Over 100 kan streike på luksushotell: – Bør komme noen endringer nå

Det kan bli streik i hotell- og serveringsnæringen, om partene ikke blir enige før midnatt. På ærverdige Britannia gjør en tredel av de ansatte seg klar for streik.

Lill Tordis Valle Eidshaug jobber som personlig trener og i resepsjonen på Britannia i Trondheim. På hotellet kan det bli streik allerede søndag.
Publisert: Publisert:

– Nå ser vi over lister og informerer folk som er en del av Fellesforbundet om at det muligens blir en streik, og vi vil sette opp vaktlister. Så får vi se, man må bare ta det etter hvert som det kommer.

Det sier Lill Tordis Valle Eidshaug. Hun jobber som personlig trener og i resepsjonen i spa-avdelingen på Reitan-hotellet Britannia i Trondheim. Hun er også tillitsvalgt og organisert i Fellesforbundet.

– Det er jo et lavtlønnet yrke og har vært det over mange år. Jeg har vært lenge i bransjen, og det burde komme noen endringer her nå, sier Eidshaug.

Tirsdag krevde Fellesforbundet brudd i meglingen, og partene ble innkalt til tvungen megling av Riksmegleren. Fristen for meglingen går ut natt til søndag ved midnatt.

Blir de ikke enige går Eidshaug og over 100 av hennes kollegaer på Britannia ut i streik fra søndag.

– Vi håper jo at de kommer med en løsning, sier hun til E24.

Eidshaug sier de har fokus på å forbedre lønnsnivået og heve tilleggene for ubekvem arbeidstid. Hun sier bransjen sliter med å holde på ansatte og rekruttere nye.

– Det er jo også en grunn til at man vil heve lønnsnivået. Vi ønsker å beholde ansatte og være en attraktiv bransje for folk å fortsette i, sier hun.

Les også

Brudd i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv

– Det er jo et lavtlønnet yrke og har vært det over mange år. Jeg har vært lenge i bransjen, og det bør komme noen endringer her nå.

Nå forbereder de seg for mulig streik, noe som kan ende opp med at en tredel av de ansatte på Britannia blir tatt ut, melder MN24.

Avtale for 7.000

Partene, NHO Reiseliv og Fellesforbundet, forhandler om Riksavtalen, som omfatter rundt 7.000 personer i hotell, servering og cateringbransjen.

Fellesforbundet har sagt at de gikk til forhandlingene med mål om å heve lønnsnivået i bransjen, slik at hotell- og restaurantnæringen skulle bli mer levedyktig og attraktiv i konkurranse med andre næringer. I etterkant av coronapandemien har bransjen slitt blant annet med å holde på og rekruttere ansatte.

NHO Reiseliv sier at på grunn av få organiserte medarbeidere innenfor Riksavtalen, kan det være «fullt forsvarlig å fortsette driften ved en eventuell arbeidskonflikt».

Rundt 1250 ansatte i hotell, restaurant og catering kan bli tatt ut i streik fra søndag (24. april) dersom partene ikke blir enige.

Det er sendt varsel om plassfratredelse til en rekke bedrifter, særlig i Trondheim, Bergen og Tromsø.

Les på E24+

Bør ledelse, styre og ansatte eie aksjer i eget selskap?

Millionstøtte til hotellene

Avdelingsleder i Fellesforbundet, Børge Ånesen, kommer til å bli streikeleder i Trøndelag dersom det ender opp med konflikt.

– To år med pandemi har ikke gitt oss spesielt sterkere kjøpekraft. Bensin koster like mye for oss som for andre grupper som har hatt en bedre lønnsoppgang. Vi kan ikke ende opp enda lenger bak, sier han.

Pandemien rammet hotellnæringen svært hardt, men det betyr ikke at det skal gå ut over lønnsoppgjøret til de ansatte, sier Ånesen:

– Det er vel ingen arbeidsgiver som mottok så mye statlig støtte heller under pandemien som denne. Skatter og avgifter er blitt utsatt, og bransjen har fått mye statlig støtte, sier han.

Børge Ånesen er avdelingsleder i Fellesforbundet

– Mange har klart seg uforskammet bra, og selv om det har vært pandemi betyr ikke det at det ikke har vært mulig å bo på hotell. Mange har også sikret seg inntekter som karantenehotell.

Han sier det er mange som har forlatt bransjen i løpet av pandemien.

– De jobber seg i hjel de som er igjen. Da må vi øke lønningene, og det syns jeg er rart at arbeidsgiverne ikke ser.

E24 har tidligere omtalt at staten brukte to milliarder kroner på å kjøpe og drifte karantenehoteller under pandemien. Flere av de største norske hotellkjedene har fått hundrevis av millioner kroner igjennom den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet.

Om det blir streik vil bli avgjort denne helgen.

Les på E24+

Postboks i Andorra, skallselskap i Panama og ulovlige leiligheter i Oslo. Nå har den tidligere milliardæren tapt enda en rettssak.

Publisert:
Gå til e24.no