Naturvernforbundet: – Nussir mangler kjemikalie-tillatelse

Naturvernforbundet mener gruveselskapet Nussir ikke må få lov å bruke kjemikalier til å skille ut kobber. Men Nussir-sjefen avdramatiserer og sier det ikke finnes gode argumenter for å si nei. Likevel har Miljødirektoratet fortsatt ikke behandlet søknaden som ble sendt i 2011.

IKKE TILLATELSE: Leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg mener Nussir likevel ikke har alle tillatelsene klare for å starte den omstridte kobbergruva i Finnmark. Foto: Christer Pedersen
 • Jan Harald Tomassen (iTromsø)
Publisert: Publisert:

I en pressemelding fra Naturvernforbundet går Lundberg i rette med Nussir-leder Øystein Rushfeldt, som i det siste har fortalt at de nå har alle tillatelser på plass for å kunne starte en av de aller største gruveprosjektene i landet.

Forbundet mener gruveselskapet fortsatt mangler tillatelse til å bruke stoffet som skal skille ut kobberet.

– Vi forventer at Miljødirektoratet sier nei til å bruke dette kjemikaliet, sier Silje Ask Lundberg.

Nussir inngikk for kort tid siden også avtale både med en stor kjøper av kobberet, og entreprenørselskapet LNS AS om selve tunneldriften.

Les også

Har inngått norgeshistoriens største kobberkontrakt

Men Lundberg sier selskapet ikke har søkt om tillatelse til å bruke et spesielt kjemikalie som brukes til å skille ut kobberet fra malmen. Hun mener utslipp av kjemikalier i fjorden vil føre til forurensning.

– Det vil være fullstendig uforsvarlig å tillate utslipp av et så giftig stoff i Repparfjorden, sier hun.

– Dette kjemikaliet er svært giftig for vannlevende organismer, sier Lundberg som i pressemeldingen også viser til skriftlig uttalelse fra Miljødirektoratet der det komme fram at Nussir må søke om tillatelse for å bruke det aktuelle kjemikaliet.

«Når søknad foreligger vil Miljødirektoratet vurdere om den innsendte dokumentasjonen er tilstrekkelig, og om den skal sendes på høring», heter det i uttalelsen.

– Ikke problematisk

Men Nussir-direktør Øystein Rushfeldt sier dette ikke er problematisk.

– Det stemmer at Miljødirektoratet har bedt oss om tilleggsopplysninger knyttet til søknaden om å bruke dette kjemikaliet. De opplysningene har de også fått. Men dette kjemikaliet som brukes over hele verden nettopp til å skille kobber fra malm er ikke ansett for å være veldig aggressivt. Dessuten fester 99 prosent av kjemikaliet seg til kobberet, og vil ikke havne i fjorden, forklarer Rushfeldt.

Les på E24+

Øysteins lange ferd mot gruvedrømmen

AVDRAMATISERER: Nussir-direktør Øystein Rushfeldt mener diskusjonen rundt kjemikaliebruk ikke er så dramatisk. – Det er ikke snakk om store kjemikaliemengder som havner i fjorden, sier han. FOTO: JAN HARALD TOMASSEN

Han tilbakeviser også påstanden fra Naturvernforbundet om at de ikke har søkt om tillatelse til å bruke dette stoffet.

– Vi søkte allerede i 2011 og vi har levert tilleggsopplysninger til Miljødirektoratet i flere omganger, sier Rushfeldt som og forteller at bruken av dette xanthatet aldri har vært ansett for å utgjøre et kritisk miljøpotensial knytta til gruvedrift.

– Jeg kan ikke se noen grunn til at vi ikke skal få tillatelse. Utslippene i Repparfjord vil trolig ligge ned mot en hundretusendel av det som anses for utfordrende for det marine miljøet, forklarer Rushfeldt.

– Har fått tilleggsinformasjon

Miljødirektoratet bekrefter overfor iTromsø at de både har fått søknad fra Nussir og tilleggsinformasjon som de har etterspurt.

Denne informasjonen skal nå vurderes i forbindelse med behandlingen av søknaden.

– Parallelt har det også blitt gjennomført en studie av egenskapene til et tilsvarende kjemikalie i regi av en annen virksomhet, og vi er i dialog med Nussir om resultatet fra disse undersøkelsene og relevansen for kjemikaliet de skal benytte, skriver seksjonsleder Harald Sørby i Miljødirektoratet i en e-post.

En avgjørelse fra Miljødirektoratet er venta i løpet av høsten.

Les også

Gigantkontrakt til nordnorsk gruveprosjekt – skal bygge 13 mil med tunneler

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nussir
 2. Naturvernforbundet
 3. Miljødirektoratet
 4. Klima og miljø

Flere artikler

 1. Nussir mister milliardkontrakt for gruven i Repparfjorden

 2. Midlertidig stans i gruvearbeid i Repparfjorden: – Voldsomt god stemning

 3. Betalt innhold

  Øysteins lange ferd mot gruvedrømmen

 4. Betalt innhold

  Bare tre land i verden sier ja til gruvedumping i sjøen. – Nå må Norge rydde opp

 5. Frp-politiker oppgitt over aktivister etter avtalebrudd for kobbergruve