Lundin Norge-sjefen om Edvard Grieg-deal: – En veldig gunstig pris i bunnen av en syklus

Sjefen for Lundins virksomhet i Norge mener vi har sett det verste av oljekrisen, og hun er godt fornøyd med timingen av Edvard Grieg-jafset.

ØKER EIERANDELEN: Lundin Petroleum eier mer av Edvard Grieg-feltet enn før. – Det er veldig kjekt å få mer av en eiendel vi liker veldig godt, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør i den norske avdelingen til oljeselskapet.

John Thomas Aarø
 • Jan Lilleby
Publisert:,

Tirsdag kom nyheten om at Lundin øker eierandelen i Edvard Grieg-feltet, mens Statoil sikrer større eierskap i det svenske oljeselskapet.

– Vi kjenner Edvard Grieg. Det er et felt i verdensklasse med stort potensial, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør i den norske avdelingen til oljeselskapet, til E24.

– Og som operatør så kjenner vi det selvfølgelig ekstra godt.

Etter avtalen med Statoil øker Lundin eierandelen i Edvard Grieg-feltet fra 50 til 75 prosent.

– Økt eierandel gir oss mer reserver, mer produksjon og høyere kontantstrøm. Det gir oss enda større mulighet til å utvikle selskapet i Norge, sier Færøvik.

Les også

Statoil øker i Lundin – selger seg ut av Edvard Grieg

– Veldig gunstig pris

– Det er veldig kjekt å få mer av en eiendel vi liker veldig godt, sier Færøvik.

Konsernsjef Alex Schneiter i Lundin uttalte i en melding at selskapet så en vinn-vinn-situasjon i avtalen.

Prisingen som Lundin godtok for å øke sin andel i Edvard Grieg, verdsetter imidlertid det svenske oljeselskapet lavere enn den reelle verdien, mener Anders Holte, analytiker i Danske Bank Markets.

– Jeg tenker at vi har kjøpt reserver til en veldig gunstig pris i bunnen av en syklus, parerer Færøvik – som dermed gir uttrykk for at vi har sett det verste av oljekrisen.

Siden forsommeren 2014 til januar i år falt oljeprisen med over 70 prosent, fra et nivå på nesten 115 dollar ned til under 30.

Tirsdag formiddag omsettes et fat med brentolje fra Nordsjøen til rett under 46 dollar.

Holte i Danske Bank Markets mener også at avtalen mellom Statoil og Lundin understreker den alvorlige situasjonen i Nordsjøen, ved at Lundin velger å trykke aksjer.

– Vi ser en forretningsmulighet ved å øke vår eierandel i Edvard Grieg. Det som har vært driveren for å øke eierandelen, er at vi ser et ytterligere potensial i feltet, sier Færøvik.

Vil Statoil kjøpe hele Lundin?

Pareto Securities skriver i en oppdatert Statoil-rapport tirsdag at Lundin-familien nå kontrollerer 27 prosent av aksjene i Lundin, og at Statoil sier selskapet ikke har noen planer om å øke dagens eierandel i Lundin ytterligere.

Men hvis Statoil øker sin eierandel fra dagens 20,1 prosent til rett under 25 prosent, kan en kjøpsavtale med Lundin-familien sørge for at Statoil får full kontroll over det svenske oljeselskapet.

– Vi var ganske klare overfor våre investorer at Lundin vil ende opp i Statoils hender. Og det har ikke blitt mindre sannsynlig med dagens melding, sier Holte i Danske Bank Markets til E24.

– Flere lurer nå på om Lundin vil ende opp i Statoils hender, og at det ikke har blitt mindre sannsynlig med dagens melding?

– Nei, det er jeg ikke bekymret for, sier Færøvik til E24.

– Som du ser av pressemeldingen så uttrykker Statoil tillit til eksisterende styre og ledelse. For norsk sokkel er det svært viktig at Lundin forblir et uavhengig selskapet, og det blir vi, forsikrer hun.

Færøvik frykter ikke at Statoil skal bli majoritetseier, og skaffe full kontroll over selskapet.

– Familien Lundin har jo gjentatt og bekreftet sin ambisjon om å være langsiktig eier i Lundin Petroleum, og det har jeg har full tillit til.

I en kommentar til svenske Nyhetsbyrån Direkt, uttaler styreleder Alex Schneiter og storeieren Ian Lundin at det ikke foreligger noen planer om å selge Lundin til Statoil.

– Det tror jeg ikke på. Den norske regjeringen, som er storeier i Statoil, har nettopp sagt at den foretrekker et diversifisert eierbilde på den norske kontinentalsokkelen, sier Schneiter til det svenske nyhetsbyrået.

– Nei, for oss er det business as usual, fyller Ian Lundin inn på spørsmålet om selskapet til salgs.

Les også

Tror Statoil vil sluke Lundin

Les også

Slår alarm om sikkerheten på norsk sokkel

Les også

– Barentshavet stadig viktigere

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Equinor
 3. Olje og gass
 4. Oljebransjen
 5. Nordsjøen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tror Statoil vil sluke Lundin

 2. Statoil øker i Lundin – selger seg ut av Edvard Grieg

 3. Betalt innhold

  Statoil dobler eierandelen i Lundin

 4. Annonsørinnhold

 5. Jekker opp oljeestimatene for Edvard Grieg og Johan Sverdrup

 6. Equinor og Lundin Petroleum inngår byttehandel i Nordsjøen