Ryddet i Toys'R'Us og PM-konkursen: Kongen av konkursoppkjøp rundet en kvart milliard i 2018

Få nordmenn har tjent så godt på konkurser som Hans Petter Bjarøy. Tønsberg-mannen har kjøpt og solgt konkursbo siden 80-tallet, og i fjor passerte konsernet en ny milepæl.

KONKURSBOKONGE: Hans Petter Bjarøy har tjent gode penger på noen av Norges mest kjente konkurser. En av de store konkursene han var involvert i år, var kjøp og salg av boet i leketøysselskapet Top Toy, som hadde rettighetene til Toys'R'Us og BR Leker i Norge.

Foto: Harald Strømnæs
  • Sindre Hopland
Publisert:,

– Jeg må rette en stor takk til alle de ansatte, vi kan ikke klage, det ble et bra år, sier Hans Petter Bjarøy i Bjarøy Gruppen.

Tønsberg-mannen har drevet med kjøp, håndtering og videresalg av konkursbo i godt over 30 år, noe som har vært svært lukrativt for Bjarøy.

Selskapet ble for alvor kjent for konkurshåndtering da Bjarøy kjøpte boet til Rena Kartongfabrikk i 1996. Deretter har det ballet på seg, og sist var Bjarøy i mediene i forbindelse med at han kjøpte, og solgte videre, Toys'R'Us-eieren Top Toy Norges butikker og varer.

Fjoråret var preget av mange konkurser, spesielt i varehandelen, noe som var med å prege omsetningen i konsernet som endte på 250,6 millioner kroner, opp fra 190,6 millioner kroner i fjor.

Driftsresultat havnet på 31,7 millioner kroner, ifølge det ferske årsregnskapet for Bjarøy Gruppen. Konsernet har i tillegg til konkursvirksomheten også betydelige verdier innen eiendom, klassiske bilder, kunst, og et majoritetseierskap i Auksjonen.no.

Les også

Se listen: Bjarøy har funnet nye eiere til 31 av Top-Toy-butikkene

«Store ting på gang»

I fjor kjøpte Bjarøy blant annet konkursboet fra kleskjeden PM og interiørkjeden Habitat, men alt tyder på at også 2019 blir et begivenhetsrikt år.

– Det skjer mye i år også, spesielt innen retail og industri. Ting skjer fort, og ofte før du aner det, sier Bjarøy som fremdeles er personlig involvert i alle deler av driften.

Pengene fra auksjoner og videresalg av konkursbo har gjort at Bjarøy har kunnet bygge opp en betydelig eiendomsportefølje som i fjor passerte en bokført verdi på 530 millioner kroner.

– Hadde du trodd det skulle bli så stort da du startet opp?

– Nei, planen var å aldri ha mer enn fire ansatte, sier Bjarøy som nå har over 50 ansatte i konsernet, og enda flere om man ser på alle datterselskapene.

Han sier noe av veksten i begynnelsen ble hjulpet av pressedekningen av større konkursbo han kjøpte, men at det ikke hjelper med omtale i mediene «om man ikke leverer», og har flinke folk med seg.

– Det blir vel ikke et dårligere resultat i år, vi har mange store ting på gang, sier Bjarøy som ikke vil røpe hvilke saker de jobber med.

Les på E24+

Er apotekene immune mot konkursbølgen, eller er det nå smellen kommer?

Lønnsomt auksjonssalg

I tillegg til Bjarøy AS som kjøper og selger konkursbo, består konsernet også av auksjonen.no, som klubber bort biler og utstyr for bedrifter, banker, konkursbo og finansieringsselskaper.

Selskapet stod for en god del av veksten i konsernet, med en omsetning på 136,5 millioner kroner i 2018, og et resultat før skatt på 17,6 millioner kroner.

– Vi er godt fornøyd med fjorårets resultater, og starten på 2019 har også vært god, sier daglig leder og medeier i Auksjonen.no, Kai Espen Møller.

Auksjonen.no har som mål å tilby en gjennomsiktig salgskanal for det offentlige og store virksomheter.

– Hvis man har en virksomhet hvor en åpen, ryddig og dokumenterbar salgsprosess er viktig, så fungerer auksjon meget bra. I det offentlige er det mange regler for innkjøp, men få for salg. , sier Møller som har ledet virksomheten siden 2011, og kom da fra Finn.no.

Tidligere i år kjøpte auksjonen.no opp konkurrenten Oslo Bilauksjon, målet er å fortsette å vokse med rundt 20 prosent på topplinjen i året.

AUKSJONSSJEF: Auksjonen.no tjener gode penger på å omsette kjøretøy og utstyr for bedrifter på nett. I fjor omsatte selskapet varer for 800 millioner kroner.

Foto: Auksjonen.no

Utbytter

I tillegg til store eiendomsverdier har Bjarøy også hatt muligheten til å ta ut fine utbytter på driften de siste årene.

I fjor var utbyttet på 12,1 millioner kroner. Så langt tilbake konsernregnskapene viser, har det blitt tatt ut 81,1 millioner kroner i utbytte ifølge regnskapene.

I tillegg til auksjoner, konkursbo og eiendom har Bjarøy-konsernet også en virksomhet for kjøp og salg av kunst og eldre biler. Dette var den eneste delen av konsernet som ikke gikk med overskudd i 2019, og endte med lite underskudd på 117.587 kroner. I regnskapet står det for øvrig at det har blitt investert betydelig i klassiske biler som har et stort potensiale for verdistigning.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Møt Norges konkurskonge

  2. Mange er få uker fra konkurs: – Verste situasjon siden krigen

  3. Birk Sport-sjefen etter konkursen: – Det er et enormt prispress i sportsmarkedet

  4. Annonsørinnhold

  5. Disse selskapene gikk konkurs i år: – Konkursene har vært større enn tidligere

  6. Komikerselskap dro inn over 111 millioner i fjor