Setter sin lit til ny krisepakke: – Ber ikke om almisser

Et samlet reiselivs- og eventbransje venter spent på en livslinje fra regjeringen. Høstens nye smitteutbrudd har ført til avbestillinger i det som blir en mørk september.

XXLofoten og daglig leder Trygve Steen tilbyr opplevelser i Lofoten, deriblant fiske- og kajakkturen. Nå krysser han fingrene for at regjeringen gjør at han kan holde alle sine ansatte i arbeid utover høsten.
 • Sindre Hopland
 • Karl A. Wig
Publisert: Publisert:

– Det er ikke almisser fra staten vi håper på, det er jo en investering for fremtidig avkastning når reisingen tar seg opp igjen.

Det sier daglig leder i opplevelsesbedriften XXLofoten, Trygve Steen, som etter en brukbar sommer i Nord-Norge har gått inn i en blytung september måned.

Mandag kommer finansminister Jan Tore Sanner (H) med nyheter om videre støtte for spesielt utsatte næringer som reiselivs- og eventbransjen.

– Vi er innforstått med at vi må blø, det offentlige skal ikke ta hele regningen, men vi trenger hjelp til gjenoppbyggingen av bransjen, sier Steen.

Les også

Regjeringen legger fram ny coronapakke mandag – nå får reiselivet og eventbransjen hjelp

– Overlever ikke flere måneder

– Det hadde vært veldig kjekt å få dekket mer av kostnadene vi har for å holde dette gående. Vi overlever jo ikke mange flere måneder, sier Frode Aasegaard til E24.

Han er daglig leder i OrkideEkspressen, som spesialiserer seg på skreddersydde reiser utenfor Europa. Da pandemien lammet Norge i mars, måtte de jobbe på spreng med å bistå kunder som enten skulle reise, eller skulle hjem fra et annet kontinent.

Så ble det stille. Og permitteringene kom kjapt.

– Vi var nødt til å spare penger, og hadde jo ikke noen fornuftig arbeid til de ansatte heller. Og slik vil det vel bli en god stund fremover, sier Aasegaard.

Reisebyrået har 16 ansatte. I dag er alle permitterte i noen grad, de fleste med 90 prosent. De gjenstående arbeidstimene vies typisk til refusjonssaker.

– Vi får også inn enkelte kunder som ønsker å planlegge reiser til neste år, i tilfelle det blir mulig. Men det er klart at pågangen er veldig lav, sier Aasegaard.

Les også

Fjord Line varsler permitteringer

Vanligvis er det OrkideEkspressens kunder og andre utenlandske turister som nyter strendene i Thailand, men akkurat nå er det bare de lokale som benytter seg av Pattaya Beach.
Les på E24+

Ny bråstopp for hotellene: – Så alvorlig at det nesten ikke er til å tro

Etter nye smitteutbrudd i Norge i høst har avbestillingene på nytt tikket inn for opplevelsesbedriften XXLofoten.

Rammes av nye smitteutbrudd i Norge

Det er ikke bare barer på Østlandet som rammes hardt av de nye smitteutbruddene med påfølgende tiltak, også XXLofoten har merket det.

– Det har skjedd store endringer for oss etter smitteutbruddene begynte å ramme Norge igjen i høst. Da begynte kanselleringene å tikke inn, og nå er vi på nivåer med mars og april da det var som verst, sier Steen.

Nå sier han de «går ned i skyttergravene» for vinteren, men er svært spent på hva som kommer mandag morgen fra regjeringen.

– Det vi etterlyser er tiltak som hjelper oss til å komme oss på beina igjen etter denne perioden, sier Steen som nevner både forlengelse av redusert moms og kontantstøtte som viktige tiltak, men nevner oss et ønske om at flyselskapene får hjelp til å frakte flere utlendinger til Norge på ferie fremover.

Les også

Geir jobber gratis for frustrerte flykunder: Varsler konkurser med millionkrav

Kontantstøtte er det viktigste

Det er ikke mangel på forslag til tiltak fra regjeringen når man snakker med Virke Reiseliv, men hvis leder Astrid Bergmål må velge et enkelt tiltak, så er hun ikke i tvil.

– En forlengelse av kontantstøtten er det viktigste, sier Bergmål til E24.

Hun mener også at staten må inn å tilby reisegarantier i en periode. Reisegarantifondet sikrer forbrukere mot tapte reiser som følge av konkurs, en ordning alle pakkereiseaktører ifølge loven må være en del av. Selskaper som vanligvis selger garantiavtaler slik at reiseselskaper kan være en del av ordningen, har valgt å ikke lenger selge reisegarantier på grunn av coronakrisen.

– Ingen vil gi disse garantiene mer, og da kollapser dette markedet. Derfor må politikerne på banen og sørge for en løsning som fungerer bedre enn den gjør i dag, sier Virke-lederen.

Et av disse selskapene er Nordic Guarantee, som sier til Aftonbladet at det ser ut som det er flere år til reiselivsbransjen er tilbake.

Bergmål mener det på lenger sikt kan være smart å se til Danmark, der det legges på et lite beløp per reise som selges som går inn i fondet, og at bransjen på den måten ikke trenger å kjøpe garantier for eksterne aktører.

Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Reiseliv
 3. Coronaviruset
 4. Koronaviruset
 5. Virke
 6. Lofoten

Flere artikler

 1. Reiselivsbedrifter raser over regjeringens krisepakke: – Titusener vil miste jobben

 2. Regjeringen legger fram ny coronapakke mandag – nå får reiselivet og eventbransjen hjelp

 3. Regjeringen vil gi ny kompensasjonsordning for reiselivet på inntil én milliard kroner

 4. Nye corona-tiltak: - Dødsstøt for reiselivet

 5. Må stenge hoteller i påsken: – Avbestillingene har rast inn