Sjeføkonom: – Folk kan droppe visninger i frykt for coronasmitte

Coronakrisen og skjelvende aksjemarkeder kan gi «vesentlig svakere aktivitet» i det norske boligmarkedet på kort sikt.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier folk kan bli sittende hjemme.

Lise Åserud / NTB scanpix
  • David Bach
  • Karl A. Wig
Publisert: Publisert:

Det sier Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen til E24.

– Situasjonen er litt paralyserende. Det er lett å se for seg forbrukere som blir sittende hjemme og venter med å ta store beslutninger, sier sjeføkonomen.

– Og en tilleggsfaktor for boligmarkedet kan være at folk rett og slett dropper å gå på visninger, i frykt for å bli coronasmittet, sier Due-Andresen.

Det er nå ventet at Norges Bank vil skrelle styringsrenten. Isolert sett regnes rentekutt som en solid boligpris-driver. Men spørsmålet nå er hva som veier tyngst, sier sjeføkonomen.

– Det er totalen som teller. Jeg tror det kommer rentekutt, men er ikke sikker på at det vil være en gladnyhet for boligmarkedet. Det er jo et tegn på at Norge kan gå mot høyere arbeidsledighet og dårligere vekstutsikter for økonomien, sier Due-Andresen.

I så fall vil også husholdningene rammes, påpeker hun.

– Vi håper smittespredningen kommer under kontroll og at det verste er over om noen måneder. Da puster kanskje folk litt roligere. Men det er vanskelig å vite hvor lenge dette vil vare, og usikkerheten som hersker i mellomtiden kan få folk til å holde igjen. Det kan nok gi vesentlig svakere aktivitet i boligmarkedet på kort sikt, fortsetter sjeføkonomen.

Avhenger av finansieringsevnen

Enkelte har spådd at boligprisene kan få et corona-løft.

Nejra Macic, sjeføkonomen i Prognosesenteret, vektlegger at frykten som herjer nå er egnet til å sende investorer vekk fra aksjer og inn i trygge havner, hvor eiendom står sterkt.

I tillegg kommer prisdrivende rentekutt og brems i utenlandsreiser, som kan gjøre at nordmenn får mer til overs til boligkjøp her hjemme, fremholder Macic.

Les også

Boligprisene i Norge steg i februar

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom sier han tror mye vil bli avgjort de neste ukene.

– Alt avhenger av bankenes evne til å finansiere. Vi har jo hatt ulike uroperioder tidligere, og når det svinger på Børsen så er det erfaringsmessig mange som går inn i eiendom i stedet. Det kan gjøre at boligmarkedet holder seg godt, sier han.

Han sier han tror folk har blitt langsiktige, og at en eventuell rentekutting fra Norges Bank i så fall kommer nettopp for å stimulere til aktivitet.

– Derfor blir det avgjørende hva som skjer de neste ukene for bankene, hvilket spillerom de får. Og hvis folk beholder jobben går det greit. Det er jobber, rentenivå og tilgangen på kreditt som avgjør, og de henger jo sammen.

NBBL: Avviser trygge havner

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL tror derimot behovet for rentekutt i tur kommer til å legge en demper på boligprisene.

– Utviklingen i verdensøkonomien kan gi negative konsekvenser på boligprisene, men vil bli dempet av et eventuelt rentekutt. Dilemmaet for Norges Bank er at vi allerede har lånt litt for mye penger. Frykten for å sette i gang en gjeldsdrevet boligprisoppgang er nok definitivt til stede, for det kan gi enda større problemer på et senere tidspunkt, skriver Bjerknes i en e-post til E24.

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.

Nadia Frantsen, NBBL
Les også

Nedgang i nyboligsalget – frykter virus vil stanse byggingen

For selv om lavere rente isolert sett driver boligprisene opp, vil svakere realøkonomi, frykt og potensielt redusert utlånsvillighet hos bankene være faktorer som veier tyngre og kan drive boligprisene ned, forklarer han.

– Men med mindre Norges Bank gjør noe overilt, noe jeg ikke har noen grunn til å tro at de gjør, så vil effektene av svakere økonomiske utsikter være sterkere. Samtidig kan vi risikere at banken strammer inn på kredittilgangen og at psykologien svekkes med den følge at store avgjørelser som å kjøpe ny bolig utsettes.

Bjerknes sier han dermed avviser at boligmarkedet er en trygg havn for aksjeinvestorer i panikk.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Boligmarkedet
  3. Norges Bank
  4. Kari Due-Andresen
  5. Nejra Macic
  6. DNB Eiendom
  7. Prognosesenteret

Flere artikler