Idar Vollvik dømt til 30 dagers betinget fengsel i munnbind-saken

Den kjente gründeren og investoren dømmes også i lagmannsretten, men får mildere straff enn i forrige runde. – En 90 prosent seier, sier Vollvik.

Idar Vollvik utenfor i kontor- og lagerlokalene i Fana.
Publisert:

Idar Vollvik er i Gulating lagmannsrett dømt til 30 dagers betinget fengsel. Han må i tillegg betale en bot på 30.000 kroner.

Lagmannsretten har som tingretten kommet til at Vollvik er skyldig i munnbind-saken, men straffen er redusert. I Hordaland tingrett ble Vollvik dømt til 45 dagers ubetinget fengsel.

Den betingede dommen betyr at han ikke må sone i fengsel.

Vollvik har hele tiden nektet straffskyld for å ha pakket om og feilmerket de ikke-medisinske munnbindene han solgte gjennom Norske Nettbutikker og Vovi AS.

Les på E24+

Nå kommer billighyttene: – Blir utfordret på pris

Påtalemyndigheten mente Vollvik på forhånd hadde planlagt ompakkingen, for at munnbindene skulle fremstå medisinske. Påtalemyndigheten la ned påstand om samme straff som i tingretten.

Vollvik: – 90 prosent seier

Lagmannsretten har trodd på Vollviks forklaring om at han trodde alle munnbindene det er snakk om var medisinske munnbind, altså type 1. Dette har betydning for straffutmålingen, påpeker retten.

– Først og fremst så ser jeg på dommen som en 90 prosent seier. De ville ha meg i fengsel, og heldigvis så slapp jeg det, sier Vollvik.

Ompakkingen og feilmerking av munnbind type 1 er uansett straffbart, understrekes det i dommen. Flertallet i lagmannsretten mener han skal straffes for at 486.530 munnbind var pakket om og uriktig merket.

Samtidig mener retten han ikke kan straffes for forsøk på ompakking eller feilmerking av 213.00 munnbind, som ikke var pakket eller merket om da de ble beslaglagt.

– Retten tror meg på at jeg ikke bevisst har prøvd å jukse. Det er det viktigste med den saken her. Men vi har mangel på kunnskap, og det bøyer vi oss for, sier Vollvik.

Vil ikke anke

Mens flertallet har kommet til at Vollvik skal dømmes til mildere straff enn i tingrett, mener en meddommer at Vollvik skal frikjennes.

En anke er uansett ikke aktuelt fra Vollviks side.

– Nei. Her har vi vel kastet bort nok tid og penger til skattebetalerne. Det er fin for alle å legge dette bak seg, sier han.

1. september 2020 ble Vollvik pågrepet og siktet av politiet etter lov om medisinsk utstyr. Politiet hadde blitt tipset av en da 16 år gammel jente, som jobbet med å pakke om de ikke-medisinske munnbindene på oppdrag fra Vollvik.

Han  erkjente i 2020 å ha pakket om munnbindene, men nektet fortsatt straffskyld.

For påtalemyndighetenes side vil det nå brukes tid på å vurdere dommen, opplyser statsadvokat Trond Høvik til E24 etter at saken opprinnelig ble publisert.

– Lagmannsretten har funnet ham skyldig i forsettlig overtredelse, og det er vi fornøyd med, det er i samsvar med vår påstand.

– Når det gjelder straffereaksjonen tar vi den til etterretning, og kommer til å bruke den tiden vi har til å vurdere hvorvidt vi skal anke eller ikke, sier han.

Ankefristen er to uker fra dommens forkynnelse.

Publisert:

Her kan du lese mer om