Xi Jinping har doblet bruken av gammelt slagord: – Vil påvirke norske bedrifter i Kina

Regjeringen utraderte en hel næring «med et pennestrøk» og private selskap donerer plutselig milliarder. Det kan åpne dører for norsk næringsliv, tror Kina-kjenner.

Xi Jinping går tilbake til Kommunistpartiets røtter med sitt nye slagord. I år er det 100 år siden Kommunistpartiet ble stiftet.
 • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

Kinas president Xi Jinping har så langt i år brukt uttrykket «felles velstand», eller «gòngtóng fùyù» (共同富裕) dobbelt så mye som i hele fjor, ifølge Bloomberg.

Mens Kina siden 1980-tallet har styrt etter tanken om at «noen må bli rike først», henter Xi med sitt nye slagord fram inspirasjon fra da formann Mao styrte Kina, ifølge SCMP.

– Det som er nytt nå er at president Xi utdyper hva det vil si i praksis, forteller styreleder Therese Trulsen i Den norske næringslivsforeningen i Kina, som også er senioradvokat ved Wikborg Rein sitt Shanghai-kontor.

Et møte ledet av Xi skal nylig ha uttalt at «felles velstand» betyr velstand delt av alle, skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Trulsen tror presidentens nye linje vil få utslag for norske selskap i Kina.

Les også

Aluminium er på sitt dyreste på ti år: – Snuoperasjon for Kina

Skal «justere overdrevne inntekter»

– Det er absolutt grunn til å tro at de endringene som følger av slagordet vil påvirke både norske bedrifter som allerede er tilstede i Kina og de som vurderer å etablere tilstedeværelse her. Muligens vil det øke motivasjonen til å etablere seg i Kina, siden det er forventet at dette vil styrke det indre markedet her, sier Trulsen.

Hun drar fram et eksempel: I fjor erklærte Xi at Kina vil slutte å øke sine klimautslipp i løpet av de neste ti årene og bli karbonnøytralt innen 2060, ifølge BBC.

Therese Trulsen, styreleder i Den norske næringslivsforeningen i Kina og senioradvokat ved Wikborg Reins Shanghai-kontor.

– Den målsetningen ser vi allerede effekter av ved at nye prosjekt har større fokus på klima. Jeg tror vi vil se tilsvarende denne gangen.

Kina-kjenneren tror likevel det er for tidlig å si konkret hvordan vilkårene vil endre seg, men hun ser et omriss av hvor veien går.

– Vi fikk noen antydninger i Xis lansering av «felles velstand»-slagordet. Det handler om å utvide middelklassen, øke inntjeningen for de fattigste, gjøre offentlige tjenester bedre tilgjengelig og å forbedre beskyttelse av eiendomsretten og immaterielle rettigheter.

–Det er en liste mange næringslivsaktører vil støtte og se seg tjent med, sier Trulsen.

Næringslivet jubler likevel ikke uforbeholdent.

– Det som har gitt grunnlag for usikkerhet er derimot henvisningen til institusjonelle endringer av inntektsfordelingen, samt at det skal søkes å «justere overdrevne inntekter», forteller Trulsen.

Les også

Kina slår ned på tek-gigantene: – Man kan få noen billige aksjer fremover

Xi sier hopp, Alibaba spør hvor høyt

Blant bedriftene som virkelig har tatt Xis slagord til seg er Alibaba.

Tek-selskapet Alibaba planlegger å investere 135 milliarder kroner i løpet av de neste par årene «for å støtte felles velstand», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Pengene går til å støtte små og mellomstore bedrifter, å hjelpe skysstjenestearbeidere med forsikringsordninger, og et eget «felles velstands-fond».

– Flere av de virkelig store privateide selskapene har brukt deler av overskuddet til veldedige formål tidligere også, men det kan likevel se ut som om denne aktiviteten har tatt seg opp etter lanseringen av «felles velstand», sier senioradvokaten i Shanghai.

Bilprodusenten Geely og teknologiselskapet Hikvision er blant selskapene som har kastet seg på, ifølge Bloomberg.

– Det spekuleres i om målet bak slik veldedighet nå er å unngå en endring av skattenivået for de med høyest inntekt. Enn så lenge er i så fall økt veldedighet en positiv konsekvens, sier Trulsen.

Les på E24+

Alt du bør vite om å investere i Kina

Kelly Ke-Shu Chen, analytiker hos DNB Markets

Fra eksportgigant til en nasjon av forbrukere

Noe av tanken bak Xis nye politikk er ifølge analytiker Kelly Ke-Shu Chen hos DNB Markets å styrke den hjemlige økonomien.

– Bakteppet er den nye vekstmodellen lansert av Xi i fjor. Den bygger på at innenlandsk etterspørsel skal bli en like viktig driver for økonomien som eksterne markeder og eksporten har vært. For å få det til må husholdningene stå sterkere, sier Chen.

Siden velferdsstaten er relativt svak i Kina har kinesere stort sett måtte spare til utdanning og alderdom selv. Det har bidratt til at Kina på et tidspunkt sparte over halvparten av all inntekt, ifølge tall fra Verdensbanken.

Les også

Svimlende milliardtap for Kinas tek-giganter

Utraderte en forretningsmodell med et pennestrøk

Et grep Kina gjorde i sommer var å slå hardt ned på privat undervisning ved siden av den offentlige skolen.

– Omtrent med et pennestrøk ble en forretningsmodell i det private næringslivet utradert, forteller Chen.

Ifølge Reuters var den private undervisningssektoren i Kina verdsatt til rundt 1000 milliarder kroner.

Chen peker på at mens foreldrene betalte stadig mer for at barna skulle konkurrere seg til gode plasser på universitetet, gjorde det ikke elevene reelt mer effektive eller produktive. Privat utdanning skapte også klasseskiller mellom de som kunne betale for det og ikke.

– Dette tiltaket vil bidra til å redusere kostnadene knyttet til å få barn. På lengre sikt gjenstår det å se om det er nok til å hjelpe Kinas grunnleggende utfordring med en aldrende befolkning og få fødsler, sier Chen.

Les på E24+

Dette ligger bak det kinesiske børssjokket

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Xi Jinping
 2. Kina
 3. Alibaba
 4. Hikvision
 5. Wikborg Rein
 6. Jack Ma
 7. Shanghai

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette ligger bak det kinesiske børssjokket

 2. Evergrande-krisen kort forklart

 3. Ydstebø/Isdal-selskap saksøkes for 30 millioner av Faber Bygg

 4. Betalt innhold

  Kritiserer tomteadvokatens mange roller: – Advokatfirmaet bør jo se at dette er et problem

 5. Eksportvekst for Kina i juni