Stein Erik Hagen: – Jeg var en ung og aggressiv person
I en ny bok omtales feiden mellom Stein Erik Hagen og Norgesgruppen i 1992, det mest dramatiske året i norsk dagligvarehandelshistorie.
Onsdag ble boken «Mellommannen» lansert. De rundt 600 sidene tar for seg den ukjente historien om den medieskye Johannson-familien som kontrollerer familiebedriften Joh. Johannson.
Bedriften er største eier av Norgesgruppen, som har en markedsandel på om lag 40 prosent av det norske dagligvaremarkedeten fersk bok som utgis idag om fremveksten til dagligvaregrossisten Joh. Johannson, omtales de harde oppgjørene med den suksessrike kjøpmannen Stein Erik Hagen i 1990-årene.
– Konflikten mellom Johannsons og Hagen var svært opprivende. Hagen, som var Johannsons største og mest ekspansive kunde, la press for å få til fusjon på sine premisser. Det var på hengende håret at historien om Joh. Johannson sluttet i 92-93. Da hadde det ikke blitt noen bok i dag, sa Lars Thue, en av bokens forfattere under sin presentasjon på Hotel Kristiania.
Knut Hartvig Johannson konstaterte under spørsmålsrunden med Elisabeth Skarsbø Moen at Hagen får hard medfart i boka.
– Forfatterne er ganske kritiske til Stein Erik Hagen. Faktisk så kritiske at jeg tenkte: Finnes det ingen noen formildende omstendigheter her? Sa Johannson, til stor latter fra de fremmøtte på Café Kristiania.
Han spekulerte senere i at Hagen kunne vært utsatt for press fra ICA-kjeden, og at dette kunne være med på å forklare hans handlinger.
Lovet sin fulle lojalitet
25. august i 1991 var 750 gjester samlet på Oslo Plaza for å feire Joh. Johanssons 125-årsjubileum. Under festmiddagen holdt Stein Erik Hagen, som var Joh. Johanssons mest ekspansive kjøpmannskunde, takk-for-maten-talen. I talen lovet han Johansson-familien sin fulle lojalitet - «til Dovre faller».
Norgesgruppen legger ned tapssluk
På denne tiden var det både tillit og lojalitet mellom de to partene. Joh. Johansson bidro til å skaffe Stein Erik Hagen nye butikker, og Stein Erik Hagen skaffet Joh. Johansson stadig ny omsetning.
Deretter gikk det nedover. Kort tid etter jubileumsfesten begynte nemlig konflikten å utvikle seg.
De to hadde ulike perspektiver på årsaken, skriver forfatterene. Hagen mente det var Joh. Johanssons konservatisme, beslutningsvegring og manglende forståelse for en ny tid som var årsaken. Joh. Johansson mente på sin side at årsaken var tillitsbrudd og mangel på lojalitet og respekt for partenes ulike roller.
– Jeg var en ung og aggressiv person, mens Knut Hartvig var over 50. Jeg skulle ha ting til å skje fort, jeg var utålmodig og de var mer konserverende, oppsummerer Stein Erik Hagen i boken.
Her fjernes et av de aller siste Rimi-skiltene
Presset hardt på fusjon
Ifølge boken har Arild Kristensen fra Joh. Johansson i ettertid oppsummert at Hagen var en mann «det var vanskelig å si imot».
I boken kommer det frem at Joh. Johannson fikk «kniven på strupen» i 1992, av Hagen, som ønsket en fusjon og ble en trussel mot storgrossistens «fortsatte eksistens»
Joh. Johannson ble presset hardt for å gå inn i en full fusjon med Hagen, skriver forfatterne.
De fikk «kniven på strupen» av sin største kunde, ved bruk av virkemidler som brøt med tillitsforholdet som hadde blitt bygget opp mellom partene. Hagen ble dermed en trussel mot det gamle engrosbedriftens fortsatte eksistens.
I januar i 1992 inngikk de to partene imidlertid en intensjonsavtale om fusjon.
Allerede dagen etter at Stein Erik Hagen skrev under avtalen med
Johannson-brødrene, undertegnet han og faren Odd Hagen en avtale
med ICA. ICA skulle gå inn med en 30 prosents eierandel i Hagen-Gruppen.
Punktet i avtalen som provoserte Johansson-brødrene aller mest, var paragraf 8. «Partene er enige om at man gjennom Hagen-Gruppen skal søke å erverve kontroll over de to norske privateide grossistsystemene Joh-System A/S og KØFF-gruppen AS», lyder første ledd i avtalen.
Diskusjonene om fusjon fortsatte, men førte ikke frem. Videre fulgte vedvarende konflikter mellom de to partene.
Kontroll i 150 år
Familien Johannson har kontrollert Norgesgruppen siden dets spede begynnelse for 150 år siden.
Men i motsetning til mange andre aktører i bransjen er det sjeldent man hører noe fra eierne av det store konsernet.
Den største eieren, Johan Johannson (49) er ifølge Kapitals beregninger Norges tredje rikeste mann, med en estimert formue på 31.7 milliarder kroner for 2015.
På listen er Johan Johannson bare forbigått av langt mer profilerte Odd Reitan og John Fredriksen på henholdsvis andre og førsteplass.
Boken er ført i pennen av næringslivshistorikerne Lars Thue, Espen Ekberg og Christine Myrvang.