Ole Rugland har 240 ansatte i India: – Folk er redde

Helsevesenet er i ferd med å knele, krematoriene er overfylte og flere tusen mennesker dør daglig av korona i India. Skanem har tre fabrikker og 240 ansatte i landet. – Jeg er bekymret, sier Ole Rugland.

Ole Rugland, eier og konsernsjef i Skanem.

Fredrik Refvem
  • Kjell-Ivar Gilje Grøndal (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

India har ligget på verdenstoppen for nyregistrerte koronasmittede i sju dager på rad. Flere land har tilbudt seg å hjelpe landet med å håndtere krisen. Tirsdag ble det registrert over 320.000 nye smittetilfeller. Samtidig ble det registrert 2771 nye koronadødsfall.

Til sammen er det registrert over 200.000 koronadødsfall i landet, mens 17,6 millioner mennesker har fått påvist covid-19.

Mistet én ansatt

Sykehus, hjelpeløse pasienter og familiene deres har slått alarm om mangel på oksygen, sykehussenger og medisiner. Statsminister Narendra Modi sier «stormen» covid-19 har «rystet landet», og at å bekjempe pandemien nå er førsteprioritet.

– Vi opplevde selv å miste én av våre ansatte for kort tid siden. Flere av våre medarbeidere er også innlagt på forskjellige intensivdelinger, sier Ole Rugland til Aftenbladet/E24.

Han er eier og arbeidende styreleder i Skanem – en av verdens ledende leverandører av selvklebende etiketter med 11 produksjonsanlegg i åtte land. I India har Stavanger-selskapet 240 ansatte fordelt på tre fabrikker i Mumbai, Baddi, Guwahati og et salgskontor New Delhi.

– Jeg er veldig bekymret for situasjonen i India generelt og for våre ansatte spesielt. Vi blir løpende orientert om situasjonen av vår lokale ledelse i India, sier Rugland.

– På hvilken måte følger dere opp de ansatte og pårørende?

– Folk er redde, noe vi har full forståelse for. Derfor har vi også arrangert transport og overnatting nær våre fabrikker. Det får ingen økonomiske konsekvenser for våre ansatte hvis de ikke kan gå på jobb for en periode.

Vaksineringen i gang

Aftenbladet/E24 har vært i kontakt med NHO som sier at de ikke har noen rådgiverfunksjon overfor norske bedrifter i tilfeller som dette.

«Vi jobber generelt mer med rammebetingelser. Bedriftene er nok avhengig av egne ressurser og innkjøpte tjenester når de opererer ute.», skriver NHO i en e-post.

– Alle våre ansatte i India testes regelmessig. Er testen positiv, må de i karantene – akkurat som her. I tillegg er vaksineringen i gang. Akkurat nå er rundt 25 personer fullvaksinerte. Siden vi leverer etiketter til desinfisering- og vaskemidler, er vi på prioriteringslisten til indiske helsemyndigheter, sier Ole Rugland.

Bor på moteller

Han forteller at alle Skanems fabrikker i India er i drift, men med redusert bemanning.

– De fleste av våre ansatte bor på moteller som ligger like ved fabrikkene. Det gjør at vi klarer å holde driften i gang uten at folk pendler mellom regioner. Men i helgene er det lockdown. Da er alt stengt ned.

– Hva betyr dette for produksjonen?

– Vi klarer nesten å levere det samme volumet som før koronaen, sier Rugland, som leder et konsern som de siste årene har hatt driftsinntekter på mellom 1,1 og 1,3 milliarder kroner. Omsetningen i India er rundt 130 millioner kroner.

Skanem-sjef Ole Rugland i India i forbindelse med oppkjøpet av selskapet Interlabels India.

Skanem

Kjøpte i India i 2012

Det var i 2012 at Skanem kjøpte opp selskapet Interlabels India. Etter det har konsernet ekspandert ytterligere i det folkerike landet. Ifølge Rugland hadde Skanem en omsetning i India i fjor på rundt 130 millioner kroner – ned 10 millioner kroner fra året før.

– Nedgangen skyldes at fabrikkene var koronastengte fra midten av mars til slutten av mai i fjor.

Men nå handler alt om å slå ned koronabølgen som herjer i India. Flere land har tilbudt seg å hjelpe det kriserammede landet.

President Joe Biden har sagt at USA er fast bestemt på å hjelpe, og landet har bekreftet at de vil gjøre tilgjengelig ingredienser som trengs for å produsere den indiske vaksinen Covishield.

Storbritannia har lovet livreddende medisinsk utstyr, inkludert hundrevis av oksygenkonsentratorer og respiratorer. Også EU, Tyskland og Israel har tilbudt seg å hjelpe. Det samme har Danmark.

– Det er hjerteskjærende bilder vi ser fra India. Jeg kan bekrefte at relevante danske helsemyndigheter nå undersøker om og hvordan vi kan hjelpe India, sier utenriksminister Jeppe Kofod.

Helsevesenet i India er i ferd med å knele. Venner og familie må nå ta farvel med sine kjære på åpne plasser som er omgjort til krematorium. Dette bildet er tatt i byen Jammu.

Channi Anand / AP

– Får ikke pusterom

Eksperter har knyttet den tiltakende smitten i India til mer smittsomme virusvarianter, dårlig etterlevelse av smitteverntiltak, samt dårlige forberedelser fra regjeringshold.

Dette gjør nå at helsevesenet er i ferd med å knele. Mange sykehus er overbelastet og sliter med mangel på oksygen. Situasjonen er spesielt kritisk i hovedstaden New Delhi, en gigantby med 20 millioner innbyggere. En ukelang nedstengning i byen skulle etter planen utløpe mandag, men den er nå forlenget med en uke.

– Koronavirus-kaoset fortsetter og vi får ikke noe pusterom. Alle er for å fortsette nedstengningen, sier Arvind Kejriwal, som leder byregjeringen i New Delhi.

Overfylte krematorier

Like før helgen sa landets jernbaneminister Piyush Goyal at de har begynt å kjøre ekspresstog med oksygentanker for å møte behovet hos sykehusene, og i New Delhi ble en tankbil med oksygen eskortert gjennom byen av politibiler med blålys og sirener.

Kremeringsbål på en åpen plass som er omgjort til et krematorium i friluft i New Delhi.

Altaf Qadri / AP

Det meldes også om store kapasitetsproblemer hos landets krematorier, ettersom dødstallene har skutt i været.

– Fram til forrige måned kremerte vi rundt 20 kropper hver dag. Men siden begynnelsen av april har vi håndtert over 80 hver dag, sier en tjenestemann ved et krematorium i Surat.

Oppdaget i Bergen

Den siste tiden har også den indiske virusmutasjonen begynt å spre seg i stort omfang. Den består av to mutasjoner, og en av dem er lik den som er påvist i den sørafrikanske varianten.

Også utenfor Indias grenser er mutasjonen oppdaget. I Storbritannia er det registrert 77 tilfeller av den, i Danmark er elleve tilfeller oppdaget og i Norge ble ett tilfelle oppdaget i Bergen fredag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. India
  2. New Delhi
  3. Mumbai
  4. Stavanger
  5. Koronaviruset
  6. Delhi
  7. NHO

Flere artikler