Korrupsjonssaken: Eiendomssjef dømt

Bjørn Haugseth, tidligere eiendomssjef på Ullevål universitetssykehus, er dømt til to år og tre måneders fengsel for grov korrupsjon.

Publisert:,

Han er i tillegg dømt til inndragning av 860.000 kroner til fordel for statskassen.

Dommen falt i Oslo tingrett i formiddag.

Haugseth anket dommen på stedet.

Entreprenør Thomas Karlsson ble dømt til syv måneders fengsel for forhold knyttet til den samme saken. Straffen ble betydelig redusert på grunn av Karlssons tilståelse.

Helge Torp Såheim i Nor Engineering og Birkelunden Investeringsselskap ble dømt til 90 dagers fengsel for utroskap ved korrupsjon.

Karlsson og Såheim har valgt å ta betenkningstid i forhold til en eventuell anke.

Skjerpet paragraf

Dommen i Oslo tingrett er den første i offentlig sektor siden Oslo-skandalen på begynnelsen av 1990-tallet. Dette var også de første korrupsjonstiltaler etter den nye og skjerpede korrupsjonsparagrafen i straffeloven, som gjelder forhold etter 4. juli 2003.

Bakgrunnen er Aftenpostens opprulling av daværende eiendomssjef på Ullevål universitetssykehus, Bjørn Haugseths, tette forhold til leverandører.

Han kastet ut en entreprenør med lovlig kontrakt på Ullevål, for å hyre inn en konkursrytter som Haugseth også hyret inn gang på gang i sin tidligere jobb i NSB Eiendom/Rom Eiendomsutvikling.

Økokrim bygget tiltalene på en rekke såkalte "pay-backs" til Haugseth.

Tilståelsesdomino

Bjørn Haugseth sto tiltalt for å ha mottatt penger, smøreturer, byggevarer og møbler av entreprenør Tomas Karlsson, Peab, og Helge Torp Såheim i Nor Engineering og Birkelunden Investeringsselskap - som eier møbelkonsernet Skeidar.

Gavene var motytelser for oppdrag. Karlsson og Såheim var tiltalt for å ha deltatt i noen av disse transaksjonene.