Partene er enige: SAS-streiken er over

Etter å ha forhandlet i 34 timer er SAS og pilotene nå enige om en treårig avtale.

Publisert:

SAS-streiken som har vart i en uke er nå over.

Sent torsdag kveld melder partene i SAS-konflikten at de har kommet til enighet om en avtale.

– Det siste døgnet har vært krevende. Men vi har lyktes i å finne sammen og bli enige om en avtale som får slutt på streiken, sier Christian Laulund, leder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund, i en pressemelding.

Langsiktig avtale

Avtalen som pilotene og SAS har blitt enige om er en treårig kollektivavtale. Avtalen gjelder for SAS-pilotene i Norge, Sverige og Danmark, og gir pilotene gjennomslag for flere av sine krav.

Les også

Streiken kan ha kostet over en halv milliard

– Det aller viktigste for oss har vært å sikre at medlemmene våre ikke mister jobben og har ansettelsestrygghet. Det har vi lyktes med, og samarbeidsavtalene inngår nå som en del av tariffavtalen, sier Laulund i pressemeldingen.

– Vi har også fått på plass en turnusordning som gir en mer forutsigbar arbeidshverdag. Andelen piloter i gruppen med forutsigbar turnusordning økes fra 40 prosent til 60 prosent, sier han.

Avtalen gir en lønnsøkning på 3,5 prosent i 2019, 3 prosent i 2020 og 4 prosent i 2021.

Det samlede kravet til pilotene var på 13 prosent.

Kostbar streik

Flere medier meldte allerede torsdag ettermiddag at partene hadde kommet til enighet, men det har tatt lang tid å få ferdig teksten og formalitetene i avtalen.

Les også

Bjørn Kjos om SAS-streiken: – Business as usual

– Jeg kan med lettelse opplyse at vi kan legge denne konflikten bak oss, sa konsernsjef Richard Gustafson i SAS klokken 23 torsdag kveld.

I en børsmelding fra flyselskapet sier Gustafsson at den treårige avtalen gir stabilitet for fremtiden, men at SAS i et konkurranseutsatt marked nå må intensivere arbeidet med å skape en langsiktig lønnsom virksomhet.

Over 300.000 rammet

Over 4.000 flyavganger er blitt innstilt etter at 1.400 SAS-piloter gikk ut i streik forrige fredag. Mer enn 300.000 passasjerer er så langt blitt rammet.

SAS sier det er for tidlig å anslå de totale finansielle konsekvensene av streiken, men forskjellige meglerhus har anslått at SAS daglig har tapt mellom 50 og 100 millioner kroner mens streiken har pågått.

Nå gjenopptas flytrafikken og ventes å gå som normalt igjen i løpet av de nærmeste dagene, skriver SAS i børsmeldingen.

Flyselskapet advarer samtidig om at det kan forekomme noen forstyrrelser i flytrafikken de neste dagene.

– Nå setter vi i gang det operative med å få crewet på plass, flyene klar for flyginger og passasjerene opp i luften, sier finansdirektør Torbjørn Wist i SAS til NTB.

Han vil ikke spekulere på hvor lang tid det kan ta, men ber passasjerer om å følge med på nettsidene.

Les også

– Det kan bli mange billige billetter når streiken er over

Les også

– Jeg tjener under 450.000 i året, men det er ikke derfor jeg streiker

Les også

SAS permitterer 930 kabinansatte

Publisert:

Her kan du lese mer om