Ny rekord for lakseprisen:  – Fantastiske tider

Lakseprisen er rekordhøy. Svekket krone gir god grunn til å juble for oppdretterne, men lakselusen bremser den store fiskefesten.

REKORDNIVÅ: Oljeprisen raser, men aldri før har prisen på en kilo med fersk oppdrettslaks vært så høy som den er nå.

Brødrene Karlsen AS
Publisert:

Ferske tall fra SSB (Statistisk sentralbyrå) viser at eksportprisen for fersk oppdrettslaks var på hele 57, 27 kroner. Så høy har ikke lakseprisen vært noensinne.

Det er en oppgang på fire prosent, sammenlignet med den siste uken i 2015. Oppgangen sammenlignet med første uken i 2015 er på vanvittige 25 prosent.

Lakseprisene er et eksempel på at en svak krone er bra for eksporten. Aldri før har Norge eksportert sjømat for så store verdier som i 2015. Laksen fremstår som et godt kjøp for innkjøpere og forbrukere som skal betale i euro eller dollar.

Ingen trær vokser imidlertid inn i himmelen.

Les også

Dette lille øysamfunnet i Nord-Norge drar inn milliarder i året

– Jeg tror at vi er inne i toppuke for lakseprisen nå, sier Rita Karlsen på telefon fra Senja.

(Saken fortsetter under oversikten som viser utviklingen i lakseprisen det siste året.)

LAKSEPRISEN: Prisen på en kilo med fersk eller kjølt oppdrettslaks har skutt i været. Den første uken i 2016 er lakseprisen på sitt høyeste nivå noensinne.

Erling Johansen SSB

Karlsen er daglig leder i produksjonsselskapet Brødrene Karlsen AS, et selskap med hovedkontor på en knøttliten øy i Nord-Norge.

Selskapet ble etablert av Hilbert og Aksel Karlsen i 1932, og lever i beste velgående dag.

Les også

Rekordhøy laksepris kan være skadelig

– Fantastiske tider

Rita Karlsen, barnebarnet til Hilbert Karlsen, er også inne på eiersiden i holdingselskapet Brødrene Karlsen Holding AS – som i 2015 anslår en årsomsetning på 830 millioner kroner.

Oppdrettsvirksomheten er i dag er en viktig del av porteføljen.

(Saken fortsetter under bildet.)

HISTORIE: På Husøya i Senja produserte Brødrene Karlsen først saltfisk, tørrfisk og ferskfisk basert på råvarer fra lokale fiskebåter. I dag omsetter konsernet for om lag 0,8 milliarder kroner i året. Bildet er av Husøy en tid etter krigen.

Brødrene Karlsen

– Som oppdretter av laks er det jo fantastiske tider. Det har vært et fantastisk år, sier Karlsen om 2015.

I løpet av fjoråret svekket den norske kronen seg betraktelig. Mot dollar og euro falt den norske kronen i verdi med henholdsvis 15 og syv prosent.

– Det har hjulpet betydelig. Det er den viktigste faktoren til at det er gode tider for lakseoppdrett, men ikke den eneste årsaken alene, påpeker Karlsen.

Aldri før har det vært eksportert laks for så store verdier som i 2015. Totalt ble det solgt laks for 47,7 milliarder kroner til utlandet, en årsvekst tilsvarende ni prosent – til tross for kun en marginal volumvekst.

– Det har ikke vært særlig økning i produksjon. Men det har åpnet seg mange nye markeder, forteller Karlsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

HUSØY 2016: – Som oppdretter av laks er det jo fantastisk tider. Det har vært et fantastisk år, sier Rita Karlsen om 2015.

Brødrene Karlsen AS

Oppdrettsnæringen har møtt handelshindringer i flere markeder og importstopp i Russland, men har likevel klart å skape nye markeder.

Sjømateksporten til EU var for første gang på over 50 milliarder kroner i 2015, etter en årsvekst på 17 prosent.

Karlsen tilskriver en del av suksessen i oppdrettsnæringen til Sjømatrådet – som for et drøyt halvår siden ble kritisert for høy partyfaktor av Marine Harvest.

– Det har blitt gjort et fantastisk markedsarbeid av Sjømatrådet som markedsfører norsk fisk i utlandet.

Les også

Eksportrekord for norsk sjømat i 2015

Pines av lakselus

Men alt er ikke rosenrød idyll, selv om lakseprisen er rekordhøy.

Lakselus kostet trolig norske oppdrettere nærmere fem milliarder kroner i 2015, en økning på 50 prosent fra 2014, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

– Lus er næringens største utfordring nå, sier Øyvind A. Haram, kommunikasjonssjef i Sjømat Norge til E24.

OVER TOPPEN: – Jeg tror at vi er inne i toppuke for lakseprisen nå, sier Rita Karlsen, daglig leder i Brødrene Karlsen AS på telefon fra Senja.

Torgeir Bråthen

Haram forteller til E24 at det er enorme summer som brukes på utfordringene med lakselus og på forskning og utvikling for å finne innovative måter å bekjempe lusen.

Odd Strøm, administrerende direktør i lakseoppdrettsselskapet Nova Sea, fortalte til E24 før jul at lakselus-problematikken har skapt en situasjon hvor det er nullvekst innen lakseoppdrett i Norge.

Strøm uttalte at det ikke finnes noe annet land i verden som har så strenge regler som Norge, og at reguleringene kan utgjøre en ond sirkel:

– Jo strengere regelverket er, jo mer må man behandle. Og jo mer man må behandle, jo mer resistent blir lakselusen.

Haram i Sjømat Norge mener næringen vil klare å bekjempe lakselusen, men at det er vanskelig å anslå når lakselus-hodepinen gir seg for oppdretterne.

– I havbruk har vi hatt store utfordringer tidligere, som for eksempel antibiotika på 80-tallet. Den utfordringene ble løst, nå er det lus. Vi har tro på at vi skal klare det og. Hvor lang tid det tar er umulig å si, sier Haram.

Les også

Rekordår for norsk sjømatnæring

Les også

44 ble anmeldt av Kystvakten i fjor

Les også

Rekordhøye inntekter for fiskerne

Her kan du lese mer om