Fiskeoppdretterne

Amerikanske myndigheter åpner etterforskning av laksegiganter

Mowi, Grieg Seafood og Salmar vil motta stevning fra amerikanske myndigheter. Dette føyer seg i rekken av rettslige skritt tatt mot oppdrettsgigantene.

 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Mowi, Salmar og Grieg Seafood har blitt informert om at de vil motta en stevning fra amerikanske myndigheter, der myndighetene åpner en etterforskning etter anklager om prissamarbeid i et påstått priskartell.

EU-kommisjonen har tidligere igangsatt egen etterforskning av selskapene som følge av «uforklarlige prisøkninger».

Mowi var først ute med nyheten i en melding torsdag. Senere torsdag kveld kom meldingen om at også Salmar har mottatt stevning fra amerikanske myndigheter.

Grieg Seafood mottok også stevning torsdag kveld for datterselskapene Ocean Quality AS, og Ocean Quality Premium Brands, skriver selskapet i en melding.

«Ikke noe hold i påstandene»

– Vi mener fremdeles, som vi har sagt før, om undersøkelsene EU-kommisjonen og massesøksmålet at anklagene er grunnløse. Det er ikke noe hold i påstandene, sier kommunikasjonsdirektør i Mowi Ola Helge Hjetland til E24.

I likhet med Mowi skriver Salmar at de ikke finner noe grunnlag for EU-kommisjonens gransking, massesøksmålet eller etterforskningen fra amerikanske myndigheter.

– I kjølvannet av at EU-kommisjonen undersøker mulig konkurransevridende praksis i laksenæringen, og av pågående søksmål i USA om samme sak, har vi blitt informert om at Ocean Quality vil motta en stevning av det amerikanske konkurransetilsynet og at de vil starte sin egen undersøkelse av saken, sier Kristina Furnes, kommunikasjonssjef i Grieg Seafood i en e-post til E24.

– Grieg Seafood er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen hverken i EU eller USA. Vi samarbeider fullt og helt med EU-kommisjonen, og vil også samarbeide med det amerikanske konkurransetilsynet.

Ocean Quality AS er salgsselskapet til Grieg Seafood ASA.

I meldingene fremkommer det ingen ny informasjon om EU-kommisjonens etterforskning.

Videre skriver de tre selskapene at de vil samarbeide fullt ut med Det amerikanske justisdepartementet, og levere all informasjon som de er bedt om i forbindelse med de amerikanske datterselskapene.

Massesøksmål mot norske laksegiganter

Totalt seks amerikanske distributører står bak det tidligere kjente massesøksmålet, som anklager blant andre Mowi, Lerøy, Salmar og Grieg Seafood for ulovlig prissamarbeid siden 2015.

Ifølge saksøkerne kan ikke de norske oppdrettsselskapene hevde at det er den sterke etterspørselen som har drevet lakseprisene opp de siste årene, gitt at Russland etterlot et digert hull i markedet da de innførte importforbud mot norsk sjømat i 2014.

Dessuten mener saksøkerne at oppdretterne har utvist atferd som har resultert i uberettigede rekordinntekter de siste årene.

Hverken Salmar, Lerøy eller Grieg Seafood har så langt besvart E24s henvendelser.

Les meldingen her
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Mowi
 3. Aksjelive
 4. Laks
 5. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Norske lakseoppdrettere saksøkt også i Canada

 2. Betalt innhold

  Norske lakseoppdrettere saksøkt også i Canada

 3. Canada-søksmål mot norsk laks: – Virker ikke like skummelt

 4. Laksegigantene til himmels og i kjelleren på børs etter kvartalstall

 5. Oppdrettsselskapene kjøpte nye tillatelser for nær seks mrd.