1.500 ansatte venter på avgjørelse om milliardsammenslåing
Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sunde vil snart få svar på om de får slå sammen sportskjedene Sport 1 og Intersport. Dersom Konkurransetilsynet har samme mening som før sommeren, kan det by på problemer.
– Vi har selvfølgelig kjent på at det har vært andre utfordringer enn vi har stått i før, sier butikksjef Johan Toftstuen ved G-Max på Slependen.
Butikken med omtrent 40 ansatte er én av de 48 som konkursrammede Intersport ønsker å ta med videre inn i samarbeidet med Sport 1. Men først må de få tommel opp fra Konkurransetilsynet.
– Snakker dere om hvordan det vil bli å havne under samme konsern som Sport 1?
– Det er såpass usikkert hva som kommer til å skje, så vi avventer egentlig de svarene som forhåpentligvis kommer etter hvert, sier Toftstuen.
Gresvig kostet Sunde-familien over én milliard i fjor
600 har mistet jobben
Intersport-sjef Lars Kristian Lindberg legger ikke skjul på at det siste halvåret har vært en spesiell tid.
Et par uker før coronakrisen slo inn, gikk Gresvig konkurs, noe som har ført til at i underkant av 40 Intersport-, G-Sport- og G-Max-butikker har blitt nedlagt og omtrent 600 ansatte har mistet jobben.
De 1.500 resterende skal etter planen jobbe under samme gigantkonsern som ansatte i Sport 1. Tidligere Gresvig-eier Olav Nils Sunde og Sport 1-eier Bjørn Rune Gjelsten kom noen uker etter konkursen til enighet om å danne landets klart største sportskonsern med opptil fem milliarder kroner i omsetning.
Dersom Konkurransetilsynet anser sammenslåingen som uproblematisk, vil partene få grønt lys på fredag denne uken.
Men tilsynet har tidligere varslet at de ser flere negative effekter ved planene og sendte i mai ut en melding om at inngrep kan bli aktuelt.
Høyere priser og dårligere utvalg
«Tilsynets foreløpige vurdering er at foretakssammenslutningen vil kunne medføre høyere priser, dårligere utvalg, mindre tilgjengelighet, dårligere kvalitet/service og/eller hindre innovasjon. Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er derfor at det er rimelig grunn til å anta at foretakssammenslutningen i betydelig grad vil kunne hindre effektiv konkurranse», skrev Konkurransetilsynet.
Dette var et såkalt ubegrunnet varsel. Dersom Intersport og Sport 1 nå ikke skal få grønt lys, vil de bli gitt et begrunnet varsel som i større grad forklarer tilsynets vurderinger.
Dette får de mulighet til å gi tilsvar til. Deretter vil en endelig avgjørelse komme omtrent en måned senere.
Seniorrådgiver Jan Kristoffer Høiland i Konkurransetilsynet vil ikke kommentere om tilsynets vurdering av sportsmarkedet har endret seg gjennom sommeren.
Det tre uker lange dramaet etter Gresvig-konkursen: Derfor måtte Sunde reddes av Gjelsten
Ikke plass til mange store
XXL-analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux mener sammenslåingen virker som en god løsning.
– I en verden der man i økende grad må konkurrere mot netthandel, spesielt mot Amazon, er det ikke plass til mange store aktører. Man må jo huske på at Gresvig gikk konkurs, noe som tyder på at det er behov for en viss konsolidering, sier analytikeren.
Han drar paralleller til sammenslåingen av Sats og Elixia. Konkurransetilsynet mente den gang at fusjonen ville medføre vesentlige konkurransemessige begrensninger i visse områder, men godtok sammenslåingen under forutsetning av at 11 treningssentre ble solgt.
