Arbeiderpartiet om næringsministerens svar: – Det er i hvert fall en klar innblanding

Arbeiderpartiet mener det fortsatt er hull i historien som må fylles etter å ha lest svarbrevet fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Partiet vil nå stille flere spørsmål ved det de mener er en klar innblanding overfor styret i Innovasjon Norge.

Arbeiderpartiets Terje Aasland. Arkivbilde.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi vil ha flere svar, sier Terje Aasland, andre nestleder i Stortingets næringskomité og Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann, til E24.

Mandag mottok han svaret fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, etter at han i forrige uke krevde å få vite hvordan næringsministeren hadde involvert seg i Innovasjon Norge-saken.

Han varsler allerede nå at partiet vil sende over nye spørsmål til næringsministeren.

Svaret kom en uke etter at det ble kjent at Per Otto Dyb trakk seg med umiddelbar virkning fra vervet som styreleder i selskapet. Styret hadde i lengre tid diskutert Anita Krohn Traaseths stilling som toppsjef i selskapet, men etter at det ble klart at

Mens næringsministeren overfor E24 blankt avviste at han har kommet med noen instruks, står den avgåtte styrelederen på at det var nettopp det som kom:

– Statsråden og jeg har tydeligvis oppfattet dette helt motsatt. Jeg spurte ham direkte, og i andre personers nærvær, om styret sto fritt til å fortsette behandlingen av forholdet til administrerende direktør, hvorpå han svarte: «Nei, nei, det er ikke slik det skal forstås», sa Per Otto Dyb til E24 mandag.

Terje Aasland mener det er flere hull i historien som fortsatt må fylles:

– Man kan tolke det som en instruks eller ikke, men det er i hvert fall en klar innblanding når departementet den 28. Februar stopper prosessen. Alle skjønner at det er det som skjer, sier Aasland og legger til:

– Vi må få mer klarhet i hva som faktisk har skjedd her.

Les også

Næringsministeren svarer Stortinget om Innovasjon Norge: Sier styret står fritt til å bytte sjef

Vil vite mer om valgkomiteen

Ut ifra svaret fra næringsministeren er det én hendelse som utløser Næringsdepartementets reaksjon mot styret i Innovasjon Norge.

Den 10. Februar får styrelederen beskjed av valgkomiteen om at de ikke kom til å innstille på at han skulle gjenvelges ved vårens foretaksmøte (generalforsamling). Dette ble departementet også orientert om. Syrelederen hadde allerede i desember orientert daværende næringsminister Monica Mæland om at de diskuterte stillingen til Innovasjon Norge-sjefen, uten at statsråden ville engasjere seg da.

Overfor E24 avviste næringsministeren at det var han som hadde tatt initiativet til å bytte styreleder:

– Initiativet om å skifte ut Dyb kom fra valgkomiteen selv og ikke departementet, sa Røe Isaksen.

Les også

Tidligere styreleder i Innovasjon Norge mener han ble instruert: – Dersom statsråden nå har skiftet mening, så er det godt nytt

– Kommunikasjonen som eventuelt har vært mellom valgkomiteen og statsråden er noe vi vil vite mer om. Det som skjer den 28. februar er også viktig, sier Terje Aasland.

Ifølge svaret fra næringsministeren var det nemlig den 28. februar, 18 dager etter at styrelederen hadde fått beskjed om at han skulle skiftes ut, at departementet tok kontakt med styrelederen. Da skal de ha fått vite at styreleder la opp til at man skulle starte en formell prosess med å vurdere stillingen til Anita Krohn Traaseth på det kommende styremøtet 1. mars.

Det var her departementet skal ha sagt at de ønsket at man lot det ligge frem til det nye styret var klart.

– Styreleder går på en god måte til eier i desember og forteller om at de ønsker å starte en prosess med daglig leder. Departementet svarer så helt korrekt at det er styrets ansvar. Deretter er det noen hull i tidslinjen, før departementet den 28. Februar gir uttrykk for at styret som sitter ikke bør fortsette arbeidet. Det oppfatter Dyb som en instruks, sier Terje Aasland.

– Det viktigste for oss er om statsråden har blandet seg inn eller ikke, fortsetter han.

Les også

Dette er konfliktene med Innovasjon Norge-sjefen

– Krohn Traaseth har vært omdiskutert

Terje Aasland sier at Arbeiderpartiet er ekstremt opptatt av at staten opptrer ryddig når de håndterer eierskapet i bedriftene de har eierposter i.

– Det er ingen tvil om at administrerende direktør har vært omdiskutert. Når det da skjer ting i tilknytning av en prosess, er det viktig at man er ryddig og ekstremt ordentlig, sier Aasland.

Han referer blant annet til Anita Krohn Traaseths utspill mot den norske oljepolitikken i fjor høst og blogginnlegget hennes i 2016, mot det hun mente var interne svertekampanjer.

– Er det uheldig at styret behandler en sak om sjefen så kort tid før generalforsamlingen?

– Det er styret, og styret alene, som har ansvaret for å se hva som er heldig eller ikke for selskapet. Jeg konstaterer at statsråden skriver om at han har bedt dem ikke gjennomføre før nytt styre er valgt, sier Aasland.

– Men min refleksjon er jo at styret, som over tid har jobbet med spørsmål om administrerende direktør, også har en formening om hvordan forholdet fungerer og hva som er best for selskapet.

– Jeg synes prosessen kan tyde på at statsråden har hatt en formening om administrerende direktør og har brukt posisjonen som største eier den 28. Februar til å sørge for at prosessen ble lagt på is til nytt styret valgt.

Les også

Professor om inngripen i Innovasjon Norge: – Sterkt problematisk

Les også

Mener han måtte gå etter Isaksen-innblanding

Les også

Innovasjon Norge-topper slår ring om Traaseth

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Innovasjon Norge
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Anita Krohn Traaseth
 4. Torbjørn Røe Isaksen
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. – Skaper konflikter, konfrontasjoner og splid

 2. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt

 3. Isaksen sa styreleder skulle ut - valgkomiteen har ikke bestemt seg

 4. Traaseth: – Jeg opplever stor tillit

 5. Gikk til valgkomiteen og fikk nei – så hoppet styrelederen plutselig av