Oljepengene

Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse

De nye styremedlemmene til hovedstyret i Norges Bank har ikke tilstrekkelig av den nødvendige kjernekompetansen, mener tidligere toppsjef Knut Kjær.

Tidligere sjef i oljefondet Knut N. Kjær mener dagens styre ikke har nok kompetanse om internasjonal kapitalforvaltning, fondets kjernevirksomhet. Her fra presentasjonen av resultatene for tredje kvartal 2007.

Arkivfoto: Morten Holm / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

– Det er oppsiktsvekkende svakt at man ikke har hentet inn noen med internasjonal kompetanse, sier Knut Kjær, tidligere sjef i oljefondet, til Dagens Næringsliv.

Avisen peker på at styret de siste årene har fått kritikk fordi medlemmene ikke har erfaring fra internasjonal kapitalforvaltning. Det er kjernevirksomheten til fondet.

– Oljefondet er en av verdens største investeringsbedrifter. Styret må som ledelse ha høy fagkompetanse på ulike deler av internasjonal kapitalforvaltning for å forstå hva oljefondet driver med. Jeg ser ikke mye til slik kompetanse i dette styret, sier Kjær.

Han legger til at det er mye bra kompetanse innen andre områder i styret, men at bare én person har erfaring med internasjonal kapitalforvaltning.

Også finansprofessor B. Espen Eckbo er kritisk. Han mener manglende kompetanse kan hindre styret i å utfordre de tre representantene som kommer fra oljefondet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) skriver i sitt svar til DN at samlet styret har solid kompetanse på områder som kapitalforvaltning, kapitalmarkeder, internasjonal virksomhet og risikostyring.

– I tillegg har de bred styreerfaring, også fra selskaper med internasjonal virksomhet, skriver Jensen.

Les også

Flere ber om å ta ut «egne» oljepenger

Les også

Oljefondet ser mindre korrupsjonsrisiko i Petrobras

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Norges Bank
 4. Siv Jensen

Flere artikler

 1. Oljefondets første sjef: Nicolai Tangen bør få en sjanse i jobben

 2. Delte meninger om valget av ny oljefondsjef: – Dette er skuffende

 3. Håper å finne ny Oljefondet-sjef innen sommeren: – Vi søker en god og sterk leder

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondssjefen takker av: – Har gjort en fabelaktig jobb

 6. Trodde svake Amazon-tall ville utsette rekorden: – Vi må jo bake litt i helgen