Grønt lys fra Finanstilsynet etter et års venting: – Over 1.000 investorer som skraper på døren

Gründerne trodde prosessen skulle ta tre måneder, men den tok et helt år. Nå er Fundingpartner klare for å fasilitere millioner av kroner i lån til norske bedrifter.

Fra venstre: Kredittansvarlig Marius Borthen, daglig leder Geir Atle Bore, digital profileringsansvarlig Alexander Hagen Ghahremany og markedsføringsansvarlig Jørund Thomassen Gjesvik i Fundingpartner
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Det føles utrolig deilig å kunne gå i gang. Det er som julaften, nyttårsaften og 17. mai på samme dag, sier daglig leder Geir Atle Bore i Fundingpartner.

Da E24 snakket med selskapet i september 2017 var selskapet klar til å gå i gang i Norge, men prosessen med å få konsesjon fra Finanstilsynet skulle vise seg å ta lengre tid enn antatt.

– En feil vi gjorde til å begynne med var å tro at prosessen med Finanstilsynet skulle gå raskt. Det sto at vår type søknad vanligvis tok rundt tre måneder, men der tok vi feil, sier Bore, som forlot partnerjobb i McKinsey for å starte selskapet sammen med sine medgründere.

Investorene venter

Fundingpartner, og andre såkalte crowdfunding-selskaper, mener de tjener et marked som allerede finnes, nemlig små- og mellomstore bedrifter som sliter med å få lån i banken på grunn av lånets størrelse eller selskapets karakter.

Tirsdag lanserer selskapet to nye lån på til sammen tre millioner kroner. Selskapet opplyser at det i løpet av tirsdagen har tegnet lån for over en million kroner.

Det har brukt det siste året for å gjøre klar lån og holde interesserte investorer varme – for det er ikke interessen det står på, ifølge den daglige lederen.

– Over det siste året har vi mottatt rundt 100 lånesøknader i måneden, og vi har over 1.000 investorer som står og skraper på døren og vil inn, sier Bore.

Mellom fem og ti prosent av selskapene som søker om lån på plattformen, oppfyller kravene Fundingpartner har satt. Selskapet har utviklet en algoritme som vurderer potensielle lånekunder på en rekke punkter.

– I motsetning til mange andre aktører, ser vi etter noen som har en bevist forretningsmodell med en erfaren ledelse, sier Bore.

Målet er å bli lønnsomme i løpet av tre år, og låne ut rundt 20 millioner kroner, tilsvarende 30–40 lån, i løpet av 2018.

– Den eneste frykten vi har igjen nå, er å ikke ha nok lån til investorene våre.


Finanstilsynet har lært

Nå håper Bore at de som kommer etter dem får en lettere prosess hos Finanstilsynet.

– Tilsynet har nok lært mye, spesielt siden det kom nye regler for folkefinansiering i vinter. Jeg tror det kommer til å gå raskere for dem som kommer etter oss, og det er bra, for vi trenger å bygge et marked.

Før sommeren fikk en av de andre store plattformene i Norge, Kameo, beskjed av Finanstilsynet om å stenge dørene.

Selv om det norskes markedet er knøttlite, er det nå det hele begynner, mener foreningen.

Basert på andre land kan spådommen stemme:

I Storbritannia, som er Europas største marked for alternativ finansiering, hadde markedet vokst til en størrelse på 53,2 milliarder kroner i 2016, ifølge en studie gjort av blant andre University of Cambridge.

I et mer sammenlignbart land hadde Finland et utlånsvolum på 1,35 milliarder kroner i 2016.

– Det er viktig at vi klarer å bygge et norsk marked. Det er fordi EU med tiden vil åpne opp slik at internasjonale selskaper kan operere på tvers av landegrenser, og da er det en fordel at norske selskaper har et godt grep om hjemmemarkedet.

Les også

– Dette passer som hånd i hanske for oss

Les også

– Vi vil formidle lån til de som er ryggraden i norsk økonomi

Les også

Ung gründer folkefinansierer klokker med lakseskinn

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Thomas deltok i Nabobils crowdfunding – fikk 40 prosent avkastning

  2. Fikk 3 millioner på tre uker: Folkefinansiering ga Luado 183 nye investorer

  3. Betalt innhold

    Bendik Olsen ville kjøpe en bar. Her får han 800.000 kroner fra vilt fremmede i løpet av få sekunder.

  4. Ber egen regjering snu om utestenging av crowdfunding-selskaper

  5. Nordmenn vil putte milliarder i crowdfunding- selskapene mener regjeringen stopper pengestrømmen