Rekordpris - fortsatt oljetørst

Prisen på amerikansk lettolje passerte 96 dollar fatet natt til torsdag, etter at amerikanerne meldte om skrumpende oljelagre.

Publisert:

Det er ikke første gang det ropes om 100 dollar fatet for olje, men nå er det i ferd med å bli en realitet. I New York hamstrer investorene opsjoner til å kjøpe olje i desember til 100 dollar fatet, og analytikere snakker om priser på 130-140 dollar som en reell mulighet. Nordsjøoljen Brent falt i går tilbake til 89 dollar fatet etter den tidligere på dagen satte rekord på 91,71 dollar fatet.
Den underliggende årsaken er at verdens oljeproduksjon snart ikke klarer å mette alle som trenger olje - og har råd til å betale dyrt for den. Det vet de som er avhengige av olje for å få hjulene til å snurre så inderlig godt. Dermed byr de over hverandre.
- Det er vanskelig å få mer olje ut på markedet. Flere av prosjektene som skulle øke produksjonen ligger etter skjema. Kvalifisert arbeidskraft er mangelvare og utbyggingskostnadene skyter i været, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.
- Selv om verdens største forbruker av olje, USA, er inne i en liten nedgangsperiode oppveies dette av økt forbruk ellers i verden, fortsetter hun.
Fine vaner.
Først og fremst er det Kina, India og Gulf-statene som trenger mer energi, men ikke bare til industrien. Den fremvoksende middelklassen har fått mer oljesultne vaner.
- De reiser mer og kjører bil. Det er en trend som vil fortsette. På toppen subsidierer kineserne bensinen, sier Saltvedt.
Appetitten deres på olje øker også fordi oljeprisen ikke har steget like mye målt i deres egen valuta. Det har dollarfallet sørget for. Dollarfallet, i seg selv, har derfor trukket oljeprisen oppover.
Nå brukes all oljen som pumpes opp fortløpende selv om kranene står på vidt gap (se fakta). Det gjør oljemarkedet ekstremt sårbart for krig, terror og uvær.
- Man er livredde for at noe av produksjonen skal falle bort og byr over hverandre på olje som skal leveres i fremtiden for å sikre seg, sier Saltvedt.
Honningkrukken.
Spesielt konflikter som kan spre seg til Midtøsten kan blåses ut av proporsjoner. Tyrkias varslede innrykking i Nord-Irak har fått oljeprisen til å bykse oppover den siste måneden.
- Oljeledningen mellom Nord-Irak og Tyrkia leder nesten ingen olje, men alt som lukter av konflikt som kan spre seg til Gulfen skaper panikk. Over 40 prosent av verdens olje produseres der og 60-70 prosent av de fremtidige kildene ligger i og rundt Den persiske gulf, sier Saltvedt.
Der er konfliktnivået allerede høyt. Der ligger også det eneste landet som har mulighet til å pøse ut vesentlig mer olje på kort sikt i tilfelle en krise.
- Saudi-Arabia kan produsere 2,7 millioner fat mer om dagen om de må. Men for fem år siden hadde de 5 millioner fat i bakhånd de kunne sette inn hvis produksjonen stoppet andre steder, sier hun.

Publisert: