Utelivskonsern om tiltakspakken: – Dette er fantastisk bra

Skagstindgruppen åpner gradvis, slik det norske samfunnet også gjør. Med den nye tiltakspakken mener sjefen at de kan få flere tilbake i jobb, og ta større risiko.

Morten Guldvik, daglig leder i Skagstindgruppen, er lettet over tiltakene regjeringen har lagt frem.
Publisert: Publisert:

– For meg og vår bedrift, så føler vi nå at våre innspill har blitt hørt. Nå er vi ferdig med fasen der alt var nedstengt, og i gang med fasen vi har vært mest bekymret for. Men nå blir dette mye lettere, sier Morten Guldvik, som er daglig leder i Skagstindgruppen, etter regjeringens forslag til ny krisepakke ble presentert fredag.

– Dette er fantastisk bra, sier han.

Selskapet driver åtte serverings-, konsert- og event-steder, og én av landets største countryfestivaler på Vinstra.

Les også

Regjeringen bruker 27 milliarder kroner - får hard kritikk

Lavere omsetning

Årsaken til at fasen der landet gradvis åpnes har gitt større bekymringer, er at det å åpne steder og drift fører til økte kostnader.

– På grunn av restriksjonene ser vi at vi realistisk sett kommer på maksimalt mellom 40 og 50 prosent av omsetningen vi har ved normal drift. Vi har vært bekymret for om vi skulle tørre å åpne alle plassene, eller holde arrangementer med få gjester og større økonomisk risiko, men med tiltakene som nå er lagt frem lover vi at vi skal tørre å være offensiv, innenfor det smitteverntiltakene tillater, sier Guldvik.

Den nye krisepakken inneholder blant annet en videreføring av kontantstøtten til næringslivet, og med en lønnskompensasjon for bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb.

– Det viktigste for oss nå er at dette betyr at vi kan få flere tilbake i jobb. En ting er det økonomiske i det, noe annet er at mennesker ikke er skapt for å sitte hjemme. Det er sjenerøse og gode tiltak, og vi skal gjøre det vi kan for at dette gjør at staten skal få noe igjen for investeringen, sier Guldvik, og viser til at det blir flere inntekter i form av skatter og avgifter når de får større drift og flere i jobb.

Les også

Ett av seks selskaper som mottar kontantstøtte kan gå konkurs

Morten Guldvik i Skagstindgruppen gleder seg til å kunne åpne Pokalen bar i Oslo igjen i neste uke.

Fra 2,5 millioner til null

Da Norge i midten av mars ble coronastengt, ble også all virksomhet i Skagstindgruppens selskaper stengt. De 117 hel- og deltidsansatte ble permittert, og festivalen ble avlyst.

– Vi gikk fra å ha en omsetning på rundt 2,5 millioner i uken, til null. Det har vært helt surrealistisk, og vi er blant enormt mange som har vært i en vanskelig situasjon, sier Guldvik.

Han forteller at den første krisepakken fra regjeringen også traff deres behov godt. Skagstind as fikk innvilget 897.293 kroner i kontantstøtte den 15. mai, ifølge E24s oversikt.

Les på E24+

«Leppestift-effekten» kan vise hvordan nordmenn unner seg billigere luksus i krisetider

– Dropp kontantstøtte

Regjeringens ekspertutvalg, ledet av Steinar Holden, sa tidligere denne uken at det er sterke grunner til å droppe kontantstøtten.

Ordningen har vært treffsikker så langt, mener utvalget. Men den bør likevel erstattes med et nytt system når samfunnet begynner å åpne opp igjen, påpeker Holden og de andre ekspertene.

– Vi foreslår en revidert ordning der kompensasjonen baseres på lønnsutgifter i tillegg til faste utgifter, med lavere sats. En slik ordning vil innebære at økte lønnsutgifter isolert sett bidrar til økt støtte, slik at det blir billigere for bedriftene å øke sysselsettingen, skriver ekspertgruppen.

Les også Dine Penger: Slik sikrer du pengene dine mot corona-konkurs

Les også

FREDAG: BI-professor: – Skjønner ikke hvordan de har endt med å videreføre den samme dårlige ordningen

Forutsigbarhet

Guldvik i Skagstindgruppen at regjeringen også igjen kan være tydelig på hvordan en videre gradvis åpning kan bli.

– Det var veldig nyttig for oss da de i mai la frem en trinnvis plan for å gjenåpne landet. De måtte naturligvis ta forbehold, men da kunne både vi og våre ansatte vite mer om når vi sannsynligvis kunne åpne igjen, sier Guldvik.

Nå håper han også på mer forutsigbarhet for konsert- og eventselskapene.

– Folk kjøper ikke billetter og planlegger ikke eventer nå, fordi de ikke vet når det kan åpnes. Det kan hende regjeringen ikke kan gi oss det svaret vi ønsker oss, men om de sier at det ikke kan åpnes før nyttår, vil det også gi en mulighet til å planlegge, sier Guldvik.

Publisert: