Elkem forsvinner uansett

Norske eller kinesiske eiere spiller liten rolle. Før eller siden forsvinner Elkem ut av landet uansett.

  • Per Valebrokk
    Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Hver gang fremtiden til norsk næringsliv diskuteres, oppstår kravet om at staten må sikre industriarbeidsplassene på det som gjerne kalles "norske hender".

Som regel skytes kravet klokelig ned før det får noen som helst sjanse til å vinne gjennom (unntaket er tilsynelatende hvis bedriften eies av Kjell Inge Røkke). Heldigvis ser det også ut til å skje med Orklas salg av Elkem Solar til kinesiske China National Bluestar for 12 milliarder kroner.

– Vi har prøvd å få med norske myndigheter inn i en ny eierskapsmodell, men det har vi ikke lykkes med, sa konserntillitsvalgt Einar Støfringshaug i Elkem til nrk.no mandag.

Støfringshaug får følge av LO-lederen. Ifølge NTB mener Roar Flåthen at "Dette bekrefter vår bekymring om at det norske private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når viktige virksomheter er til salgs".

De som tror at norske eiere er en garanti for norske arbeidsplasser, tar feil.

De siste tre årene er hver tiende industriarbeidsplass forsvunnet ut av Norge. Over 30.000 nordmenn er flyttet over til annen næringsvirksomhet, til offentlig forvaltning eller til arbeidsledighet og trygd.

Så raskt har industrien aldri før blitt lagt ned i Norge.

De aller fleste av disse arbeidsplassene er lagt ned av norske eiere.

Utviklingen er uungåelig. Stadig mer av det norsk industri produserer i dag, kan gjøres billigere i land som Kina, Vietnam, Bangladesh og India. De første arbeidsplassene som røk her hjemme, var de mest arbeidsintensive. Etterhvert som asiatiske lavkostland er blitt smartere og har fått mer prosess- og tenologierfaringerfaring, har de kompetansekrevende arbeidsplassene fulgt etter.

Så lenge Elkem Solar i Kristiansand, Elkem Bjølvefossen og Elkem Bremanger er konkurransedyktige fabrikker, beholder Bluestar dem i Norge. Men før eller siden legges de ned eller flyttes til Asia - akkurat slik Orkla ville gjort om det var den som eide Elkem.

Det er teknologi og kompetanse Bluestar trenger fra Elkem - ikke høytlønnede nordmenn.

De som kjemper for å bevare industrien på norske hender, skylder på fraværet av "forutsigbare og solide rammevilkår" fra politikerne. Det er tull. Norge er et av de tryggeste landene i verden å etablere næringsvirksomhet i, også industri.

Det er en gjennomsnittlig månedslønn for norske arbeidstakere på nær 35.000 kroner, og ikke minst lang vei til stadig viktigere markeder i Asia, som gjør at norske industriarbeidsplasser forsvinner.

Dette er ikke særnorsk fenomen. Europa tømmes for industri i rekordhøyt tempo.

Vi skaper ikke fremtidens arbeidsplasser gjennom å tviholde på de vi allerede har, men gjennom å skape nye i næringer basert på det Norge er best på - en ekstremt velutdannet og teknologivant befolkning og en åpen bedriftskultur.

Norge behøver ikke frykte tapet av industriplasser. Fremtiden blir først dyster den dagen vi mister tiltakslysten.

Følg E24-redaktør Per Valebrokk på Twitter

Les mer om Orklas salg av Elkem her:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om