Justisdepartementet: Næringsministeren er ikke inhabil

Justisdepartementet mener «det er uklart» hvor sterke interesser advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har i Norwegians skjebne. De slår fast at næringsminister Iselin Nybø ikke er inhabil. Nybø er ansatt i advokatfirmaet, som er et av flere som bistår Norwegian juridisk.

Håkon Mosvold Larsen
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Pål A. Solheimsnes
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

– Jeg er fornøyd med at Lovavdelingen er kommet til samme konklusjon som meg og departementet.  Jeg er ikke inhabil til å delta i behandlingen av utforming av garantiordning for luftfarten, sier næringsminister Iselin Nybø til E24.

Justisdepartementet konkluderte onsdag med at næringsministeren ikke er inhabil i saker som gjelder Norwegian eller norsk luftfart.

Næringsdepartementet ba i forrige uke Lovavdelingen i Justisdepartementet om en habilitetsvurdering, etter at E24 hadde skrevet flere artikler om Nybøs ansettelsesforhold i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

Nybø er i ulønnet permisjon fra selskapet, som er det samme selskapet som i en årrekke har representert Norwegian juridisk. 

Les også

Næringsministeren ansatt i Norwegians advokatfirma - har ikke vurdert habilitet

«Uklare interesser»

Justisdepartementet mener det «er uklart» hvor sterke interesser Simonsen Vogt Wiig, som Nybø er ansatt i, har i utfallet for Norwegian.

Norwegian har tidligere opplyst at de ikke har brukt Simonsen Vogt Wiig i behandlingen av krisepakken til luftfarten. I denne saken har de brukt advokatfirmaet Bahr, ifølge flyselskapet selv.

Justisdepartementet skriver i sin konklusjon at det er uklart hvilken forbindelse det er mellom Simonsen Vogt Wiig og Norwegian i dag, men at de «ikke finner det nødvendig» å gå dypere inn på dette i sin vurdering.

«Det skyldes at statsrådens tilknytning til SVW etter vår vurdering uansett er for svak til at SVWs mulige interesser i saken kan føre til inhabilitet.», skriver Lovavdelingen i vurderingen.

Les også

Jusprofessorer: Næringsministeren bør be om habilitetsvurdering

Les også

Ap, Frp og Rødt mener Nybø bør vurdere habiliteten sin i Norwegian-saken

Tette bånd

Fra 2006 til 2018 betalte Norwegian mer enn 100 millioner kroner til selskapet for juridiske tjenester.

Bjørn Kise, som er partner i Simonsen Vogt Wiig, var i mange år styreleder i Norwegian. På mandag, da Norwegian presenterte sin godkjente lånepakke, var også Kise til stede sammen med Bjørn Kjos. De to grunnla flyselskapet på 90-tallet og har begge jobbet i advokatfirmaet.

Statens redningspakke spilte en sentral rolle i forhandlingene Norwegian hadde med leasingselskapene, og var avgjørende for at forhandlingene var vellykkede, som E24 omtalte i går.

Næringsministeren spiller en nøkkelrolle i skjebnen til flyselskapet. Hun opplyste selv i forrige uke at det ikke hadde blitt gjort noen habilitetsvurdering i saken tidligere.

Etter at E24 omtalte saken gjorde Næringsdepartementet selv en vurdering, der de konkluderte med at Nybø ikke er inhabil i saker som omhandler garantiordningen for luftfart.

Jacob Schram og Geir Karlsen i Norwegian snakket mandag med Bjørn Kise og Bjørn Kjos i etterkant av flyselskapets godkjente redningsplan.

Olav Olsen / Aftenposten

Anser ikke advokatfirma som part i saken

I sin vurdering skriver Lovavdelingen at det i en slik habilitetsvurdering blant annet skal legges vekt på om saken kan innebære «særlig fordel, tap eller ulempe» for statsråden selv eller noen som hun har nær personlig tilknytning til.

«Vi har ikke opplysninger om at statsråden har en slik «nær personlig tilknytning» til noen i Norwegian eller SVW at hun av den grunn skulle være inhabil. Vi ser derfor ikke grunn til å drøfte inhabilitet på dette grunnlaget», heter det i vurderingen.

Videre viser Lovavdelingen til at det finnes et stort antall arbeidstakere i Norwegian og andre virksomheter som har oppdrag for flyselskapet, som blir sterkt berørt av hvordan den statlige garantiordningen virker.

«Etter vårt syn er det vanskelig å se at avgjørelsen i saken kan innebære «særlig» fordel, tap eller ulempe for Nybø».

I vurderingen legger Lovavdelingen også vekt på at at et ansettelsesforhold i et selskap som er part i saken i seg selv ikke utgjør så nok tilknytning til å utløse inhabilitet.

Samtidig understreker departementet at advokatfirmaet ikke kan regnes som part i denne saken, da de ikke har representert Norwegian i saker om garantiordningen.

«Det gjelder selv om SVW skulle anses å ha betydelige interesser i utfallet av saken», heter det i konklusjonen.

Her kan du lese mer om

 1. Luftfart
 2. Næringsliv
 3. Flyselskaper
 4. Iselin Nybø
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Jusprofessorer: Næringsministeren bør be om habilitetsvurdering

 2. Næringsministeren vil be om habilitetsvurdering

 3. Næringsministeren ansatt i Norwegians advokatfirma - har ikke vurdert habilitet

 4. Annonsørinnhold

 5. Statens tøffe Norwegian-krav ble vedtatt i ekspressfart – uten forhandling

 6. Foreslår at lånegarantiordningen for luftfarten forlenges ut året