– Denne saken er mye mindre ekstrem, Intersport og Sport 1 har jo en stor konkurrent i XXL. Det er mulig tilsynet vil kreve salg av butikker noen steder de er bekymret for lokalt monopol, men i den nye retailverdenen kan jo egentlig hvem som helst selge hvor som helst. Jeg synes det er vanskelig å vurdere regional konkurranse i lys av netthandel, sier Heiberg.
Oppdeling som alternativ
Å telle butikker og konkludere med at det sammenslåtte sportskonsernet får en i overkant dominerende stilling, er i alle fall en øvelse som ikke gir mening i dagens marked, ifølge Heiberg.
– Én ting er at de tre største kjedenes markedsandel ligger på over to tredjedeler i Norge, men hvis man tar med leverandører som Nike og deres salg direkte til forbruker, er saken en annen.
I tillegg må man vurdere hva som er alternativet til sammenslåingen, påpeker Heiberg. Sannsynligvis vil Gresvig-kjeden da måtte brytes opp i mindre biter, tror analytikeren.
– Konsolidering kommer uansett. Enten blir det denne sammenslåingen, eller så fordeles Intersport-butikkene over XXL og Sport 1.
Gresvig-bostyrer Håvard Wiker har forklart at budet fra Sunde og Gjelsten var det eneste akseptable budet som sørget for videreføring av en vesentlig del av konsernet.
Stor oversikt: Dette er Gresvig-butikkene som kan forsvinne
Frykter økt bruk av eksklusivitet
XXL har i liten grad brukt krefter på å påvirke Konkurransetilsynet, men har i et svar til tilsynet påpekt at de ikke mener sammenslåingen er nødvendig for å kunne konkurrere med dem og at den sannsynligvis vil føre til mindre konkurranse på pris.
Mer aktiv har Stadion vært, en paraplybedrift for over 100 sportsbutikker rundt om i landet.
Konkurrent ber tilsynet avvise sammenslåingen av Intersport og Sport 1
Etter tre innspill skrevet av daglig leder Gisle Daviknes, har selskapet nå engasjert advokatfirmaet DLA Piper.
I et brev fra slutten av juli skriver de at Stadion håper Konkurransetilsynet like tydelig som dem selv ser at konsekvensene av foretakssammenslutningen kan bli alvorlige, med redusert konkurranse, dårligere vareutvalg og mindre mangfold.
Stadion vektlegger særlig en bekymring om at fusjonen kan fremtvinge økt bruk, ønske om eller press på leverandørleddet om eksklusivitet og eksklusive produkter.
– Dersom det skal forbli virksom restkonkurranse blant tradisjonelle sportsforretninger med bredt vareutvalg i Norge, så ser Stadion det som særdeles viktig at én enkeltaktør ikke kan vokse seg så stor og dominerende at det kan sette premisser for og/eller styre hvilken tilgang konkurrenter vil kunne få til leverandører og viktig produktsortiment, heter det i brevet.
Utfordrere mener sportskjempene får enerett på varer: – Skader konkurransen i markedet
– Andre får ha sin mening
Tall fra Norsk Sportsbransjeforening viser at de store sportskjedene har blitt relativt sett større og større i det norske markedet. De tre største aktørene har de siste årene stått for over 80 prosent av omsetningen.
– Skjønner dere de som er bekymret for at makten skal bli konsentrert på enda færre hender?
– Leverandører og konkurrenter får ha sin mening. Vi jobber med det vi kan få gjort noe med og så får Konkurransetilsynet komme med sine tilbakemeldinger, sier Intersport-sjef Lindberg.
Det arbeidet går for G-Max på Slependen i stor grad ut på å drive nedsalg av kjedens varelager i forbindelse med den planlagte overgangen til å bli en Intersport-butikk.
– Det er ikke lett å drifte butikk nå, men de har stått på gjennom konkursen, coronakrisen og mangelen på vareleveranser som vi har hatt. Butikken er godt fylt opp nå, men det er mye av noe og lite av annet. For eksempel er det ikke mulig å få tak i nok løpesko i verden, sier Lindberg.