Rekordmange konkurser i november

Mens ledigheten faller og rapporter viser at norsk økonomi går som smurt, steg konkurstallene til himmels i fjorårets to siste måneder.

DYSTER UTVIKLING: Konkursstatistikken viser at flere bedrifter må kaste inn håndkledet. Moods of Norway var én av bedriftene som begjærte seg konkurs i fjor.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Jeg sliter med å finne en god forklaring, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i kredittanalyseselskapet Bisnode til Dagens Næringsliv.

I høst sank antall selskaper som gikk konkurs ganske markert måned for måned.

– Det ser ut til at det går bedre i næringslivet, sa Ruud i september etter tall for august som viste 12,5 prosent færre konkurser.

Men nå viser konkurstallene stikk motsatt utvikling. I november i fjor gikk 460 selskaper over ende. Det har aldri før vært registrert like mange konkurser i november. Økningen fra 2016 var på 26 prosent.

I desember økte antall konkurser med hele 36,5 prosent sammenlignet med desember 2016. Økningen er særlig stor innen tjenesteyting og detaljhandel.

– Nå er det riktignok litt tidlig å slå fast at dette er en klar tendens, men hvis dette er farten også inn i 2018, da er det jo litt skremmende, sier han.

Ruud tror strukturendringene innen handel og tjenesteyting kan forklare noe; med butikker og kjøpesentre som sliter mer på grunn av økt netthandel.

Les også

180 ansatte mister jobben etter entreprenør-konkurs

Les også

Kreditorene fikk regningen for Remøys siste krill-tokt

Les også

Ny offshorekonkurs - staten har fire milliarder kroner på spill

Publisert:

Flere artikler