Hurtigruten stopper 14 av 16 skip

Coronakrisen fører med seg større utfordringer for reiselivet langs kysten. 14 av 16 Hurtigruteskip vil nå bli tatt midlertidig ut av drift.

Agurtxane Concellon / Hurtigruten
Publisert:,

Det skjer samtidig som rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes reduseres til et minimum. I tillegg permitterer selskapet ytterligere 2.600 ansatte.

Det skriver Hurtigruten i en pressemelding.

Daniel Skjeldam, administrerende direktør i Hurtigruten

Hurtigruten

– Å måtte stanse nesten all virksomheten vår er tøft. Men på grunn av situasjonen, er dette det eneste vi kan gjøre nå. Det er en helt ekstraordinær krise som nå rammer Norge, og den treffer Hurtigruten hardt. Det tvinger frem helt ekstraordinære tiltak, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i meldingen.

Så sent som mandag kom selskapet med beskjed om at 345 ansatte totalt hadde fått permitteringsvarsel. Dermed økes antallet betydelig nå.

Les også

Sakte-TV fra Svalbard har gitt lynrask vekst for Hurtigruten

To skip skal seile langs Nord-Norge

Frem til 19. april vil bare to av elleve skip som seiler langs norskekysten gå som normalt.

De to skipene vil i denne perioden drive lokaltrafikk på en spesialtilpasset rute mellom Bodø og Kirkenes. Dette gjøres for å ivareta den viktigste gods- og persontrafikken mellom havner i Nord-Norge. Ifølge selskapet skjer dette etter avtale med regjeringen.

– Vi er i løpende dialog med regjeringen om hvordan vi nå ivaretar den aller mest samfunnskritiske delen av tjenestene, som kysten trenger gjennom den verste krisen. Vi har nå fått på plass en løsning med to skip for å sikre transport av lokalpassasjerer, i tillegg til gods, post, medisiner og andre varer som samfunnene langs kysten trenger, sier Skjeldam.

Les på E24+ (for abonnenter)

Eldar Sætre om kaos, ro og ros – og bonus-nei

– Store økonomiske konsekvenser

De gjestene som nå vil oppleve at skipene blir kansellert på grunn av den midlertidige driftsstansen vil få gavekort på et fremtidig cruise tilsvarende 125 prosent av cruisets verdi. De vil også bli gitt 10 prosent rabatt på hvilken som helst Hurtigruten-reise.

Andre reisende som ikke blir rammet, men som har bestilt frem reiser i perioden frem til 30. september, får samtidig muligheten til å endre sine reservasjoner.

Konsernsjefen understreker at å stenge ned store deler av virksomheten får store økonomiske konsekvenser.

– Det tvinger oss til å ta nødvendige grep for å rigge selskapet for å komme tilbake for fullt. Slik må også myndighetene tenke når de innretter sine høyst nødvendige krisepakker og – tiltak. De må ha en langsiktig effekt, og sikre arbeidsplasser og vekst i norsk næringsliv også etter at den umiddelbare krisen er over, sier Skjeldam.