Det er 14 år siden forrige priskrig på øl i Norge - nå skjer det igjen. Gulating dumper ølprisen og sier de vil være billigere enn både Kiwi og Rema 1000

Gulating mener dagligvarekjedene har tjent altfor mye penger på øl, og erklærer priskrig. 

ØLSJEF: Rolf Ivar Skår (t.h) har siden 2014 bygget opp Gulating, som består av en landsdekkende kjede av butikker og puber for spesialøl. Her sammen med butikksjef for Gulating Lambertseter, Lars Haug (t.v.), som tidligere var butikksjef i Meny.

Foto: Sindre Hopland
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Vi skal være billigst på øl, og skal slå både Kiwi og Rema på pris, sier gründer og daglig leder Rolf Ivar Skår i Gulating, Norges største utsalgskjede for spesialbrygget øl.

Før sommeren var alle franchisetagerne samlet, og man ble enige om sette inn støtet på spesialøl.

– Vi er ikke avhengig av andre for å ha lave priser på øl, vi eier både leverandør, grossist- og detaljleddet, sier Skår som mener de dermed står friere enn de store kjedene.

Gulating har i dag 23 utsalgssteder og skal til sammen ha 28 butikker i løpet av 2018, som også er året øl-gründeren håper å bli lønnsomme.

Øl under 30 kroner

Målet er ifølge Gulating at folk skal kunne kjøpe spesialøl til under 30 kroner.

Les på E24+

Slik gikk det forrige gang det var priskrig på øl

– Vi har fått på plass en avtale med flere bryggerier, så vi kan sikre oss produksjon, samt at alle franchisetagerne er med på priskrigen, sier Skår som mener den billigste sorten er ti kroner billigere enn i dagligvarekjedene.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi vil vise at øl ikke trenger å være dyrt. Dagligvarekjedene har tjent altfor mye penger på øl, og vi er klare for å slåss for å holde prisene nede.

Forrige gang det var priskrig på øl i Norge var i 2004, da de store kjedene dumpet ølprisen da Lidl inntok Norge. Siden den gang har det vært snakk om priskrig flere ganger, men det har aldri skjedd.

– Hva sier du til dem som er bekymret for priskrig på alkohol?

– Jeg forstår de helsemessige argumentene, men det kommer ikke til å bli som i 2004, da det kostet åtte kroner for en øl i butikk. Vi kommer fortsatt til å stå for det brede utvalget, men vi skal også være billigst.

Les også

Folkefinansierer ølkjede: Skal ha 45 puber og butikker i løpet av året

Han sier de fleste dagligvarekjedene ikke kan følge dem i priskrigen, bortsett fra dem som produserer sitt eget øl.

Skår er sønn av Norsk Datagründer Rolf Skår, og familien er store aksjonærer i selskapet som til sammen har investert rundt 20 millioner kroner i Gulating.

Det vurderes også å børsnotere ølselskapet.

Mener Asko trenerer

Gulating sier de lenge har gått under radaren på de store dagligvarekjedene, men at de den siste uken har fått kjenne på hvem de kjemper mot.

– Informasjon jeg har fått fra våre butikker tyder på at ølsorter som var tilgjengelig på Asko i forrige uke, nå er utilgjengelige, sier Skår.

Han sier de var forberedt på at noe slikt kunne skje, og sier at de nå skaffer varene ved å gå direkte på bryggeriene.

Asko er eid av Norgesgruppen, og administrerende direktør Tore Bekken i grossistgiganten sier til E24 at de ikke har hindret Gulating i å bestille ølsorter.

Han sier Norgesgruppen ikke legger føringer for hvem de kan selge varer til, og at de gjerne selger så mye øl som mulig til Gulating, og mener det hele må dreie seg om en misforståelse.

Les også

Dårligste vinproduksjon på 60 år: Billig vin kan bli dyrere

Glade for øl-konkurranse

Kiwi sier ikke direkte at de vil svare på Gulatings priskrig, men går langt i å forsvare lave priser også på øl, som legger til at de har jobbet hardt for å få god bredde og utvalg i ølkategorien.

– Vi er glade for all konkurranse, og skal alltid jobbe for å ha konkurransedyktige priser på alle varer, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin.

Rema 1000 sier til E24 at de ikke ønsker å kommentere noen priskrig på øl.

Til tross for at Gulating nå vil promotere enkelte ølsorter som spesielt billige, avviser de at det er snakk om noen bestevenn-strategi, slik som Rema 1000 tidligere har gjennomført.

– Det er utrolig mye følelser knyttet til øl. Rema fikk folket mot seg da de kastet ut Mack. Vi driver ikke med vareflyt som resten av bransjen, det handler om varerullering. Når en ølsort er utsolgt, kommer det et nytt merke inn i hyllen, sier han.

Gulating bygger merkevaren sin på vikingtiden, og navnet kommer fra vikingenes historiske rettssted på Flolid i Gulen.

– Jeg tipper dagligvaretoppene kommer til å tenke at vi er idioter og at vi ikke har råd til dette, men det har vi. Våre franchisetagere er en gjeng vikinger, og slaget står nå, sier Skår.

Les også

Hetebølgen gir flaskemangel for tyskerne

Les også

Produksjonen i gang igjen: Nok CO₂ til ølproduksjon

Les også

Frykter nedbemanninger etter Rema 1000-endringer

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vin
  2. Kiwi
  3. Rema 1000

Flere artikler