Warren Buffets aksjonærbrev er ute: Berkshire tapte 24 mrd. på de tre store orkanene i fjor

«Orakelet fra Omaha», Warren Buffett, har offentliggjort sitt årlige brev til Berkshire Hathaway-aksjonærene.

STOR FØLGER-SKARE: Investor Warren Buffett.

Foto: Nati Harnik AP
  • Eivind Bøe
  • Sophie Lorch-Falch
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Når investorlegenden Warren Buffett hvert år legger ut årsrapporten og aksjonærbrevet sitt, er det langt flere enn aksjonærene i Berkshire Hathaway som finner frem lesebrillene.

Warren Buffett, eller «Orakelet fra Omaha» som han også er kjent som, er nemlig viden kjent for å komme med en rekke analyser og vurderinger i aksjonærbrevene sine. Gitt investorens imponerende avkastningshistorikk, saumfarer derfor også investorer fra hele verden hvert eneste avsnitt i jakten på tips og investeringsinspirasjon.

Aksjonærbrevet og årsrapporten inneholder naturlig nok også de faktiske resultatene til Berkshire Hathaway. I 2017 økte verdien av Berkshire-aksjene i snitt med 21,9 prosent i markedsverdi og 23,0 prosent i bokført verdi, mens S&P 500-indeksen steg med 21,8 prosent.

Selv om Berkshire dermed leverte en avkastning på nivå med den generelle aksjeutviklingen i USA i fjor, har Berkshire år etter år vist at de leverer bedre. Fra 1965 til og med 2017 leverte aksjen en gjennomsnittlig årlig avkastning på 20,9 prosent, mens S&P 500-indeksen har levert 9,9 prosent årlig snitt, ifølge årsrapporten.

Til sammen steg Berkshires nettoverdier med 65,3 milliarder dollar i fjor. 36 av disse milliardene var en reell verdiøkning, mens 29 av dem tilskrives en gevinst som investeringsselskapet bokførte som følge av skattereformen som ble vedtatt i USA nylig.

Berkshire Hathaway har to aksjeklasser. B-aksjen endte fredag på 202,76 dollar per stykk på New York-børsen, mens A-aksjen endte på 304.020 dollar per stykk.

Du kan lese hele aksjonærbrevet her (ekstern link).

Dyre orkaner

I brevet kommer det også frem at Berkshire Hathaway tapte 3,0 milliarder dollar eller 23,54 milliarder kroner på de tre kraftige amerikanske orkanene i 2017.

Selv om de ødeleggende orkanene medførte høye kostnader, ble selskapsverdien til Berkshire i relativt liten grad rammet. De tre orkanene reduserte Berkshires selskapsverdi med mindre enn 1 prosent, ifølge brevet.

Det har foreløpig ikke kommet frem nærmere informasjon om eventuell overgang til pensjonisttilværelsen for Buffett som har passert 87 år. Sent fredag kveld ble det kjent at investoren trapper ned fra styret i matprodusenten Kraft Heinz.

Det er derfor ekstra stor spenning knyttet til innholdet i årets aksjonærbrev.

– Prisen virket nesten irrelevant

I brevet bruker Buffett flere avsnitt på Berkshires oppkjøpsaktivitet i 2017, eller mangelen på en som sådan.

Han skriver nemlig at deres krav om «fornuftig pris», som et av kriteriene de legger til grunn når de leter etter selskaper å kjøpe, var en barriere til nesten alle mulige handler de vurderte i 2017.

– Prisene for gode, men langt ifra spektakulære virksomheter nådde historiske rekordnivåer. Ja faktisk virket prisen nesten irrelevant for en hær av optimistiske kjøpere, skriver Warren Buffett om markedet i fjor og skylder på at konsernsjefstillinger ofte tiltrekker seg overivrige karakterer som er opptatt av å vise handling.

– Hvis analytikere eller styremedlemmer oppfordrer den type sjefer til å vurdere mulige oppkjøp, så er det omtrent som å si til en moden tenåring at de må passe på å ha et normalt sexliv, skriver Buffett videre.

– Når en konsernsjef sulter etter en transaksjon, vil han eller hun aldri mangle prognoser som forsvarer kjøpet, skyter han inn.

Buffett er likevel klar på at de er klare til å gjøre både små og store oppkjøp fremover, hvis de mener forholdene ligger til rette for det. Ved utgangen av 2017 satt Berkshire Hathaway på totalt 116 milliarder dollar i kontanter og likvide amerikanske statsobligasjoner, opp fra 86,4 milliarder ett år tidligere.

– Dette er godt over nivået jeg og Charlie ønsker at Berkshire skal ha. Vi vil smile bredere når vi har satt Berkshire overskuddskapital tilbake i arbeid i mer produktive aktiva, skriver Buffett.

Les også

Warren Buffett trer ut av styret i Kraft Heinz

Les også

– En gal boble 

Les også

Storbank spår Buffetts etterfølger

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Warren Buffett

Flere artikler

  1. Buffett med sjeldent tap: Gikk i milliardunderskudd

  2. Buffetts aksjonærbrev kommer lørdag: Aksjonærene venter på «elefantkjøp»

  3. Warren Buffett: Selskapet er klart for min avgang

  4. Warren Buffett: – Jeg betalte for mye for selskapet

  5. Kraftig resultatvekst for Buffetts Berkshire