Kabinforening om krisetiltak i Norwegian: – Vi har en del urolige medlemmer nå

Norwegian kansellerer 3.000 flyavganger og permitterer en «betydelig andel av arbeidsstyrken», for å håndtere corona-krisen som rammer luftfarten.

VARSLER KUTT: Norwegian tar ned kapasiteten med rundt 15 prosent på grunn av svekket etterspørsel.
Publisert: Publisert:

Rene-Charles Gustavsen, leder av Norwegian kabinforening, sier at de akkurat har kommet ut av et styremøte etter varselet om kapasitetskutt og permitteringer.

– Vi har en del urolige medlemmer nå, og prøver å ha en ryddig prosess slik at vi kan ivareta selskapet, sier han til E24.

– Vi må være raske på omstilling og tilpasse oss på en fornuftig måte. Dette er tiltak for å kunne overleve, sier han.

Gustavsen peker på at selskaper over hele verden nå blir rammet etter virusutbruddet.

– Jeg håper vi har en regjering som vil gjøre tiltak. Det er mange sektorer som rammes, også reiseliv og flyselskaper med mange arbeidsplasser. Det kan ramme mange direkte og indirekte.

Les også

Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

– Etterspørselen stuper

Norwegian har allerede varslet at de vil tilpasse kapasiteten til markedet nå som coronaviruset herjer økonomier verden over.

Tidligere har det blitt kjent at selskapet kutter avganger til Milano og Roma som følge av det store utbruddet coronaviruset har i Italia. Tirsdag kom nyheten om at 3.000 avganger kuttes, noe som tilsvarer om lag 15 prosent av kapasiteten i nettverket, i tillegg til at ansatte vil bli permittert.

Det er nå fullstendig krise i luftfarten og både Norwegian, SAS og andre flyselskap har varslet at de må kutte årets resultatprognoser. I tillegg til at ansatte permitteres, kostnader kuttes og avganger kanselleres, er det en frykt for at flere flyselskap kan få likviditetsproblemer hvis situasjonen vedvarer.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier at tirsdagens varsel fra Norwegian ikke er overraskende og at det er riktige grep i denne alvorlige situasjonen:

– Etterspørselen stuper i de fleste markeder, dermed settes kapasitet på bakken. Jeg antar også at Norwegian tar ut betydelig kapasitet på ruter mellom Europa og USA, kanskje også til Sør-Amerika. Boeing 787 Dreamliner (Norwegians langdistansefly, journ.anm.) er altfor dyr i drift til å operere i ett «ghost flight» scenario – det vil si at flyene opereres med meget lav fyllingsgrad, sier Elnæs.

Regjeringen jobber med tiltak

Regjeringen informerer tirsdag på en pressekonferanse om arbeidet med tiltak, som skal avlaste næringslivet i møte med virusutbruddet.

Blant tiltakene er endringer i skattereglene i tillegg til å endre i permitteringsregelverket. Noen strakstiltak for flyselskapene er imidlertid ikke klare ennå, men vil komme fredag, varsler finansministeren:

– Vi jobber fortsatt med konkretisering av tiltak som kan ha avhjelpende effekt for reiselivsnæringen, sa finansminister Jan Tore Sanner under en pressekonferanse tirsdag.

Statsminister Erna Solberg supplerte med at man ønsker å unngå å havne i konflikt med statsstøtteregelverket i Europa og at man derfor bruker noe tid for å finjustere tiltakene.

For permitteringsregelverket, som finansminister Jan Tore Sanner omtaler som «det viktigste strakstiltaket», innebærer det å korte ned perioden arbeidsgivere betaler dagpenger for sine ansatte ved permittering.

Dette gjøres for å hjelpe bedriftene med å redusere kostnadene sine i møte med en vanskelig økonomisk situasjon, opplyses det.

Regjeringen åpner også for at bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.

Regjeringen foreslår i tillegg at eiere av bedrifter som går med underskudd skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt. Dette for å hjelpe selskaper som er rammet av kundesvikt, og for å gjøre det lettere å få lån fra bankene i en overgangsperiode.

Les også

Flybransjen på vei inn i corona-uvær: – Kan bli største krise i moderne tid

Vil kutte kostnader overalt

Norwegian og andre flyselskap har varslet flere grep for å møte krisen som coronaviruset har skapt en krise for fly- og reiselivsnæringen.

Hos Norwegian inkluderer det permitteringer for en «betydelig andel av arbeidsstyrken», skriver selskapet i en børsmelding. De har også som så mange andre flyselskap innført ansettelsesfrys og andre tiltak.

I tillegg kansellerer selskapet nå 3.000 flyavganger i perioden fra midten av mars til midten av juni. Til sammenligning har Norwegian omtrent 500 flyavganger daglig.

Les også

Norwegian kaster årets overskuddsmål: – Det gir vel en idé om hva man kan vente

Selskapet skriver at de i løpet av den siste uken har opplevd redusert etterspørsel for fremtidige bestillinger. Derfor kansellerer man nå flyginger tilsvarende rundt 15 prosent av den totale kapasiteten i perioden.

Flyselskapene har kansellert avganger etter virusutbruddet og flere har varslet om svakere resultater.

I forrige uke trakk Norwegian årets overskuddsmål. SAS tør ikke lenger å spå hvordan resultatene blir i 2020.

Færre reisende rammer hele flybransjen.

Lufthansa har varslet kutt i inntil 50 prosent av alle flyginger. Selskaper som Air France-KLM, British Airways, Finnair, EasyJet og Ryanair har også varslet at virusutbruddet får konsekvenser for selskapenes virksomhet.

Publisert:
Gå til e24.no