Konkurransetilsynet avslutter etterforskningen av Ringnes

Beslutningen kan gi større utvalg av øl, melder tilsynet.

Her med konkurransedirektør Lars Sørgard.
Publisert:

Konkurransetilsynet har etterforsket ølprodusenten Ringnes siden april 2017, etter mistanke om at selskapet hadde inngått avtaler med serveringssteder som ble bundet til å kjøpe øl eksklusivt fra Ringnes.

Nå dropper tilsynet å gå videre med saken, viser en melding som ble publisert torsdag morgen. Årsaken er at Ringnes forplikter seg til å inngå bindene tiltak som hindrer selskapet i å misbruke en dominerende stilling i markedet.

Disse forslagene ble sendt ut på høring. Svarene var stort sett positive, skriver tilsynet i meldingen, og viser til at tiltakene er justert etter at de mottok innspillene.

Ringnes er en stor aktør i det norske markedet. Konkurransetilsynet mener avtalene hindrer andre i markedet, noe som er brudd på konkurranseloven.

Mer utvalg og lavere priser

– Dette vedtaket sikrer at serveringssteder som har avtale med Ringnes, står fritt til å velge om de også vil kjøpe øl fra andre, prosjektleder og jurist Katrine Amdam i Konkurransetilsynet i meldingen.

Les også

Konkurransetilsynet til Gjelsten og Sunde: Inngrep kan bli aktuelt

– Dette valget vil ikke bare kunne gi forbrukerne et bredere utvalg av øl, men også oppmuntre bryggerier og leverandører til å utvikle og tilby større utvalg øl til lavere priser i fremtiden. I tillegg kan dette sikre mangfoldet av mindre bryggerier i Norge, sier prosjektlederen.

Kan gjenoppta etterforskning

Det er oppnevnt en forvalter som vil kontrollere at Ringes overholder det tilsynet omtaler som «avhjelpende tiltak». Dersom Ringnes bryter tiltakene, varsler Konkurransetilsynet at de vil kunne gjenoppta etterforskningen og gi gebyr.

Ringnes forplikter seg til å ikke avtale rabatter med serveringssteder eller å på noen måte belønne kunder som velger å handle kun fra dem.

Dessuten må Ringnes må tillate at konkurrentene installerer eget utstyr på serveringsstedene, samt at Ringes’ eget utstyr kan bli brukt.

Det er første gang Konkurransetilsynet avslutter en etterforskning ved å gjøre avhjelpende tiltak, ifølge tilsynet selv.

Les på E24+

Dette forteller inflasjonstallene om norsk økonomi

Les også

Tina Bru tar grep etter USA-tap: Vil trappe opp oppfølgingen av Equinor

Publisert: