LO-topp om Andresen-saken: – Forventer at statens regler blir fulgt

– Det går absolutt an å stille spørsmål ved om saksbehandlingen har vært ryddig, sier LO-topp om bråket rundt ansettelsen av milliardærarving Katharina Andresen.

KRITISERES: Anita Krohn Traaseth er igjen i hardt vær etter at Innovasjon Norge ikke lyste ut jobben som milliardærarving Katharina Andresen har fått.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Bjørn Haugan
  • Anders Park Framstad
Publisert:

LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) organiserer mange av de ansatte i Innovasjon Norge.

Forbundsleder John Leirvaag i NTL liker ikke det som har fremkommet knyttet til at Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth har fungert som døråpner for Ferd-eier Katharina Andresen (23) inn til Innovasjon Norge, uten at stillingen ble utlyst: Andresen tok kontakt med Traaseth, som formidlet hennes henvendelse videre til HR-direktøren.

– Vi forventer at Statens regler blir fulgt i denne type saker, sier Leirvaag til E24/VG.

– Når styreleder og lokale tillitsvalgte ønsker en redegjørelse, så støtter vi det fullt ut. Det er viktig med ryddighet i slike saker, slik at det ikke åpner for at regelverket brytes og at mistanke om at noen urettmessig har fått en jobb på grunn av vennskap og kjennskap.

Utfordret næringsminister

– Av det du er gjort kjent med, virker det som om det har vært en ryddig behandling?

– Vi har foreløpig ikke fått noen vurdering fra våre lokale tillitsvalgte. Det er ikke naturlig før etter styremøtet som vi forstår skal avholdes fredag. Men ut ifra det som har kommet frem i mediene, går det absolutt an å stille spørsmål ved om saksbehandlingen har vært ryddig.

Les også

Torbjørn Røe Isaksen om Innovasjon Norge-bråket: – Styret har ikke behov for fininstruksjon

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er blitt utfordret av opposisjonen på Stortinget, til å uttale seg om saken.

– Han burde veldig tydelig gitt uttrykk for at alle ansettelser må følge de retningslinjer som gjelder og at styret eventuelt forsikrer seg om at dette har skjedd i dette tilfellet, fremholdt Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Aasland til E24/VG.

Senterpartiets arbeidspolitiske talsperson, Per Olaf Lundteigen, mener også at næringsministeren burde tørre å mene noe om saken.

– Jeg synes det er en uting at statsråder ikke kommenterer vanskelige saker. Han kan meget vel si at dette er en saksbehandling som fremstår som uheldig, sa Lundteigen.

E24/VG fikk næringsministeren i tale under en pressekonferanse om SAS-salget. Da poengterte han at han ikke trenger å blande seg:

– Regelverket Stortinget har satt for blant annet forvaltningen av Innovasjon Norge sier at ansettelser er Innovasjon Norges ansvar. Så er det eventuelt styret som må vurdere dette om det blir aktuelt, sa Røe Isaksen til E24 onsdag formiddag.

Les også

Traaseth anbefalte Andresen «å se på» internship hos Innovasjon Norge

– Vi har akkurat oppnevnt et høyst kompetent styre som ikke har behov for fininstruksjoner fra statsråden. Dette er i utgangspunktet virksomhetens og styrets ansvar. Så må de som enhver virksomhet i det offentlige følge lover og regler, det er et generelt poeng, sa næringsministeren.

Direktørstilling ikke lyst ut

Saken skal diskuteres i styret i Innovasjon Norge fredag.

Andresen, som er blant Norges rikeste, er tildelt en deltidsstilling på seks måneder i Innovasjon Norges HR-avdeling. Som E24 kunne melde fredag, ble stillingen aldri utlyst offentlig, selv om HR-avdelingen opprinnelig mente behovet for arbeidskraft var større en lovens grense på seks måneder.

Tirsdag skrev E24 om en annen sak, der stillingen heller ikke ble utlyst:

Da Innovasjon Norge skulle ansette ny kommunikasjonsdirektør i 2015, ble stillingen kun utlyst internt. Dette står i kontrast til året før, da Innovasjon Norge med hjelp av rekrutteringsfirmaet Visindi gikk bredt ut i jakten på en kandidat til akkurat samme direktørstilling, skriver E24.

Innovasjon Norge mener imidlertid de har loven på sin side, og viser til at selskapet ikke er omfattet av statsansatteloven.

E24 har gjentatte ganger forsøkt få et intervju med Anita Krohn Traaseth om Andresen-ansettelsen, men hun har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Heller ikke Katharina Andresen har ønsket å uttale seg om bråket.

Les også

Næringsministeren presses om nytt Innovasjon Norge-bråk

Les også

Traaseth anbefalte Andresen «å se på» internship hos Innovasjon Norge

Les også

Innovasjon Norge lyste ikke ut stilling - ansatte Norges rikeste kvinne

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
  2. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

  1. – Styret har ikke behov for fininstruksjon

  2. – Vi er villig til å endre praksisen

  3. Næringsministeren presses om nytt Innovasjon Norge-bråk

  4. Tillitsvalgt i Innovasjon Norge: – Håper ledelsen tar lærdom av dette

  5. Droppet offentlig utlysning av direktørstilling