedgangen har vært på 30 prosent siden i fjor. Ingen bør bli overrasket over at den arbeiderpartidominerte regjeringen ikke er næringslivet og nyskapernes beste venn. Med forslaget som nå vurderes tror jeg det blir enda færre gründere neste år. Jens Stoltenberg har tydeligvis ikke forstått at det er forskjell på ikke å prioritere og stikke kjepper i hjulene på næringslivet.

Les også: - Kutter arveavgiften
Les også: - Ap er de rikes venn

Publisert:
Gå til e24.no