Lerøy vinner sak om lakselus

Lakseoppdretteren Lerøy blir tilkjent saksomkostninger på 1,9 millioner kroner etter å vunnet sak om bekjempelse av lakselus. Mattilsynet vurderer å anke. 

LAKSELUS: Lerøy vant fram i rettssak om lakselus fredag, og ble tilkjent 1,9 millioner i saksomkostninger av Fosen tingrett. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / SCANPIX
  • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Fosen tingrett er enstemmig i sin frifinnelse av Lerøy Midt, og vil ikke klandre hverken ansatte eller selskapet for å ha forsømt sitt ansvar for å avverge lakselus.

Dermed tilkjennes Lerøy saksomkostninger på 1,9 millioner kroner, ifølge IntraFish, som først hadde saken.

– Dommen er som forventet. Lerøy er selvsagt svært tilfreds med rettens resultat, skriver selskapet i en pressemelding.

Mattilsynet anmeldte Lerøy i 2016 for alvorlig manglende fiskevelferd i forbindelse med lakselus.

Påtalemyndigheten mente at Lerøy gjennom sommeren 2016 hadde informasjon som var nødvendig for å forutse en økning i lusetall, og at de i denne perioden unnlot å gjøre det som var nødvendig og mulig for å forhindre dette, ifølge IntraFish.

Vurderer anke

«Lerøy Midt skal frifinnes fordi det ikke er tilstrekkelig sannsynliggjort at de har forsømt sitt ansvar for å avverge påslag med lakselus på en måte som skal betraktes som klart klanderverdig hos noen av de ansatte, hverken enkeltvis eller i fellesskap», skriver Fosen tingrett.

Mattilsynet vil nå gjennomgå dommen nøye, før de konkluderer.

– Det er for tidlig å si om vi skal anke. Vi må ta lærdom av det som retten påpeker, og komme tilbake til spørsmålet etter pinsen, sier tilsynets regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen til E24.

Heksejakt

– Dommen er svært viktig for våre dyktige ansatte, og gir oppreisning for den «heksejakt» som de har måttet gå gjennom, som følge av de urimelige og hensynsløse anklagene mot dem selv og selskapet de arbeider for, skriver Lerøy.

I dommen får Mattilsynet kritikk både for bildedokumentasjon og at det ikke er samme person som gjennomfører tilsyn og skriver rapport.

«Retten finner grunn til å bemerke at notoritet i etterforskning av straffesaker ikke bare er et formalkrav, men et krav som skal bidra til å sikre etterprøvbarhet av de beviser som er fremlagt», heter det i dommen.

Les også

Havforskningsinstituttet: – Oppdrett har ikke skylden for algeoppblomstring

Les også

Status for lakseselskapene etter første kvartal: Høyere kostnader, bedre utsikter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Lerøy Seafood Group
  2. Mattilsynet

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Lerøy er frifunnet og slipper å betale bot etter lakselusskader

  2. Slaktebåtrederi vant frem mot staten: – Båten fortsetter å gå

  3. Flere hundre tusen laks måtte slaktes etter feil i Mattilsynet

  4. Kraftig vekst i omstridt behandling av laks

  5. Tidligere Yara-sjef får over ni millioner kroner i erstatning